Studiul realizat de organizaţia americană pentru drepturile civile Southern Poverty Law Center (SPLC) a constatat că funcţia „canale similare” introdusă anul trecut recomandă canale extremiste chiar şi utilizatorilor care răsfoiesc subiecte precum celebrităţi sau tehnologie. Cercetătorii SPLC au analizat 28.000 dintre canalele Telegram pentru a realiza studiul intitulat Telegram's Toxic Recommendations.
Ei au constatat că utilizatorilor care citesc despre subiecte banale li se recomandă conţinut extrem în timp ce utilizatorii care se uită la conspiraţiile antiguvernamentale, ar fi împinşi către alte ideologii extremiste, precum antisemitismul sau rasismul. De exemplu, o căutare despre „revoltele din Marea Britanie” a arătat ca prim rezultat o informaţie despre Adolf Hitler, urmată de sugestii pentru o serie de canale conduse de grupuri de extremă dreapta, potrivit BBC. În plus, un profesor a demonstrat că în doar câteva minute prin intermediul platformei se pate cumpăra un pistol mitralieră.
Telegram susţine că ia în serios conţinutul extremist şi ilegal, iar echipele sale de moderare şi instrumentul AI elimină milioane de informaţii dăunătoare în fiecare zi. De asemenea, spune că utilizatorii săi primesc doar conţinutul la care s-au abonat deoarece Telegram nu „injectează sau promovează conţinut”.
Fondatorul companiei Telegram este miliardarul rus Pavel Durov. El este cercetat oficial în Franţa, fiind acuzat că nu a oprit criminalitatea pe platforma sa. Durov a negat acuzaţiile.