Cod Rutier 2024. Daca cel din fata semnalizeaza, esti obligat sa ii dai prioritate?

Cod Rutier 2024. Daca cel din fata semnalizeaza, esti obligat sa ii dai prioritate?
📅 2024-12-25

Cum dai prioritate într-o intersecție

Ordinea de trece într-o intersecție este stabilită, în această ordine, de:

  1. Semnalele polițistului;
  2. Semnalele luminoase și sonore ale mașinilor de intervenție (poliție, pompieri, salvare, etc.);
  3. Semnalele luminoase ale semaforului;
  4. Semnale luminoase sau sonore (la trecerea cu calea ferată, de exemplu);
  5. Indicatoarele rutiere;
  6. Marcajele rutiere;
  7. Regulile de circulație (vehiculele aflate în sensul giratoriu au prioritate, de exemplu).

Așadar, șoferii au obligația de a acorda prioritate în ordinea de mai sus.

Cum se trece, corect, de pe o bandă pe alta

Conform legii, la trecerea de pe o bandă pe alta, șoferii trebuie să semnalizeze și să se asigure că pot face această manevră în siguranță. Iar pe un drum cu mai multe benzi, se mai aplică o regulă de acordare a priorității.

„Pe un drum public prevăzut cu minimum 3 benzi pe sens, când conducătorii a două autovehicule circulă în aceeaşi direcţie, dar pe benzi diferite, şi intenţionează să se înscrie pe banda liberă dintre ei, cel care circulă pe banda din dreapta este obligat să permită celui care vine din stânga să ocupe acea bandă”, prevede Art. 106 (1) din legea 195/2002.

Așadar, cei care circulă pe banda 3, de exemplu, au prioritate de intrare pe banda 2 față de cei care circulă pe banda 1.

Dar, dacă circuli pe banda 2, ești obligat să dai prioritate celor de pe benzile 1 sau 3 să intre în fața ta, dacă aceștia semnalizează?

Dacă cel din față semnalizează schimbarea benzii, ești obligat să îi dai prioritate?

Conform Codului Rutier, șoferul care schimbă banda de circulație are mai multe obligații.

„Conducătorii de vehicule sunt obligaţi să semnalizeze schimbarea direcţiei de deplasare, depăşirea, oprirea şi punerea în mişcare. Intenţia conducătorilor de autovehicule de a schimba direcţia de mers, depăşirea şi oprirea se semnalizează prin punerea în funcţiune a luminii intermitente a semnalizatoarelor cu cel puţin 50 m în localităţi şi 100 m în afara localităţilor, înainte de efectuarea manevrelor”, se arată în Art. 145 din Codul Rutier.

Așadar, cei care trec de pe o bandă pe cealaltă, chiar dacă semnalizează, nu pot trece pe altă bandă decât după ce acordă prioritate celor care circulă deja pe banda respectivă.

Ceea ce înseamnă că, de exemplu, dacă ești pe banda 2 și cel de pe banda 1 vrea să intre în fața ta, nu trebuie să-i dai prioritate, chiar dacă semnalizează. Din contră, cel de pe banda 1 e obligat să aștepte până îl depășești.

Dar, există și reguli nescrise, prin care șoferii acordă prioritate, chiar dacă nu au această obligație.

Ce este regula fermoarului

Regula fermoarului presupune acordarea de prioritate alternativă, când una din benzi este blocată.

De exemplu, dacă banda 1 e blocată și se poate circula doar pe banda 2, teoretic, doar șoferii de pe banda 2 au prioritate. Dar, asta duce aproape întotdeauna la formarea de ambuteiaje și chiar la producerea unor accidente.

Dar, dacă se aplică această regulă, fiecare șofer de pe banda 2 va lăsa un șofer de pe banda 1 să intre în fața sa. Astfel, ambele coloane de mașini se vor deplasa concomitent.

Practic, aceasta este o regulă nescrisă prin care șoferii se ajută reciproc. Și chiar dacă șoferul de pe banda liberă are prioritate, îi va permite și celui blocat să treacă.

