Cod Rutier 2024. Te amendeaza politia daca ramai cu masina in pana?

Cod Rutier 2024. Te amendeaza politia daca ramai cu masina in pana?
📅 2024-10-22

În ce situații oprirea este interzisă

Conform legii rutiere, oprirea este interzisă:

  • în zona de acţiune a indicatorului „Oprirea interzisă”;
  • pe trecerile la nivel cu calea ferată curentă şi la o distanţă mai mică de 50 m înainte şi după acestea;
  • pe poduri, pe şi sub pasaje denivelate, precum şi pe viaducte;
  • în curbe şi în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
  • pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
  • în intersecţii, inclusiv cele cu circulaţie în sens giratoriu, precum şi în zona de preselecţie unde sunt aplicate marcaje continue, iar în lipsa acestora, la o distanţă mai mică de 25 m de colţul intersecţiei;
  • în staţiile mijloacelor de transport public de persoane, precum şi la mai puţin de 25 m înainte şi după acestea;
  • în dreptul altui vehicul oprit pe partea carosabilă, dacă prin aceasta se stânjeneşte circulaţia a două vehicule venind din sensuri opuse, precum şi în dreptul marcajului continuu, în cazul în care conducătorii celorlalte vehicule care circulă în acelaşi sens ar fi obligaţi, din această cauză, să treacă peste acest marcaj;
  • în locul în care se împiedică vizibilitatea asupra unui indicator sau semnal luminos;
  • pe sectoarele de drum unde sunt instalate indicatoarele cu semnificaţiile „Drum îngustat”, „Prioritate pentru circulaţia din sens invers” sau „Prioritate faţă de circulaţia din sens invers”;
  • pe pistele pentru pietoni şi/sau biciclişti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
  • pe platforma căii ferate industriale sau de tramvai ori la mai puţin de 50 m de acestea, dacă circulaţia vehiculelor pe şine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
  • pe partea carosabilă a autostrăzilor, a drumurilor expres şi a celor naţionale europene (E);
  • pe trotuar, dacă nu se asigură spaţiu de cel puţin 1 m pentru circulaţia pietonilor;
  • în locurile unde este interzisă depăşirea.

În ce situații staționarea este interzisă

Staționarea este considerată orice oprire voluntară a unui vehicul pentru o durată mai mare de 5 minute.

Codul Rutier stabilește mai multe cazuri în care șoferii nu au voie să staționeze:

  • în toate cazurile în care este interzisă oprirea voluntară;
  • în zona de acţiune a indicatorului cu semnificaţia „Staţionarea interzisă” şi a marcajului cu semnificaţia de interzicere a staţionării;
  • pe drumurile publice cu o lăţime mai mică de 6 m;
  • în dreptul căilor de acces care deservesc proprietăţile alăturate drumurilor publice;
  • în pante şi în rampe;
  • în locul unde este instalat indicatorul cu semnificaţia „Staţionare alternantă”, în altă zi sau perioadă decât cea permisă, ori indicatorul cu semnificaţia „Zonă de staţionare cu durată limitată” peste durata stabilită.

Dacă se constată că un șofer e oprit neregulamentar, acesta poate primi 4 sau 5 puncte de amendă. Adică o sancțiune cuprinsă între 660 și 825 lei.

În plus, conducătorul auto care lasă mașina într-o zonă unde staționarea nu e permisă poate fi sancționat și pentru parcare neregulamentară. Abatere care se sancționează cu 2 sau 3 puncte de amendă, adică între 330 și 495 lei.

Codul Rutier 2024: Primești amendă dacă rămâi cu mașina în pană?

Legea interzice oprirea voluntară a autovehiculelor în anumite zone.

Însă, atunci când se produce o defecțiune tehnică, mașina face pană sau se produce un incident, este considerată oprire involuntară.

Așadar, conducătorul auto nu va fi sancționat pentru oprire sau staționare neregulamentară.

Însă, și în astfel de situații, șoferii au o serie de obligații, conform Codului Rutier 2024.

Ce obligații au șoferii când rămân cu mașina în pană

Când apare o defecțiune, recomandat este să scoți mașina în afara drumului sau cât se poate de mult în afara părții carosabile. S

Dacă autovehiculele ori remorcile imobilizate pe partea carosabilă a drumului nu pot fi deplasate, conducătorii acestora sunt obligaţi să pună în funcţiune luminile de avarie şi să instaleze triunghiul de presemnalizare”, stabilește Art. 189 (1) din legea 195/2002.

Triunghiul reflectorizant se instalează în spatele vehiculului şi pe aceeaşi bandă, la o distanţă de cel puţin 30 m de acesta.

