Orașul, numit Valeriana, a fost identificat într-o regiune izolată din sud-estul statului Campeche, iar structura sa, ce include piramide, terenuri de sport, amfiteatre și drumuri, sugerează că a fost un important centru urban în perioada sa de glorie, între anii 750 și 850 d.Hr. Descoperirea, prezentată de echipa de arheologi în colaborare cu BBC, ar putea revoluționa înțelegerea densității populației și a organizării urbane în civilizația Maya.
Ce au transmis cercetătorii
Cercetarea a pornit „din întâmplare” când Luke Auld-Thomas, doctorand la Universitatea Tulane din SUA, a observat datele unei scanări laser, realizate de o organizație mexicană de mediu și disponibile online. Scanarea Lidar, un instrument de teledetecție care emite impulsuri laser pentru a cartografia terenul sub vegetație, a dezvăluit ceea ce arheologii spun că ar fi al doilea cel mai dens oraș mayaș cunoscut, după Calakmul.
Având o suprafață de aproximativ 16,6 km pătrați, Valeriana găzduia probabil între 30.000 și 50.000 de oameni în perioada sa de vârf. Arheologii au identificat două centre urbane distincte, fiecare cu clădiri majore și piețe dotate cu piramide și temple. În plus, descoperirea unui teren de joc sugerează că locuitorii participau la activități sportive tradiționale. În total, echipa a identificat 6.764 de structuri de diferite mărimi.
„Era ca o capitală a regiunii”, a declarat Auld-Thomas, care a numit orașul Valeriana după o lagună din apropiere. Descoperirea scoate în evidență complexitatea civilizației mayașe și sugerează că orașele mari erau mult mai frecvente decât se credea inițial.
O descoperire revoluționară în arheologie
Tehnologia Lidar a deschis noi perspective în explorarea zonelor dense de junglă, permițând arheologilor să detecteze structuri invizibile ochiului uman. Prof. Marcello Canuto, co-autor al studiului, explică faptul că tehnologia Lidar a permis cartografierea unor suprafețe de 10 ori mai mari decât cele explorate în mod tradițional, accelerând astfel munca de decenii.
Conform prof. Elizabeth Graham de la University College London, aceste cercetări confirmă faptul că mayașii trăiau în orașe sofisticate și complexe, nu doar în mici comunități izolate. Totodată, schimbările climatice și suprapopularea ar fi contribuit la declinul acestor orașe, încă din anul 800 d.Hr., iar cucerirea spaniolă din secolul al XVI-lea a pus capăt definitiv civilizației Maya.
Descoperirea Valerianei sugerează că există multe alte situri necunoscute, iar tehnologia Lidar continuă să ofere arheologilor noi resurse pentru explorarea regiunilor dense de junglă și pentru înțelegerea civilizațiilor dispărute din America Latină.