Provocari majore pentru Romania, sub aspect climatic: valuri de canicula tot mai dese, seceta extrema si furtuni violente

Provocari majore pentru Romania, sub aspect climatic: valuri de canicula tot mai dese, seceta extrema si furtuni violent
📅 2024-10-29

Recent, ONU a lansat un nou avertisment că dacă nu se vor lua măsuri drastice temperatura globală va creşte cu peste 3 grade până la sfârşitul acestui secol.

„Aproape jumătate din zilele anului au depăşit pragul de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris, semnalând direcţia alarmantă în care se îndreaptă climatul, cu impact profund asupra ecosistemelor şi societăţii. România resimte deja aceste schimbări prin intensificarea valurilor de căldură în ultimele şapte decenii. Între 1950 şi 2023, durata şi frecvenţa acestora au crescut semnificativ, majoritatea regiunilor înregistrând prelungiri de 10-15 zile, iar sud-vestul şi estul ţării peste 25-30 de zile. Proiecţiile indică o continuare a acestui trend până la sfârşitul secolului, afectând sănătatea publică şi economia”, menţionează autorii raportului citat de news.ro, într-un rezumat al lucrării.

Potrivit fizicianului Bogdan Antonescu, unul dintre autorii raportului despre schimbările climatice din România, creşterea temperaturii medii globale cu aproximativ 1.2 grade Celsius, fără precedent, a dus la schimbarea caracteristicilor valurilor de căldură.

„Comparativ cu perioada pre-industrială, valurile de căldură sunt astăzi mai frecvente, mai intense, au o durată mai mare şi un impact social şi economic semnificativ în climatul actual. Acest impact va continua să crească odată cu creşterea temperaturii medii globale. Vom avea un stres termic mai pronunţat, mai multe decese şi pierderi economice din ce în ce mai mari. Prin impactul lor actual, valurile de căldură ne arată foarte clar că e nevoie urgentă de măsuri pentru reducerea concentraţiei gazelor cu efect de seră. Altfel, ne putem aştepta ca în 2050 în Bucureşti să avem patru valuri de căldură cu o durată medie de 12 zile, iar numărul de ore cu stres termic să se dubleze faţă de 2023”, avertizează fizicianul.

Potrivit aceluiaşi document, pe lângă valurile de căldură, seceta reprezintă o altă provocare majoră pentru România. Suprafeţele afectate de secetă moderată, severă şi extremă au crescut, cu maxime în perioadele 2018 - 2020 şi 2021 - 2023. Seceta din 2018-2021 este cea mai lungă înregistrată, având efecte devastatoare asupra agriculturii şi securităţii alimentare. Tendinţa de aridizare continuă, influenţând profund ecosistemele şi producţia agricolă.

Alte fenomenele meteorologice extreme, arată specialiştii, precum furtunile severe, au devenit şi ele tot mai frecvente. Astfel, între 1940 şi 2023, s-a observat o creştere a condiţiilor favorabile producerii acestor evenimente, în special în estul şi nordul României.

„Proiecţiile pentru 2025-2050 şi sfârşitul secolului indică o intensificare a acestor fenomene extreme, cu impact negativ asupra agriculturii şi infrastructurii”, subliniază experţii.

În plus, susţin aceştia, urbanizarea amplifică efectele schimbărilor climatice. Astfel, oraşele devin mai calde şi mai uscate decât zonele rurale, fenomen cunoscut ca Insulă de Căldură Urbană, iar diferenţele de temperatură pot ajunge până la 7-8°C.

„Până în 2040, valurile de căldură şi temperaturile extreme vor afecta aproximativ 50% din populaţia urbană, în special în oraşe precum Bucureşti şi Craiova”, este avertismentul dur al cliamtologilor.

Aceştia spun că adaptarea necesită politici urbane integrate şi soluţii bazate pe natură, în condiţiile în care, odată cu creşterea temperaturii medii globale, omenirea se apropie de „puncte critice climatice, praguri ireversibile cu efecte devastatoare”.

