"Dictatul din manual este catastrofal, ar trebui interzis". Accent pe pregatirea profesorilor si metodele de predare, cere Daniel David

"Dictatul din manual este catastrofal, ar trebui interzis". Accent pe pregatirea profesorilor si metodele de predare, ce
📅 2025-01-18

Dictatul din manual ar trebui interzis, cu exceptia situatiei in care obiectivul este sa exersezi scrisul si cititul, sustine ministrul Educatiei, Daniel David. Oficialul este de parere ca reforma trebuie aplicata inclusiv la nivelul universitatilor care formeaza cadre didactice, pentru ca "trebuie sa corectam modalitatile de formare a profesorilor, pentru cei care vor intra in sistem".

Invitat intr-o emisiune la Euronews Romania, Daniel David a vorbit despre reformele pe care le va implementa Ministerul Educatiei in preuniversitar si universitar.

 

Daniel David a explicat ca modalitatea de predare in care ii spui elevului "stai jos si scrie dupa dictare" este una gresita si trebuie interzisa, daca acel continut este deja cuprins in manuale sau in alte surse.

 

"Si pe mine m-a deranjat formula asta in care spui tanarului elev sau student: ‘ok, stai jos si scrie’. Eu nu am o problema sa-i spui: ‘stai jos si scrie dupa dictare’, daca obiectivul este sa exersezi scris-cititul, oarecum. Dar in conditiile in care tu crezi ca asa ii transferi competente, continutul pe care tu il dictezi aflandu-se intr-un manual sau intr-o alta sursa, este o greseala enorma. Acest lucru ar trebui interzis”, a declarat Daniel David.

 

Ministrul sustine ca manualele bune si pregatirea profesorilor pe metodele de predare sunt fundamentale in Educatie.

 

"Problema noastra nu e atat de mult legata de continut cat este legata de modalitatea de predare a continutului si de manualele pe care le avem. Cand o sa vad un elev ca se uita cu drag intr-un manual, citeste cu curiozitate lectiile care urmeaza, voi sti ca este un manual bun. Trainingul profesorilor pe metodele de predare este fundamental. (...) Altfel spus, 'stai jos si scrie', daca nu sunt continuturile in manuale sau altundeva, se refera la o sinteza pe care a facut-o profesorul. Dar si acolo, intr-un timp foarte scurt, nu te intinzi pe tot parcursul orei pe formula asta si copilul sa mai si spuna: 'puteti dicta mai incet, ca sa scriu?'. Asta este o metoda catastrofala si, din pacate, este inca prea frecventa in preuniversitar si in universitar”, a mai spus ministrul Educatiei.

 

Intrebat ce poate face ca ministru al Educatiei in acest sens, Daniel David a raspuns ca "aici trebuie sa fie acele mecanisme pe care le implementeaza inspectoratul care organizeaza concursul de titularizare, directorul de scoala, care trebuie sa-si monitorizeze profesorii", pentru ca ministrul nu se poate ocupa de sutele de mii de profesori si sa ia masuri individualizate.

 

"Noi putem sa dam niste ghiduri, o perspectiva, putem sa dam nivelul aspirational. Metodele astea de genul "stai jos si scrie, ca materia o gasesti pe net" ar trebui sa fie interzise. Manualele trebuie sa fie atractive. Asta pot sa fac eu, ca ministru. Si dupa aceea sa ne asiguram ca aceste masuri sunt pentru profesorii care sunt deja in sistem. Dar noi trebuie sa lucram cu universitatile care formeaza profesori. Trebuie sa corectam modalitatile de formare a profesorilor, pentru cei care vor intra in sistem”, a explicat Daniel David.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri portal invatamant

Simulari judetene Evaluarea Nationala 2025: Subiecte si bareme la Limba romana si Matematica

citeste in continuare

Olimpiada Romana 2025: Regulament si Calendar pentru gimnaziu si liceu

citeste in continuare

24 de elevi in fiecare clasa de a IX-a, criteriu obligatoriu in planurile de scolarizare pentru liceu, anul scolar 2025-2026

citeste in continuare

Subiecte BAC oral Romana rezolvate. Modele de bilete pentru reusita la examen

citeste in continuare

Calendar Olimpiade 2025: cand au loc etapele judetene si nationale la olimpiadele scolare

citeste in continuare

Textul argumentativ. Repere pentru rezolvarea Subiectului I (Partea B) de la Bac, proba la Limba si literatura romana

citeste in continuare

Cum ii ajutam pe copii sa invete? 9 metode si sfaturi practice pentru parinti implicati

citeste in continuare

Transferul Elevilor la o alta scoala sau alta clasa: motive de transfer in timpul anului scolar

citeste in continuare

Ce se intampla cu salariile profesorilor? "Majorarile din 2024 sunt semnificative. Obiectivul in 2025 este sa le platim!"

citeste in continuare

Scrisoare - Transformarea mea dintr-un elev-problema intr-un om de succes. Parintii mei au reusit imposibilul

citeste in continuare

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.