Joe Biden, Emmanuel Macron, Olaf Schoz şi Keir Starmer şi-au afirmat vineri "hotărârea" de a sprijini Ucraina în războiul împotriva agresorului rus pentru ca aceasta să obţină o "pace justă şi durabilă", potrivit unei declaraţii comune difuzate după o reuniune la Berlin, relatează AFP, punctează Agerpres.
Liderii american, francez, german şi britanic se angajează să "continue să sprijine Ucraina în eforturile sale pentru a asigura o pace justă şi durabilă, bazată pe dreptul internaţional, inclusiv Carta Naţiunilor Unite, precum şi pe respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale", au indicat aceştia după întâlnirea lor la Berlin, organizată cu ocazia unei vizite a preşedintelui american Joe Biden.
Acesta a condamnat "atacul josnic" al preşedintelui rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei, lansat în urmă cu peste doi ani şi jumătate.
"NATO rămâne puternică şi mai unită ca niciodată", a adăugat Biden, subliniind că alianţa nord-atlantică "nu poate să-şi slăbească eforturile" odată cu apropierea unei "ierni foarte dificile".
Joe Biden a sosit joi seară la Berlin, pentru ultima sa vizită oficială în Germania, concentrată pe sprijinul occidental acordat Ucrainei şi extinderea conflictului din Orientul Mijlociu.
Germania, al doilea furnizor de arme pentru Kiev după SUA, a redus deja la jumătate, la patru miliarde de euro, anvelopa sa bugetară conscrată Ucrainei pentru 2025.
Poziția lui Putin
Rusia este imposibil de învins pe câmpul de luptă, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin.
"Faptul că cândva și cineva vorbea despre necesitatea de a provoca Rusiei o înfrângere strategică, de a asigura victoria asupra Rusiei pe câmpul de luptă, ei înșiși s-au convins deja că acest lucru este imposibil, este nerealist. Și și-au schimbat punctul de vedere. Ei bine, și bine au făcut. Îi laud pentru asta", a afirmat Putin astăzi, la întâlnirea cu șefii celor mai importante mass-media din țările membre ale BRICS, conform Rador Radio România.
Rusia are nevoie de condițiile unei păci pe termen lung, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin. "Dacă vorbim despre procese de pace, acestea nu trebuie să fie procese legate de un armistițiu pentru o săptămână, două săptămâni sau pentru un an, pentru ca țările membre NATO să se reînarmeze și să se aprovizioneze cu muniție nouă.
Noi avem nevoie de condițiile unei păci pe termen lung, pentru o pace durabilă și trainică, condiții care să asigure o securitate egală pentru toți participanții la acest proces dificil", a afirmat Putin.
Rusia este interesată să încheie războiul din Ucraina cât se poate mai repede, a declarat președintele Rusiei, Vladimir Putin. "Noi, ca nimeni altcineva, suntem interesați ca să îl încheiem cât se poate mai repede și, desigur, prin mijloace pașnice", a spus Putin la întâlnire.