„Slăbirea circulaţiei meridionale din Atlantic poate duce la scăderea precipitaţiilor şi intensificarea secetelor în România, afectând agricultura şi securitatea alimentară. Este esenţială anticiparea acestor schimbări prin avertizare timpurie şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Politicile climatice devin astfel cruciale. Pactul Ecologic European şi Legea Europeană a Climei stabilesc obiective pentru neutralitatea climatică până în 2050”, susţin specialiştii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Caz cutremurător: o adolescentă de 17 ani cântărește 27 de kilograme. Părinții au înfometat-o pentru că își doreau un copil mic

O adolescentă de 17 ani din Australia a fost maltratată și supusă unui regim de înfometare extrem de sever de către propriii părinți, astfel încât ajunsese să cântărească doar 27,3 kilograme. Vă avertizăm că urmează informații cu un puternic impact emoțional.

Provocări majore pentru România, sub aspect climatic: valuri de caniculă tot mai dese, secetă extremă și furtuni violente 

Criza climatică globală a atins un punct critic, evidenţiat de datele din 2023, care arată o creştere a temperaturii medii globale cu 1,48°C faţă de perioada preindustrială. România resimte din plin aceste schimbări prin intensificarea valurilor de căldură şi prin creşterea suprafeţelor afectate ...

Cel puțin 4 răniți după ce un tramvai a deraiat şi a intrat într-un magazin din centrul capitalei Oslo. Imagini halucinante - GALERIE FOTO

Incident grav, marți, în Norvegia. Cel puțin patru persoane au fost rănite după ce un tramvai a deraiat şi a intrat în plin într-un magazin din centrul capitalei norvegiene Oslo. Potrivit poliției norvegiene, printre răniți se află vatmanului şi cel puţin încă trei persoane.

Elon Musk a fost dat în judecată. Donald Trump este implicat

Elon Musk a fost dat în judecată de procuratura din Philadelphia pentru donațiile repetate de un milion de euro pentru Donald Trump. Miliardarului i s-a intentat un proces pentru a opri un concurs zilnic de un milion de dolari organizat de grupul politic pro-Trump al lui Elon Musk. 

Vacanță cu peripeții pentru Oana Roman în Cipru: nemulțumiri și neînțelegeri la hotel. Vedeta a făcut scandal

Oana Roman și-a început vacanța în Cipru alături de fiica sa, Isabela, cu un incident neplăcut la hotelul unde aveau rezervată cazarea.

Vărzar cu prune. O rețetă delicioasă, pe care o preparau bunicile pe vremuri. Era considerată o delicatesă

Vărzare cu prune. Desertul pe care-l preparau bunicile, pe vremuri. Este gustos, hrănitor și se prapară ușor și este un desert de sezon.

Doliu imens în cinematografie: regizorul Paul Morrissey a încetat din viață. A fost colaborator al lui Andy Warhol și autor al unor filme cult

Paul Morrissey, unul dintre primii colaboratori ai lui Andy Warhol şi Velvet Underground şi regizorul unor filme cult precum „Flesh”, „Trash” şi „Women in Revolt”, a murit la 86 de ani.

Vremea rea a făcut PRĂPĂD! Străzi inundate și mașini distruse de grindina cât mingea de tenis

Vremea rea a făcut prăpăd în Spania noaptea trecută. Zeci de străzi au fost inundate și zeci de mașini parcate au fost distruse în doar câteva minute în urma unei ploi cu grindină cât o minge de tenis. Iar meteorologii nu au vești bune și spun că o altă furtună la fel de puternică poate lovi din ...

Accident pe centura Târgu Jiu: Un bărbat încarcerat și patru persoane rănite

Un accident grav s-a produs marți pe centura ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, în zona Curtișoara, în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz. Incidentul a dus la rănirea ușoară a patru persoane și la încarcerarea unui bărbat, șoferul autoturismului.

De ce este considerat zahărul dăunător pentru sănătate. 6 motive să renunți la el

De ce nu e bine să consumi zahăr. Iată câteva motive care te vor face să reduci cantitatea de zahăr sau dulciurile din alimentația ta.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.