Veniturile din Bucuresti, aproape de cele din Vestul Europei. Un locuitor din Sectorul 1 cheltuie 22.000 de euro anual

Veniturile din Bucuresti, aproape de cele din Vestul Europei. Un locuitor din Sectorul 1 cheltuie 22.000 de euro anual
📅 2024-10-22

Pentru prima dată, românii se pot compara de la egal la egal cu restul europenilor în materie de putere de cumpărare, arată datele unui studiu NIQ GfK prezentat în cadrul evenimentului Retail Arena.

Este vorba însă doar spre locuitorii Capitalei unde, pentru prima dată, s-a ajuns aproape la același nivel cu media europeană, respectiv la 18.580 de euro pe cap de locuitor, pe an, față de 18.768 de euro la nivel european.

La nivel de România, venitul mediu anual disponibil este la jumătate față de media europeană, respectiv 9.000, bani pe care un român îi are pentru a fi cheltuiți anual pentru diverse nevoi precum rate, chirii, cumpărături în retail etc. Cele mai mari venituri sunt, în afară de București, în Timișoara, Cluj și Sibiu.

De departe cel mai mare venit disponibil a fost înregistrat însă în sectorul 1 al capitalei unde, în medie, un locuitor are disponibilități de 22.000 de euro.

„Valoarea înregistrată pentru București este foarte ridicată, pentru că în trecut era la 14-15.000 de euro. (…) De asemenea,  sectorul 1 are în medie 22.000 de euro ( pe cap de locuitor, pe an n.red) , deci este deja cu 20% peste media orașului București. Acolo este puterea de cumpărare cea mai ridicată”, a explicat, la Retail Arena, Raluca Mănărcescu, Commercial Lead of Tech&Durables Department NIQ GfK.

Spre comparație, în Londra, venitul mediu disponibil este de 70.484 euro, iar în Zurich de 73.660 de euro.

Încrederea consumatorilor este redusă

În ceea ce privește încrederea consumatorilor în economie în general și în situația financiară a gospodăriei lor în mod particular, studiu KfK indică faptul că sentimentul europenior nu s-a schimbat prea mult post pandemie.

„Încrederea consumatorului este relativ scăzută în climatul actual. Nivelul este unul scăzut, dacă ne uităm la nivelul prepandemic sau la nivelul dinaintea războiului din Ucraina. Europenii nu au reușit să revină la nivelul optimist din perioadele anterioare. Europa este la minus 7, ceea ce înseamnă un nivel foarte scăzut, cu o ușoară creștere față de anul trecut. Slovenia are minus 11 față de perioada anterioară ( septembrie față de august n.red), Ungaria minus 8, Grecia minus 5. Sunt niveluri foarte scăzute de încredere în situația economică a țării. România are un nivel de minus 2, cu o ușoară creștere față de perioada anterioară. Ce înseamnă asta? Pentru consumatorul din România lucrurile par mai optimiste decât ce se întâmplă în Europa”, a mai explicat Mănărcescu potrivit căreia indicatorul referitor la dorința românior  de a cumpăra produse cu o valoare mai ridicată în următoarele 12 luni este similar cu cel din Germania, respectiv minus 6 față de minus 7, ambele pe un trend ușor crescător.

La nivel European, media din septemmbrie este de minus 14, pe un trend crescător.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Veniturile din București, aproape de cele din Vestul Europei. Un locuitor din Sectorul 1 cheltuie 22.000 de euro anual

Pentru prima oară, de la Revoluție încoace, veniturile românilor s-au apropiat extrem de mult de sumele câștigate de cei din Europa de Vest.

Scandal politic major în Franța. Un deputat a fost prins cu droguri folosite la petreceri sexuale

Scandal politic major în Franța. Un deputat a fost prins cu droguri folosite la petreceri sexuale și a recunoscut faptul că este consumator. În apărarea sa, acesta a anunțat că va urma un tratament pentru a scăpa de dependență înainte de a-și relua activitatea parlamentară. 

Mircea Abrudean (PNL): România este considerată de OCDE reper de bună practică în domeniul guvernării deschise și este dată exemplu

Liberalul Mircea Abrudean a fost prezent la Forumul OCDE, alături de reprezentanți din statele membre ale celei mai puternice organizații de cooperare economică la nivel global.

George Simion: „Sunt candidatul care are una dintre cele mai mari șanse de a intra în turul 2”

George Simion iese la atac și reacționează în mega scandalul voturilor. Șeful partidului spune că scandalul e o manevră pentru a-l face să renunțe la candidatura pentru prezidențiale deoarece este singurul care are cele mai multe șanse să intre în turul doi. 

UE îi dă lovitura de grație lui Putin. Împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, garantat cu banii Rusiei

Parlamentul European a votat marţi în favoarea acordării unui împrumut de până la 35 de miliarde de euro Ucrainei, care va fi finanţat din profiturile generate de activele ruseşti îngheţate în Europa. Textul a fost adoptat cu 518 voturi pentru, 56 împotrivă şi 61 de abţineri. „Rusia trebuie să pl...

5 moduri prin care ne apărăm de ploșnițele urât mirositoare apărute toamna

Moduri prin care ne aparam de ploșnite urât mirositoare apărute toamna și care ne ivadează locuința. Acestea s-au înmulțit excesiv în ultima perioadă și reprezintă o problemă pentru oricine, deoarece pătrund în locuințe și se ascund peste tot. Chiar dacă nu produc pagube, emană un miros extrem de...

Ce fructe și legume de toamnă care sunt considerate medicamente naturale

Odată cu sfârșitul verii și cu scăderea temperaturilor, vei da piept cu lunile mai răcoroase. Pentru a le face față și a crește imunitatea organismului în fața virusurilor, fă alegeri înțelepte. Ce fructe și legume de toamnă care sunt considerate medicamente naturale.

Secretele întunecate ale zodiilor. Ce se ascunde, de fapt, în spatele fiecărui nativ din zodiac: astrologul Alexandra Coman a dezlegat MISTERUL

Ne place să evidențiem calitățile și punctele tari ale fiecărei zodii, dar cum rămâne cu defectele? Noi îți spunem cu ce "defecte" se poate lăuda fiecare zodie în parte și cum îi pot tempera cei din jurul lor, astfel încât să poată conviețui împreună fără mari probleme. 

Marius Pieleanu, analiza momentului. Sondajul care arată câștigătorul prezidențialelor. Ce candidați vor trece în turul 2 VIDEO

Profesorul și sociologul Marius Pieleanu a comentat, în exclusivitate pentru Realitatea Plus, în emisiunea „Raport de Zi”, cel mai nou sondaj privind alegerile prezidențiale din noiembrie.

Cum să prepari cel mai natural îngrășământ pentru grădina ta. Compostul din frunze uscate

Având în vedere toate caracteristicile și elementele nutritive ce se găsesc în frunze, aceste materii sunt ideale pentru a produce un compost de calitate. Cu toate astea, operațiunea de compostare nu este una deloc ușoară, dar dacă respecți niște reguli simple rezultatele obținute vor fi remarcab...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.