Investitorii individuali din întreaga lume au părăsit mai multe teme cheie în 2024 dar inteligența artificială, acțiunile din domeniul cripto, energia și producătorii de medicamente pentru scăderea în greutate au dominat lista "celor mai mari creșteri" pe platforma de tranzacționare și investiții eToro.
eToro a analizat ce companii au înregistrat cea mai mare schimbare proporțională a deținătorilor la sfârșitul anului 2024 față de sfârșitul anului 2023 (tabelul 1), analizând totodată cele mai deținute 10 acțiuni pe platformă (tabelul 2) la nivel global și de către investitorii români (tabelul 3).
Lista celor mai deținute acțiuni la nivel global a fost perturbată major în 2024, Nvidia sărind de pe locul șapte pe primul, detronând Tesla, care a coborât pe locul doi. A existat, de asemenea, o nouă intrare în top zece, producătorul de cipuri Advanced Micro Devices urcând de pe locul 16 pe locul zece.
Investitorii români urmează trendul global, cu câteva excepții notabile. În timp ce Nvidia, vedeta incontestabilă a anului 2024, a fost prima acțiune deținută la nivel global, românii și-au păstrat încrederea în Tesla lui Elon Musk, care a fost acțiunea lor preferată încă din 2022. Nio, producătorul chinez de mașini electrice, s-a menținut pe locul doi - poziție deținută din 2022, deși, la finalul lui 2021, era cea mai deținută acțiune de către aceștia. Chiar dacă prețul acțiunilor UiPath a scăzut de la un maxim de aproape 90 de dolari în 2021 la un minim de puțin peste 10 dolari în 2024, compania de origine română are încă o bază de fani care o mențin în top 5, în fața unora dintre cei „7 magnifici” - giganți precum Amazon, Alphabet și Meta.
Printre primele 20 de acțiuni având cea mai mare creștere a popularității, Super Micro Computer din sectorul AI a condus lista cu o creștere de 579% a numărului de utilizatori eToro care dețin acțiunea. MicroStrategy, cel mai mare deținător corporativ de bitcoin, a ocupat un puternic loc doi, cu o creștere de 449% a numărului de investitori de pe platforma eToro.
Companiile energetice europene s-au clasat, de asemenea, pe un loc fruntaș, deoarece au beneficiat de creșterea prețurilor materiilor prime, cu Eni Energy (+259%) pe locul patru, Repsol (+239%) pe cinci și TotalEnergies (+149%) pe locul șapte. Companiile franceze Atos SE (+319%) și BNP Paribas (+140%) s-au clasat pe locurile al treilea și al optulea ca urmare a restructurării și a activității de fuziuni și achiziții din acest an.
În top 20 se regăsesc și cei mai importanți doi producători de medicamente pentru scăderea în greutate, Novo Nordisk înregistrând o creștere de 139% a numărului de deținători, iar Eli Lilly de 120%. În ciuda faptului că avea deja un număr foarte mare de deținători la începutul anului 2024, Nvidia, liderul AI, a înregistrat totuși o creștere de 98%, ajungând pe locul 19 în topul celor mai mari creșteri.
Comentând datele, Lale Akoner, Global Market Strategist al eToro, a declarat: „2024 a fost anul în care inteligența artificială a trecut de la o zonă de nișă la o temă dominantă în mai multe industrii, bitcoin a stabilit mai multe noi maxime istorice, iar incertitudinea geopolitică a menținut prețurile la energie ridicate. Investitorii individuali au fost în mod clar prezenți în aceste teme, fapt demonstrat de creșterea accentuată a deținătorilor de acțiuni precum producătorul de cipuri SuperMicro, autoproclamata „companie de trezorerie bitcoin” MicroStrategy și firmele Big Oil Eni și TotalEnergies."
La celălalt capăt al spectrului, au fost rezultate amestecate în ceea ce privește acțiunile care și-au pierdut popularitatea. S-au remarcat acțiunile din domeniul transportului, turismului și al petrecerii timpului liber, cum ar fi TUI AG (-96%), Delta Air Lines (-38%) și United Airlines (-35%), deoarece toate trei și-au revenit semnificativ după o scurtă scădere de vară, determinând investitorii să-și marcheze profiturile. Unele nume din domeniul sportului și divertismentului au pierdut, de asemenea, sprijinul investitorilor, cum ar fi Liberty Media (-42%), proprietar al Formulei 1 și al Live Nation, și echipa de baseball Atlanta Braves (-41%), în timp ce Mattel a înregistrat o scădere de 40% după ce în 2023 beneficiase de succesul filmului Barbie.
Bogdan Maioreanu, analist de piață eToro în România, a adăugat: „Sfârșitul de an este adesea un moment în care investitorii individuali își recalibrează portofoliile ca răspuns la evoluția condițiilor economice și de piață. Având în vedere că se așteaptă ca administrația Trump să aducă un val de dereglementare și tarife vamale protecționiste, investitorii își ajustează pozițiile din domeniul AI pentru a se concentra pe producătorii americani de cipuri și pe furnizorii de infrastructură de rețea. Investitorii români au arătat în ultimii ani o preferință pentru companiile de tehnologie, iar 2025 este pe cale să continue această tendință. În același timp, investitorii își marchează profiturile sau își reduc expunerea la sectoare precum turismul și divertismentul, din cauza slăbirii cererii din partea consumatorilor, care urmează evoluției puternice din 2024.
Despre eToro
eToro este o platformă socială de tranzacționare și investiții unde poți tranzacționa, poți face schimb de cunoștințe și poți învăța despre investiții. eToro a fost fondată în 2007 cu misiunea de a deschide piețele globale pentru ca toți cei interesați să poată tranzacționa și investi într-un mod simplu și transparent. În prezent, eToro are peste 38 de milioane de utilizatori înregistrați din peste 75 de țări. Credem că schimbul de cunoștințe înseamnă putere și că putem avea mai mult succes împreună. Astfel, am creat o comunitate globală de investitori de succes concepută pentru a vă oferi instrumentele de care aveți nevoie pentru a vă dezvoltacunoștințele și pentru a vă crește veniturile. Pe eToro, puteți tranzacționa o gamă variată de active tradiționale și inovatoare și puteți alege cum să investiți: puteți tranzacționa direct, puteți investi într-un portofoliu sau copia alți investitori. Vizitați centrul nostru mediaaici pentru cele mai recente știri.