Economiile în lei oferă dobânzi mai atractive, în timp depozitele în euro pot profita de creșterea cursului. Cum alegem moneda de economisire? Economistul Radu Georgescu dezvăluie că el ține banii în euro. „Dobândă mică înseamnă monedă puternică. Dobândă mare înseamnă monedă slabă”, este argumentul acestuia.
„Primesc des intrebarea „in ce moneda tii banii?”. Toti banii mei sunt in depozite in euro, chiar daca dobanda la depozitele in lei este mai mare. Dobanda mica inseamna moneda puternica. Dobanda mare inseamna moneda slaba. Eu vreau sa tin banii familiei intr-o moneda puternica. Un alt motiv pentru care tin banii in euro este faptul ca toate preturile din Romania sunt legate de euro: apartamente, chirii, masini, internet etc. In acest fel ma protejez pentru devalorizarea leului. Valoarea unei monede este data de indicatorul Con Curent. Acest indicator arata tranzactiile dintre diversele monede. Romania are cel mai mare deficit de Cont Curent din UE. In 2024 au iesit din Romania ( din tranzactii comerciale import – export) 27 miliarde euro mai mult decat au intrat. Acest indicator a crescut cu 7 miliarde euro comparat cu 2023. In mod normal euro ar trebui sa creasca in fiecare zi. Cursul euro nu creste, inca, deoarece statul imprumuta euro de la banci externe, bani pe care ii vinde in Romania. Aceasta schema nu prea mai poate sa functioneze deoarece Romania este obligata sa reduca deficitul bugetar. Plus ca au crescut mult dobanzile la imprumuturi. Saptamana trecuta, Bank of America a scris in raportul pentru Romania ca este risc mare de crestere a cursului pentru euro. Lucrul acesta va duce la cresterea tuturor preturilor”, scrie Radu Georgescu pe LinkedIn.
De asemenea, Radu Georgescu răspunde la întrebarea pe care și-o pun mulți români: „ Este bine să cumpăr titluri de stat emise de România?”.
„Dobanzile la titlurile de stat emise de Romania sunt in jur de 8%. Germania plateste o dobanda de 2,5% pentru titlurile de stat. Bulgaria plateste 4,5%. De ce Romania plateste dobanzi mult mai mari? Motivul este cel prezentat de mine. Riscul de devalorizare a leului. Bonus. Avem riscuri fiscale si monetare din cauza deficitului bugetar foarte mare. Bancile straine imprumuta, inca, Romania deoarece stiu de aceste riscuri si folosesc instrumente de protectie financiara. Se numesc Swap pe dobanda si Swap pe valuta. Aceste tehnici financiare se numesc Hedging. Cu alte cuvinte, bancile straine se protejeaza pentru pentru devalorizarea leului. Persoanele fizice nu au acces la aceste intrumente financiare si nu au posibilitatea sa se protejeze. Gravitatia si economia: in Univers toate lucrurile se misca datorita gravitatiei. Pe planeta Pamant toate lucrurile sunt miscate de economie. De aceea este foarte important sa intelegi cum functioneaza economia”, conchide Radu Georgescu.