Într-o mişcare care a polarizat alegătorii, instanţa supremă din România a anulat alegerile prezidenţiale pe 6 decembrie, cu două zile înainte de turul al doilea.
Anularea a venit după ce documentele de stat au arătat că principalul candidat, Călin Georgescu, un critic al NATO, a beneficiat de o campanie nedreaptă pe reţelele de socializare, probabil orchestrată de Rusia, acuzaţii pe care Moscova le-a negat.
Instanţa a ordonat ca alegerile să fie reluate.
Guvernul de coaliţie proeuropean nu a aprobat încă un calendar pentru alegeri, deşi liderii partidelor au convenit să organizeze cele două tururi de scrutin pe 4 şi 18 mai.
Iohannis, al cărui mandat a expirat pe 21 decembrie, va rămâne în funcţie până la alegerea succesorului său.
Duminică, zeci de mii de protestatari, inclusiv oameni de stânga şi cei înfuriaţi de modul în care au fost anulate alegerile, s-au alăturat protestului organizat de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), al doilea partid ca mărime din România.
„Cerem revenirea la democraţie prin reluarea alegerilor cu turul doi”, a declarat reporterilor liderul AUR, George Simion.
Organizatorii au declarat că 100.000 de persoane au fost la protest, dar poliţia antirevoltă de-a lungul marşului a estimat numărul acestora la aproximativ 20.000. Protestatarii au fluturat steaguri şi au strigat „Libertate” şi „Aduceţi înapoi turul al doilea”.
„Dreptul nostru la vot a fost încălcat”, a declarat Bogdan Dănilă, un şofer de camion în vârstă de 43 de ani. „În plus, Iohannis a fost la putere timp de zece ani şi nu a făcut nimic pentru oameni, în timp ce partidele ne-au trădat, toate sunt corupte. Vrem altceva”.
Unii protestatari purtau portrete ale lui Georgescu sau icoane creştin-ortodoxe, în timp ce vânzătorii ambulanţi vindeau steaguri şi vuvuzele.
„Autorităţile trebuie să spună de ce au anulat alegerile, vrem să vedem dovezile”, a declarat Cornelia, 57 de ani, o economistă înfăşurată într-un steag românesc care a refuzat să îşi dea numele de familie.
„În ritmul ăsta nu vom mai vota, vor impune un lider ca pe vremuri”.
Rămâne neclar dacă Georgescu, care se opune sprijinului României pentru Ucraina împotriva invaziei Rusiei, va fi lăsat să candideze din nou la preşedinţie.