Decontarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care predau in alta localitate decat cea de domiciliu nu este afectata de celebra ordonanta "trenulet" (O.U.G. nr. 156/2024) prin care Guvernul proroga aplicarea mai multor dispozitii cuprinse in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare, explica Sindicatul Invatamant Preuniversitar Judetul Hunedoara, intr-o informare publicata recent.
Concret, in ceea ce priveste O.U.G. nr. 156/2024, sindicatul explica faptul ca proroga aplicarea mai multor dispozitii cuprinse in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare, intre care si pe cele ale art. 139 alin. (2) lit. d) din lege, dupa cum urmeaza:
„(1) La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, aplicabilitatea unor dispozitii prevazute in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga dupa cum urmeaza:
(…) f) prevederile art. 139 alin. (2) lit. d), alin. (3) si (7) se proroga pana la inceputul anului scolar 2026-2027;”.
Articolul mentionat (139 alin. (2) lit. d) din Legea invatamantului) prevede urmatoarele: „(2) Finantarea de baza se asigura din bugetul de stat, pentru urmatoarele articole de cheltuieli, in functie de care se calculeaza costul standard per anteprescolar/prescolar/elev, dupa cum urmeaza: (...) d) cheltuieli de transport pentru personalul din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala unde are postul.”
Atentie! "Insa aplicarea textului respectiv era oricum deja prorogata pana la data de 01.09.2025", explica S.I.P. Judetul Hunedoara.
Prin urmare, decontarea navetei profesorilor (reglementata de articolul 127, litera k din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023) este de actualitate si autoritatile publice locale nu se pot prevala de dispozitiile art. 139 alin. (2) lit. d), prorogat, pentru a justifica nedecontarea cheltuielilor de naveta ale personalului didactic.
Ca urmare a discutiilor generate de aparitia Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 156/2024 privind unele masuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice pentru fundamentarea bugetului general consolidat pe anul 2025, pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru prorogarea unor termene, referitor la decontarea cheltuielilor de NAVETA, facem urmatoarele precizari.
Articolul este lung si „tehnic” asa ca vom incepe cu:
CONCLUZII
1. De decontarea cheltuielilor de naveta beneficiaza cadrele didactice si personalul didactic auxiliar din unitatile de invatamant (cu contract individual de munca pe durata nedeterminata sau determinata).
2. Decontarea cheltuielilor de naveta se realizeaza pentru personalul didactic atat din mediul rural, cat si din mediul urban:
a) fie prin decontarea abonamentelor pe mijloacele de transport in comun – AUTO, CFR, naval,
b) fie prin decontarea contravalorii biletelor pe respectivul mijloc de transport in comun,
c) fie prin decontarea carburantului la valoarea unui abonament pentru ruta respectiva sau pentru distante similare.
3. Obligatia decontarii cheltuielilor de naveta revine angajatorului (care face plata efectiva) si administratiei publice locale (care prevede in buget si aloca unitatilor de invatamant fondurile necesare decontarii cheltuielilor de transport ale personalului didactic care are locul de munca in alta localitate decat cea de domiciliu/resedinta).
4. Nu exista nicio prevedere legala care sa dea posibilitatea administratiei locale sa deconteze preferential cheltuielile de naveta (de exemplu, pe considerentul tarifului, numai pe anumite mijloace de transport sau numai cu anumite firme de transport, agreate de autoritati).
Singura exceptie o constituie dispozitia de la alin. (8) al art. 7 din Normele metodologice: „(8) Se interzice decontarea cheltuielilor cu efectuarea navetei cu autoturismul proprietate personala, pentru cadrele didactice si personalul didactic auxiliar, atunci cand acestea au asigurate servicii de transport gratuit cu autovehiculele destinate transportului de persoane detinute/asigurate de catre autoritatile administratiei publice locale sau de catre unitatea de invatamant, iar orarul mijloacelor de transport nu difera cu mai mult de 2 ore de orarul/programul beneficiarului.”
5. De decontarea cheltuielilor de naveta beneficiaza in continuare si personalul didactic din unitatile conexe, in conformitate cu dispozitiile exprese ale art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 569/2015:
„Art. 8. Prezentele norme metodologice se aplica, in mod corespunzator, si personalului didactic si didactic auxiliar angajat in unitatile de invatamant pentru activitati extrascolare si unitatile conexe din invatamantul preuniversitar de stat, finantarea pentru sumele necesare decontarii navetei asigurandu-se, in acest caz, din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.”
6. De decontarea cheltuielilor de naveta beneficiaza si cadrele didactice de sprijin si itinerante care isi desfasoara activitatea la una sau mai multe unitati de invatamant sau la domiciliul/resedinta elevilor, astfel cum se prevede expres la art. 53 alin. (3) din Contractul Colectiv de Munca Unic La Nivel de Sector de Negociere Colectiva Invatamant Preuniversitar (inregistrat la M.M.S.S.-D.D.S. sub nr. 1199 /05.07.2023 si publicat in Monitorul Oficial, Partea a V-a, nr. 1/26.07.2023):
„(3) Cadrele didactice de sprijin si itinerante care isi desfasoara activitatea la una sau mai multe unitati de invatamant sau la domiciliul/resedinta elevilor, indiferent de regimul de mediu, beneficiaza de decontarea cheltuielilor de transport, in masura in care isi desfasoara activitatea in alta localitate decat cea de domiciliu/resedinta.”
