Recompensă uriașă pentru cine poate dezlega un cod antic. Cine câștigă provocarea primește un milion de dolari

Recompensă uriașă pentru cine poate dezlega un cod antic. Cine câștigă provocarea primește un milion de dolari
📅 2025-01-20

Recompensă uriașă pentru cine poate dezlega un cod antic. Cine câștigă provocarea primește un milion de dolari. Guvernul statului Tamil Nadu, India, a anunțat o recompensă de 1 milion de dolari pentru oricine reușește să descifreze misterioasa scriere a civilizației din Valea Indusului, un cod antic care a rămas nedescifrat, scrie BBC.

Rajesh PN Rao, specialist în informatică, primește săptămânal e-mailuri de la persoane care susțin că au descifrat un mister arheologic care îi pune în dificultate pe cercetători de generații întregi. Acești „criptografi” autoproclamați – de la ingineri și IT-iști la pensionari și funcționari fiscali – provin în mare parte din India sau sunt de origine indiană, locuind în străinătate. Toți sunt convinși că au descifrat scrierea civilizației din Valea Indusului, o combinație de semne și simboluri.

„Susțin că au rezolvat misterul și că «cazul este închis»,” spune Rao, profesor la Universitatea din Washington și autor al unor studii recenzate despre scrierea Indusului.

Recent, MK Stalin, ministrul-șef al statului Tamil Nadu din sudul Indiei, a anunțat o recompensă de un milion de dolari pentru oricine poate dezlega acest cod antic, ceea ce a intensificat competiția.

Misterul scrierii Indusului

Civilizația Indusului, sau Harappană, una dintre cele mai timpurii societăți urbane din lume, a apărut acum 5.300 de ani pe teritoriul actual al Indiei de nord-vest și Pakistanului. Fermierii și comercianții săi au trăit în orașe fortificate, construite din cărămizi arse, și au prosperat secole la rând.

Deși motivele declinului brusc al acestei civilizații rămân necunoscute, fără dovezi clare de război, foamete sau dezastre naturale, cel mai mare mister al său este scrierea nedescifrată, care lasă limba, guvernarea și credințele acestui popor ascunse sub vălul timpului.

De peste un secol, lingviști, oameni de știință și arheologi au încercat să descifreze scrierea Indusului. Teoriile o leagă de vechile scrieri Brahmi, limbile dravidiene sau indo-ariene, sumeriană și chiar de simboluri politice sau religioase, dar până acum niciuna nu a avut succes.

„Scrierea Indusului este probabil cel mai important sistem de scriere nedescifrat,” spune Asko Parpola, un indolog de renume.

Specificitatea scrierii Indusului

Scrierea Indusului constă în semne și simboluri găsite pe aproximativ 4.000 de artefacte, inclusiv sigilii, vase și tablete. Aceste texte sunt scurte – în medie cinci semne – și nu există inscripții lungi pe pereți, tablete sau plăci de piatră.

De exemplu, sigiliile pătrate, des întâlnite, prezintă linii de semne deasupra unui motiv central – adesea un animal, cum ar fi un unicorn – și un obiect misterios. Totuși, semnificația acestora rămâne necunoscută.

Un alt obstacol major este absența unui artefact bilingv, cum ar fi Piatra Rosetta, care a ajutat la descifrarea hieroglifelor egiptene.

Cercetătorii recurg acum la știința calculatoarelor pentru a aborda acest puzzle antic. Nisha Yadav, cercetător la Institutul de Cercetare Fundamentală Tata din Mumbai, colaborează cu experți precum Rao pentru a analiza statistica și structura scriptului folosind tehnici de învățare automată.

Analizând un set de date digitalizat al semnelor Indusului, au descoperit modele interesante. De exemplu, 67 de semne reprezintă 80% din scriere, iar cel mai frecvent semn seamănă cu un vas cu două mânere.

Un model de învățare automată a fost creat pentru a reconstitui textele ilizibile sau deteriorate, deschizând calea pentru cercetări viitoare. „Înțelegerea noastră este că scrierea este structurată și există o logică de bază,” spune Yadav.

Rao menționează alte scripturi antice, cum ar fi Proto-Elamitul (Iran), Linear A (Creta) și Etrusca (Italia), a căror limbă de bază este necunoscută. Altele, precum Rongorongo (Insula Paștelui) și Zapoteca (Mexic), au limbi cunoscute, dar simbolurile lor rămân enigmatice.

