Potrivit sursei citate, Ligia Deca va avea responsabilitati in domeniul relatiilor institutionale si proiectelor strategice.
Din 2022, Ligia Deca este cadru didactic (lector universitar) al Departamentului de Relatii Internationale si Integrare Europeana (SNSPA).
"Ligia Deca este o personalitate recunoscuta in domeniul educatiei, la nivel national si international. In perioada octombrie 2022 – decembrie 2024, Ligia Deca a fost ministrul educatiei, perioada in care a implementat politici educationale importante, contribuind la dezvoltarea sistemului de invatamant din Romania. A fost membru al Panelului de Inalt Nivel pentru Profesia Didactica, convocat de Secretarul General al ONU. Anterior, intre 2019 si 2022, a detinut functia de consilier prezidential in cadrul Administratiei Prezidentiale, unde a coordonat Departamentul Educatie si Cercetare si procesul de elaborare a viziunii strategice „Romania Educata”. Ligia Deca a ocupat, de asemenea, functia de consilier de stat in cadrul Administratiei Prezidentiale, intre 2015 si 2019, continuand sa contribuie activ la dezvoltarea strategiilor educationale nationale. In perioada 2010 – 2012 a coordonat Secretariatul Procesului Bologna, iar in perioada 2008-2010 a fost presedinta Uniunii Europene a Studentilor", transmis reprezentantii SNSPA.
"SNSPA isi exprima increderea ca experienta vasta a doamnei Deca in domeniul educatiei si cercetarii va aduce o contributie semnificativa la atingerea obiectivelor strategice ale institutiei", se mai arata in comunicat.
Mandatul Ligiei Deca la Ministerul Educatiei s-a derulat in perioada octombrie 2022 – decembrie 2024 si a fost marcat de numeroase momente-cheie, printre care se numara si greva generala in invatamant, declansata in mai 2023.
In
Raportul de activitate publicat la finalul mandatului, Ligia Deca a precizat ca printre lucrurile memorabile care au marcat perioada in care a fost ministru se numara "noul cadru legislativ, care urmeaza viziunea strategica „Romania educata” (obtinuta prin cea mai ampla consultare sociala realizata dupa 1990), care a fost adoptat cu o procedura parlamentara ce garanteaza stabilitatea in urmatorii ani, investitiile fara precedent din Planul National de Redresare si Rezilienta (de peste 3,5 miliarde de Euro), cresterea istorica (cu peste 50%, in medie) a salariilor din invatamant, precum si obtinerea avizului formal pe domeniul Educatie in procesul de aderare a Romaniei la OCDE".
"Sunt recunoscatoare celor doi prim-ministri sub coordonarea carora am avut onoarea sa imi indeplinesc mandatul! Le multumesc tuturor colegilor mei din minister, secretari de stat, directori, consilieri, personal administrativ, colegi din institutii subordonate. Multumesc echipei mele extraordinare din cabinet. Multumesc predecesorilor mei, precum si partenerilor din mediul nonguvernamental si privat, care au sustinut si sustin educatia in fiecare zi", a transmis Ligia Deca, la final de mandat.