7. In ceea ce priveste personalul administrativ (nedidactic), pana la aplicarea dispozitiilor art. 139 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 198/2023 [care reglementeaza decontul navetei pentru tot personalul din invatamant – prevedere inserata in urma repetatelor demersuri sindicale], exista doar posibilitatea decontarii navetei reglementata prin contractele colective de munca - la nivel de unitate / de grup de unitati (in masura in care exista) sau de sector de negociere colectiva invatamant preuniversitar. In acest sens, C.C.M.U.N.S.N.C.I.P. inregistrat la M.M.S.S.-D.D.S. sub nr. 1199/05.07.2023 si publicat in Monitorul Oficial, Partea a V-a nr. 1/26.07.2023 prevede:
„Art. 53. (1) Personalului din invatamant care isi desfasoara activitatea in alta localitate decat localitatea de domiciliu/resedinta i se deconteaza cheltuielile de naveta la si de la locul de munca, de catre autoritatile administratiei publice locale, la solicitarea consiliului de administratie al unitatii/institutiei prevazute in Anexa nr. 3.
(2) In cazul in care nu exista mijloace de transport in comun pentru localitatile prevazute la alin. (1), transportul angajatilor se poate asigura cu microbuzele care realizeaza transportul elevilor, pe rutele de transport ale elevilor.”
„TEHNIC”
Art. LI din O.U.G. nr. 156/2024 proroga aplicarea mai multor dispozitii cuprinse in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare, intre care si pe cele ale art. 139 alin. (2) lit. d) din lege, dupa cum urmeaza:
„(1) La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, aplicabilitatea unor dispozitii prevazute in Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile si completarile ulterioare, se proroga dupa cum urmeaza:
(…) f) prevederile art. 139 alin. (2) lit. d), alin. (3) si (7) se proroga pana la inceputul anului scolar 2026-2027;”.
Art. 139 alin. (2) lit. d) din Legea nr. 198/2023 prevede: „(2) Finantarea de baza se asigura din bugetul de stat, pentru urmatoarele articole de cheltuieli, in functie de care se calculeaza costul standard per anteprescolar/prescolar/elev, dupa cum urmeaza: (...) d) cheltuieli de transport pentru personalul din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala unde are postul.”
[Aplicarea textului respectiv era oricum deja prorogata pana la data de 01.09.2025, efect al dispozitiilor art. XXVI alin. 1 lit. e) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 115/2023: „Incepand cu data intrarii in vigoare a acesteia, aplicabilitatea prevederilor art. 139 alin. (2) lit. d), alin. (3), (7) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificarile ulterioare, se proroga pana la inceputul anului scolar 2025-2026.”.]
In acelasi timp insa, art. 127 lit. k) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 prevede:
„Art. 127. In domeniul educatiei, autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele atributii:
(...) k) asigura personalului didactic care nu dispune de locuinta in unitatea administrativ-teritoriala decontarea cheltuielilor de transport;”.
O.U.G. nr. 156/2024 nu proroga si art. 127 lit. k) din Legea nr. 198/2023, astfel ca in prezent suntem in aceeasi situatie ca si anterior intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 156/2024.
In consecinta, in materia decontarii cheltuielilor de transport pentru personalul didactic din invatamantul preuniversitar care nu dispune de locuinta in localitatea unde are postul, sunt incidente in continuare aceleasi dispozitii aplicabile si in anul anterior, respectiv:
1. Art. 127 lit. k) din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificarile ulterioare, anterior citat – autoritatile administratiei publice locale neputandu-se prevala de dispozitiile art. 139 alin. (2) lit. d), prorogat, pentru a justifica nedecontarea cheltuielilor de naveta ale personalului didactic.
2. Art. 1 alin. (3) din Ordinul ministrului educatiei nr. 6072/2023 privind aprobarea unor masuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului national de invatamant preuniversitar si superior (emis in temeiul prevederilor art. 248 alin. (2) din Legea nr. 198/2023), cu modificarile ulterioare: „Pana la elaborarea metodologiilor, regulamentelor si a altor acte normative necesare pentru punerea in aplicare a Legii nr. 198/2023 se aplica dispozitiile privind organizarea, functionarea sistemului de invatamant preuniversitar si desfasurarea procesului de invatamant aflate sau intrate in vigoare la data de 1 septembrie 2023.”
3. Normele metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la si de la locul de munca a cadrelor didactice si a personalului didactic auxiliar din invatamantul preuniversitar de stat, aprobate prin H.G. nr. 569/2015, care detaliaza procedura si conditiile de decontare a navetei, inclusiv atributiile concrete ale autoritatilor administratiei publice locale.
Dispozitiile Normelor metodologice aprobate prin H.G. nr. 569/2015 raman aplicabile, in ceea ce priveste decontarea cheltuielilor pentru naveta personalului didactic, avand in vedere atat prorogarea intrarii in vigoare a dispozitiilor art. 139 alin. (2) din Legea nr. 198/2023, prin art. LI alin. (1) lit. f) din O.U.G. nr. 156/2024, cat si dispozitiile privitoare la masurile tranzitorii aplicabile in sistemul de invatamant preuniversitar pana la elaborarea tuturor actelor normative si actelor administrative de punere in aplicare a dispozitiilor Legii invatamantului preuniversitar nr. 198/2023 [respectiv art. 248 alin. (2) din lege si art. 1 alin. (3) din O.M.E. nr. 6072/2023].