Conform unui studiu făcut de Universitatea din Exeter, care a implicat 650 de participanţi, această stare este urmată, paradoxal, de o creştere a energiei luni dimineaţa, potrivit TF1 INFO.
Profesorul de psihiatrie Florian Ferreri descrie acest fenomen ca fiind „un amestec de plictiseală profundă şi preocupare".
În cartea sa „Vaincre le blues du dimanche soir", el arată că simptomele includ tensiune, anxietate în creştere, dureri de stomac, oboseală severă şi chiar palpitaţii.
Cauza principală identificată de cercetători este estomparea graniţei dintre viaţa profesională şi cea personală, tendinţă accentuată mai ales după perioada de telemuncă din timpul pandemiei.
Ilke Inceoglu, profesor la University of Exeter Business School, subliniază că această „erodare a graniţelor este o problemă pe care am experimentat-o cu toţii de la lockdown".
Filozoful Gilles Vervisch oferă o perspectivă mai profundă în eseul său „Comment échapper à l'ennui du dimanche après-midi". El susţine că „duminica este singurul moment al săptămânii în care suntem confruntaţi cu noi înşine", devenind astfel o oglindă care ne face să reflectăm asupra sensului existenţei.
Pentru combaterea acestui fenomen, specialiştii recomandă mai multe soluţii. Kirstin Furber, şefa departamentului de resurse umane de la Channel 4, sugerează managerilor să poarte discuţii cu echipele lor despre cum pot începe săptămâna în cea mai bună formă şi să evite trimiterea de e-mailuri în weekend.
Psihologul Sabrina Philippe recomandă rezervarea de timp pentru activităţi plăcute la sfârşitul săptămânii, pentru a reduce anxietatea legată de săptămâna care urmează.