Liderul PNL a declarat, la Euronews, că începerea unei proceduri privind declanșarea suspendării președintelui României ar depăși actualul calendar al alegerilor prezidențiale stabilit deja de Guvern, prin urmare solicitarea este un „nonsens”.
„Președintele Iohannis, din păcate și pentru dânsul, a ajuns într-o situație în care după 10 ani are o cotă de încredere foarte scăzută. Ca atare, oricine îl critică, oricine îi cere plecarea din acaestă situație de provizorat nu face decât să bată la ușile deschise ale opiniei punblice și practic cei care socitită suspendarea sau retragerea acționează pe baza unui joc politic gândind-se la alagerile prezidențiale care vor veni și la consolidarea imaginii publice.
A doua chestiune este legată de un calendar care ar ține de o anumită suspendare. Dacă am presupune că această procedură de suspendare s-ar derula prin Parlament, dacă am presupune că referendumul ar trece am depăși data stabilită pentru alegerile prezidențiale ca dată de organizare a alegerilor după finalizarea acestei proceduri.
Prin urmare este un nonsens, ca în această situație, din moment ce avem calendarul alegerilor prezidențiale stabilit, din moment ce știm că turul întâi este în data de 4 mai și turul doi în data de 18, este un nonsens să spunem administrativ să te duci cu această procedură pentru că ea nu ar face decât să genereze noi alegeri prezidențiale, dar după această dată.
Dacă cumva procedura s-ar putea derula mai repede și ar fi mai repede hai să spunem că ar mai fi câștigate niște luni de zile”, a declarat Ilie Bolojan.
Ce crede Bolojan despre demersul partidelor din opoziție privind suspendarea lui Iohannis
Întrebat dacă solicitarea POT, AUR și SOS va ajunge la vot în Parlament, el a răspuns: „E foarte probabil să nu se ajungă la vot, dar asta va fi o decizie care ține de birourile permanente și de decizia parlamentară”.
„E o decizie care se discută în birourile permanente reunite și se va lua o decizie în acest sens. Dar și dacă s-ar ajunge la un vot, problema nu este de ipoteze de lucruri, ci problema este de seriozitatea de a aborda niște probleme. Deci sună bine să ceri plecarea președintelui. Ești aplaudat de, nu știu, 9 din 10 oameni pe tema asta.
Dar trebuie văzut ce rezolvă această chestiune pentru țara noastră. Poate să fie o detenționare a unei supape, să spunem, sociale, dar în afară de această chestiune, efecte directe pentru a rezolva problemele în România nu sunt.
O atare ipoteză de depunere a mandatului este o altă situație care nu împietează asupra alegerilor, în sensul că data este clar stabilită, dar una este ca acest proces să se desfășoare normal și asta ține de decizia unei persoane și alta este doar să speculezi o situație de antipatie, de lipsă de susținere pe care să o joci politic”, încheie Bolojan.