În India, anunțul lui Stalin vine pe fondul unui studiu recent care leagă semnele Indusului de graffiti găsite în Tamil Nadu. Cercetătorii K Rajan și R Sivananthan au analizat peste 14.000 de fragmente de ceramică din 140 de situri și au găsit asemănări între semnele din sudul Indiei și cele ale Indusului.

Unii cred că Stalin încearcă să se prezinte ca un susținător al moștenirii culturale tamile, contracarând influența partidului BJP de la Delhi.

Cu toate acestea, cercetătorii sunt sceptici că premiul va fi revendicat curând. „Ce au scris oamenii din Indus? Aș vrea să știu,” concluzionează Yadav.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri pe surse

VIDEO Ultimul discurs al lui Joe Biden în calitate de președinte al SUA: A oferit pilda lui Iisus Hristos

Preşedintele american Joe Biden i-a îndemnat pe colegii democraţi demoralizaţi să nu îşi piardă speranţa, în timp ce s-a întors duminică la îmbrăţişarea caldă a comunităţii din Carolina de Sud pentru a marca ultima zi a mandatului său de preşedinte al SUA, relatează Citește mai departe...

Mai multe persoane evacuate, după un incendiu izbucnit într-o garsonieră

Un incendiu a izbucnit luni dimineață într-o garsonieră din Slatina. Mai multe persoane din imobil au fost evacuate. La fața locului acționează mai multe echipaje de pompieri. Citește mai departe...

Descoperire macabră în Maramureș: O femeie ar fi fost ucisă în propria casă

Un cadavru a fost descoperit într-o casă din Maramureș. Anchetatorii cred că victima, o femeie în vârstă de 69 de ani, a fost omorâtă. Principalul suspect este concubinul femeii. Cadavrul a fost descoperit sâmbătă. Citește mai departe...

Străinătatea nu le mai face cu ochiul! Avem al doilea cel mai mare număr de medici tineri din UE

După un exod al medicilor în urmă cu mai bine de 10 ani, acum avem printre cei mai mulți doctori tineri în spitale, potrivit celor mai recente date Eurostat. Citește mai departe...

Donald Trump a spus că îi va împiedica pe sportivii transgender să participe la competiţiile pentru femei

Președintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat că o dată ce va fi președinte, va lua măsuri pentru a "ține bărbații departe de sportul feminin", relatează Reuters citat de Rador Radio România. Citește mai departe...

Florentino Perez a fost reales preşedinte al clubului Real Madrid

Florentino Perez, singurul candidat, a fost reales, duminică seară, în funcţia de preşedinte al clubului Real Madrid pentru un mandat care va dura până în 2029. Citește mai departe...

Refacerea sistemului de sănătate din gaza `va fi o sarcină complexă şi dificilă`, consideră OMS

După mai bine de 15 luni de război, nu va fi deloc uşoară restabilirea sistemului de sănătate în Gaza, a avertizat duminică directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus., potrivit AFP citat de news. Citește mai departe...

‘A avut implicări mari’. Dezvăluiri incredibile despre Călin Georgescu. Milionarul din fotbal a spus tot ce ştie

‘A avut implicări mari’. Dezvăluiri incredibile despre Călin Georgescu, independentul care a pus România pe jar.Vezi AICI dezvăluirile milionarului despre Călin Georgescu...Milionarul din fotbal a spus tot ce ştie despre candidatul independent la prezidenţiale, Călin Georgescu.   Citește mai...

Doar atunci când armata rusă se va retrage. Autoritățile de la Chișinău sunt gata să ofere, cu sprijinul donatorilor, asistență financiară pentru Transnistria

Autoritățile de la Chișinău sunt gata să ofere, cu sprijinul donatorilor, asistență financiară pentru malul stâng al Nistrului, a declarat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, într-un interviu. Citește mai departe...

Carnea roșie crește riscul de demență - Avertismentul lansat de specialiști (Studiu)

Cercetătorii de la spitalul universităţii Harvard au descoperit că dietele bogate în carne procesată, inclusiv şuncă, hot-dog şi cârnaţi, au fost asociate cu un risc cu 13% mai mare de demenţă la participanţii urmăriţi timp de 43 de ani, norază news.ro. Citește mai departe...

Good News

Only good and positive news.