SURSA

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri realitatea

Ghid pentru închirierea unei mașini în UE: Sfaturile Centrului European al Consumatorilor

Centrul European al Consumatorilor din România (ECC România), parte a Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, oferă recomandări utile celor care plănuiesc să închirieze un autoturism în Uniunea Europeană, în special în perioada vacanțelor. Aceste sugestii vizează evitarea eventuale...

Cum ne ferim de kilogramele în PLUS de sărbători. Ce trebuie să facem pentru a nu pica în ispită

Sărbătorile de iarnă sunt o perioadă plină de tentații culinare, dar menținerea siluetei nu trebuie să fie o misiune imposibilă. 

Clipe grele pentru un actor cunoscut. Cum a învins lupta cu depresia și sindromul bipolar

Scriitorul italian Paolo Cognetti, renumit pentru romanul său premiat Cei opt munți, a dezvăluit recent că a fost internat în secția de psihiatrie a unui spital din Milano din cauza unei depresii severe care a evoluat într-un sindrom bipolar cu episoade maniacale.

Ajun de Crăciun cu zboruri blocate: Probleme tehnice la o mare companie americană

Ajunul Crăciunului a fost marcat de haos pe aeroporturile din Statele Unite, după ce American Airlines a suspendat temporar toate zborurile interne din cauza unei probleme tehnice nespecificate.

Naștere la limită în Caraș-Severin. O tânără mamă a născut acasă un copil prematur

O tânără din localitatea Cărbunari, județul Caraș-Severin, a adus pe lume un copil într-un context dramatic, după ce a intrat în travaliu prematur la doar 23 de săptămâni de sarcină. Incidentul a mobilizat un întreg lanț de intervenții medicale și logistice, finalizându-se cu salvarea mamei și a ...

Cinci persoane, printre care un copil de 7 ani, implicate într-un accident între o maşină şi un microbuz - VIDEO

Trei adulți şi un copil de 7 ani au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale, în urma unui accident rutier în care au fost implicate un microbuz și un autoturism.

Moș Crăciun vine în toată lumea. Diversitatea fascinantă a obiceiurilor și legendelor: unde vine Baba Cloanța în loc de Moș Crăciun, unde este țara cu 13 moși și unde se ține „Parada ridichiilor luminate”

Crăciunul, sărbătoarea Nașterii Domnului, aduce în fiecare colț al lumii o gamă variată de obiceiuri, tradiții și povești. De la personaje unice la obiceiuri culinare inedite, fiecare țară adaugă propriile accente speciale acestei perioade magice. Iată câteva exemple fascinante:

Friptură de păun sau tocană de stridii. Care au fost câteva dintre cele mai extravagante preparate pe masa de Crăciun, de-a lungul timpului?

De-a lungul timpului, masa de Crăciun a fost și un motiv potrivit pentru a etala cele mai extravagante feluri de mâncare, menite uneori să epateze invitații, alteori impuse tocmai de sărăcie și lipsa opțiunilor. Iată câteva specialități care azi ni se pot părea ciudate, respingătoare, dar care în...

De ce ne trezim în MIEZUL NOPȚII. Cauzele misterioase care ne întrerup somnul

Trezitul între orele 3 și 4 dimineața afectează tot mai multe persoane, cu aproximativ un sfert din populație confruntându-se cu această dificultate. Specialiștii identifică o combinație de factori fizici, psihologici și de mediu ca fiind responsabili pentru această problemă.

Dragoste cu năbădăi. Soția dictatorului sirian Bashar al-Assad vrea să divorțeze și să se mute la Londra

Asma al Assad, soția dictatorului sirian Bashar al-Assad, ar fi solicitat permisiunea Curții de Justiție ruse pentru a părăsi Moscova, unde s-a refugiat împreună cu soțul său după prăbușirea regimului. Conform surselor citate de The Jerusalem Post, Asma intenționează să se mute la Londra, unde ar...

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.