În localităţi, atunci când circulaţia este intensă, triunghiul de presemnalizare se poate aşeza la o distanţă mai mică sau chiar pe vehicul, astfel încât, şi în această situaţie, să poată fi observat din spate.

Dacă vehiculul nu este dotat cu lumini de avarie sau acestea sunt defecte, conducătorul poate folosi, pe timpul nopţii ori în condiţii de vizibilitate redusă, o lampă portativă cu lumină galbenă intermitentă, care se instalează la partea din spate a vehiculului”, mai precizează legea.

De asemenea, legea interzice șoferilor sau pasagerilor să lase portierele mașinii deschise, dacă vehiculul a rămas în pană.

SURSA

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Sondaj Avangarde-INSOMAR. Luptă strânsă pentru Cotroceni. Cifrele care dinamitează scena politică: pe cine vor românii în fruntea țării - reconfigurare totală

Cu doar o lună înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare, un sondaj Avangarde-INSOMAR autofinanțat prezentat în exclusivitate de Realitatea PLUS dinamitează scena politică din România. Potrivit datelor, există o repoziționare fermă în intențiile de vot. Drumul spre Cotroceni intră în lin...

Cămara cu bunătăți. Gogoșari în sos de muștar, o rețetă delicioasă pentru iarnă

Gogoșarii în sos de muștar sunt o delicatesă tradițională românească, perfectă pentru a acompania diverse preparate, dar și ca gustare. Această rețetă simplă și gustoasă îți va aduce un strop de culoare și arome în cămara ta, fiind ideală pentru mesele de sărbătoare sau pentru o cină obișnuită. I...

Roti. Rețetă de lipii fine și moi, cu unt. Le poți combina cu diverse preparate

Roti este denumirea unor lipii fine și moi, pe bază de unt, care sunt originare din India și Asia de Sud. Sunt apreciate pentru textura lor moale și aspectul fin și delicat.

Remedii în cazul problemelor la rinichi. Tratamente naturiste care te ajută dacă suferi de afecțiuni renale

Infecția rinichilor poate afecta un singur rinichi sau chiar pe amândoi şi poate provoca neplăceri şi disconfort. În general, femeile sunt mai predispuse să facă infecții ale tractului urinar atât inferior, cât şi al tractului urinar superior.

Cod Rutier 2024. Te amendează poliția dacă rămâi cu mașina în pană?

Pentru a preveni producerea de accidente, oprirea vehiculelor este interzisă în anumite zone. Fie pentru că vizibilitatea este redusă, fie pentru că în acele locuri e un pericol mai mare de a se produce un eveniment rutier.

Bărbat din Olt, reţinut după ce şi-a AGRESAT soţia. Femeia a fost lovită în cap cu pumnii şi picioarele: unde s-a petrecut cumplita scenă

Un bărbat în vârstă de 48 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore, după ce şi-a agresat soţia. Victima a fost lovită cu pumnii şi picioarele în zona capului.Cumplita scenă s-a petrecut în locuinţa celor doi soţi, a anunțat poliția.

Percheziții la Focșani într-un dosar de înșelăciune de 840.000 de euro. O mare bancă este vizată

Poliția desfășoară percheziții la Focșani, într-un dosar de înșelăciune care a provocat un prejudiciu de 840.000 de euro. Vizată este și o cunoscută bancă de la noi din țară.

Carambol pe Centura București, între Bragadiru și Berceni. Accident cu trei camioane. Un om a murit

Accident pe șoseaua de centură a Capitalei, între Bragadiru și comuna Berceni. Trei camioane au intrat în coliziune, trei victime, conștiente, fiind în îngrijirea salvatorilor. Traficul este blocat.

România trece la ORA DE IARNĂ în doar câteva zile. Efectele nebănuite ale acestei SCHIMBARI aupra organismului: nu le trece cu vederea!

Încă puțin și românii vor da ceasurile înapoi cu o oră. Totul se va întâmpla în noaptea de 26 spre 27 octombrie, atunci când România va trece la ora de iarnă, astfel că ora 04:00 va deveni ora 03:00. Schimbare ne aduce cea mai lungă zi a anului, duminică, 27 octombrie, care va avea 25 de ore.

Începe procesul care ar putea să o scoată din schemă pe Diana Șoșoacă! Planul pentru a o înlătura de la Senat

În mai puțin de o oră începe procesul care ar putea să o scotă din schemă pe Diana Șoșoacă. Principala rivală a Dianei Șoșoacă, Amalia Bellantoni, a pregătit planul pentru Senat. Totul după ce, inițial, aceasta a contestat-o la CCR și a lăsat-o fără candidatură la prezidențiale. 

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.