Intr-o lume in continua schimbare, ai putea crede ca profilurile tehnice de liceu sunt de lasat in urma, pentru ca nu reprezinta un viitor sigur. Insa realitatea arata o lipsa tot mai mare a profesionistilor in domeniu, astfel ca absolventii unui astfel de profil au oportunitatea de a intra rapid pe piata muncii, prin obtinerea unui loc de munca stabil.
Un profil tehnic este o ramura educationala in invatamantul liceal, care pregateste elevii pentru meserii si cariere in domenii practice si aplicate. Un astfel de profil combina cunostintele teoretice cu activitati practice si le ofera elevilor atat o baza academica solida, cat si abilitati necesare pentru piata muncii.
Include mai multe domenii de specializare, cum ar fi:
Cand spui profil tehnic, te gandesti automat la materii specifice acestui domeniu, cum sunt urmatoarele:
Absolvirea unui liceu tehnic ofera multe beneficii, in special pentru elevii care isi doresc o cariera practica, bine platita si adaptata cerintelor pietei muncii. Beneficiile includ mai multe planuri, de la oportunitati de angajare rapida, pana la dezvoltarea competentelor care pot fi folosite pe termen lung.
Absolventii pot lucra imediat dupa terminarea liceului in domenii precum mecanica sau electricitate, iar daca isi doresc sa dobandeasca mai multe cunostinte, pot sa urmeze o facultate pe aceeasi ramura. Un mare plus pentru angajarea rapida sta si in faptul ca liceele tehnice pun accentul pe orele de practica desfasurate in laboratoare, ateliere sau companii partenere. Practic, invata inca de la inceput ce au de facut.
De asemenea, absolventii primesc la terminarea liceului, pe langa diploma de bacalaureat (daca este promovat), si o certificare profesionala, care atesta calificarea intr-un anumit domeniu. Calificarile sunt recunoscute la nivel national, iar, ulterior, prin terminarea facultatii sau a altor cursuri de specialitate, pot fi obtinute si calificari recunoscute international.
Chiar daca la prima vedere pare un profil pe care il alegi doar daca se epuizeaza celelalte optiuni (profilul real, uman, stiinte ale naturii si sociale), daca ai o pasiune pentru optiunile mai sus enumerate, poti sa te inscrii si cu o medie care s-ar incadra la profilurile de top.
Pentru filiera tehnica, repartizarea candidatilor se va face pe domenii, in ordinea descrescatoare a mediilor de admitere (conform procedurii de admitere din anul respectiv) si in functie de optiuni. Repartizarea pe calificari profesionale se va face in urmatorii ani de studiu, potrivit structurii curriculare aprobate si conform reglementarilor in vigoare.
Pentru unele specializari, odata intrat, vei avea nevoie si de echipamente speciale de practica, cum sunt manusi, salopeta sau instrumente de laborator.
Asadar, un profil tehnic poate fi privit ca o reala oportunitate de cariera, care ii poate asigura unui elev un viitor stabil, atat din punct de vedere al locului de munca, cat si din perspectiva financiara.