Ilie Bolojan vrea sa modifice legea insolventei: ,,A devenit un sport national!

Ilie Bolojan vrea sa modifice legea insolventei: ,,A devenit un sport national!
📅 2025-02-05

Legea insolvenței necesită revizuiri pentru a stopa practica unor companii de a utiliza această procedură în scopul evitării plății datoriilor către stat și furnizori.

Această afirmație a fost făcută de Ilie Bolojan, președintele Senatului și lider interimar al PNL, într-un interviu.

“Avem restanțe mari la TVA, avem insolvențe în cascadă, și eu cred că se impune modificarea legii insolvenței, care e un accident în economia capitalistă, dar la noi a devenit un fel de cascadă, e o cutumă. Adică se intră în insolvență, se generează pierderi, după care se înființează o nouă firmă și statul rămâne cu sumele neîncasate, și competiția este distorsionată. Deci acest pachet trebuie făcut”, a spus liderul liberal.

Bolojan a insistat pe faptul că “nu trebuie să ne creștem veniturile prin creșteri de taxe, ci trebuie să le creștem prin încasarea celor pe care le-am stabilit deja și nu le încasăm”.

O practică frecvent întâlnită în zilele noastre este cea a companiilor care intră în insolvență pentru a scăpa de obligațiile financiare, doar pentru a fi relansate ulterior sub o denumire diferită, ca entitate juridică nouă. Bolojan sugerează interzicerea acestei abordări.

“Nu mai trebuie permis celor care intră o dată în insolvență - sau a doua oară -, să-și mai reînființeze companii, prin afini sau direct, pentru că înseamnă că se perpetuează aceste chestiuni”, a declarat președintele Senatului.

Bolojan susține că, în ultimii ani, insolvența a devenit un sport național pentru cei care recurg la acest mijloc de a scăpa de obligațiile financiare pe care le au față de stat și alte firme.

“De asemenea, a sta foarte mult în insolvență, iar executările să fie foarte greoaie, le permite să își lungească foarte mult activitatea. Deci e nevoie de o simplificare, de introducerea unor măsuri penalizatoare și de o derulare a procedurii de insolvență cât mai rapidă, în așa fel încât să nu devină un sport pe tema asta. Eu sper să facem această chestiune, pentru că asta ar însemna să ne mărim capacitatea de a încasa impozitele și să nu mai intrăm pe niște ferestre de evaziune.”

Din cauza companiilor care utilizează insolvența ca o strategie pentru a evita plata datoriilor, în loc să o folosească pentru a-și salva afacerea, statul român pierde anual miliarde de lei.

Multe firme identifică astfel o "portiță legală" prin care, în loc să-și achite impozitele și datoriile către furnizori, reușesc să scape de acestea în mod legal.

Astfel, statul și furnizorii rămân fără resurse financiare, în timp ce compania care a solicitat insolvența își continuă activitatea sub un alt nume și fără datorii.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Ce salariu are un însoțitor de bord? Diferențe colosale între Ryanair, Wizz Air, Emirates, Qatar Airways și Lufthansa

Meseria de însoțitor de bord atrage numeroși tineri pasionați de călătorii și interacțiune cu diverse culturi. Însă, pe lângă avantajele oferite de această profesie, unul dintre cele mai importante aspecte este salariul, care variază semnificativ în funcție de compania aeriană, experiența angajat...

Alimentul care conține de două ori mai mult potasiu decât o banană. Motivul pentru care românii evită să îl consume

Bananele sunt o sursă excepțională de potasiu, însă puțini sunt cei care știu că nu sunt singurele alimente de unde ne putem lua acest mineral esențial pentru funcționarea inimii, a mușchilor și a sistemului nervos. 

Tara europeană care oferă locuință în schimbul venirii la muncă. Companiile sunt disperate că rămân fără angajați

În contextul unei economii globale în continuă schimbare, unele state europene se confruntă cu o provocare majoră: lipsa forței de muncă. Această situație a determinat companiile să caute soluții neobișnuite pentru a atrage candidați, iar una dintre cele mai inovative abordări este oferirea de lo...

Ce beau italienii după fiecare masă, ca să nu le pice mâncarea greu la stomac. Secretele pentru o digestie perfectă

În Italia, mesele sunt adesea însoțite de băuturi specifice care contribuie la o digestie ușoară și confortabilă. Aceste băuturi, consumate după fiecare masă, au rolul de a facilita procesul digestiv și de a preveni disconfortul gastric. De la opțiuni cu arome delicate la infuzii aromatice, itali...

Ilie Bolojan vrea să modifice legea insolvenței: „A devenit un sport național!”

Președintele Senatului vrea să modifice substanțial legea insolvenței. Ilie Bolojan susține că, în ultimii ani, insolvența a devenit un sport național pentru cei care recurg la acest mijloc de a scăpa de obligațiile financiare pe care le au față de stat și alte firme.

Raport DEVASTATOR: apele din Europa sunt contaminate cu mercur

Avertisment dur din partea Comisiei Europene! Majoritatea apelor de suprafață de pe continent sunt contaminate cu poluanți toxici. Doar 27 la sută dintre acestea sunt în stare bună, arată un nou raport. Mercurul este unul dintre principalele elemente care se întâlnește în majoritatea apelor conta...

Ozzy Osbourne și Black Sabbath vor cânta pentru ultima dată în Birmingham, orașul natal al trupei

Membrii originali ai trupei Black Sabbath vor susţine, în această vară, primul lor concert din ultimele două decenii, care va fi şi ultima reprezentaţie live a lui Ozzy Osbourne. 

Zahăr sau îndulcitori? Ce recomandări are renumitul profesor Mircea Beuran?

Renumitul profesor doctor Mircea Beuran vine cu o recomandare pentru cei care nu pot renunța la obiceiul de a-și îndulci cafeaua sau ceaiul și trăiesc cu iluzia că îndulcitorii ar fi mai puțin dăunători.

Șefii de instituție care își triplează indemnizațiile în an de criză. Avantaje uimitoare în România

Administratorii din Compania Națională de Investiții Rutiere au cerut si au obținut triplarea indemnizației, în ciuda măsurilor de austeritate impuse de Guvern. Astfel, indemnizația tuturor membrilor din Consiliul de Administrație al instituției va crește de la 8.591 lei la 27.000 lei brut. 

Începe valul de concedieri. Mii de oameni, anunțați că-și pierd locurile de muncă

Începe Apocalipsa Concedierilor, deși cei din conducerea țării anunță investiții și creșteri. Şapte societăţi comerciale din judeţul Braşov au notificat Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) cu privire la intenţia de a face concedieri colective. Și în Prahova aproape 1000 de oame...

Good News

Only good and positive news.