Zi inedită la Bursa de Valori Bucureşti: tranzacţiile cu obligaţiuni le-au depăşit pe cele cu acţiuni

Zi inedită la Bursa de Valori Bucureşti: tranzacţiile cu obligaţiuni le-au depăşit pe cele cu acţiuni
📅 2024-12-18

Sunt rare cazurile la Bursa de Valori Bucureşti când un instrument sub forma unei obligaţiuni (fie titlu de stat, fie corporativă) are tranzacţii mai mari decât acţiunile unei companii din indicele BET. Dar şi mai rare sunt cazurile când toată piaţa de obligaţiuni are tranzacţii mai mari decât toată piaţa de acţiuni.

Astăzi a fost una din aceste zile destul de rare: tranzacţiile cu obligaţiuni, de 29 mil. lei, le-au depăşit pe cele cu acţiuni, care au avut 26 mil. lei, arată datele bvb.ro. De ce? Pentru că investitorii pe acţiuni par a fi intrat deja în vacanţă după ce ultimele săptămâni le-au testat nervii în contextul în care cea mai tranzacţionată acţiune – Banca Transilvania, fără nicio surpriză - a strâns 10 mil. lei, adică atât cât au avut la un loc Petrom (4,14 mil. lei), Hidroelectrica (1,7 mil. lei), TTS (1,6 mil. lei), Romgaz (1 mil. lei), Sphera (720.000 de lei) şi altele, arată datele ZF.

Iar pe segmentul de obligaţiuni povestea a fost consumată în special pe tranşa R2507B, în valoare de 17,4 mil. lei, un titlu de stat care ajunge la scadenţă pe 3 iulie 2025 şi pe care unii investitorii au preferat să-l vândă pentru a putea cel mai probabil subscrie pe ultima sută de metri în emisiunea Fidelis, ediţia iarna 2024, care se încheie mâine. R2507B are un cupon de 7% şi un randament până la maturitate de 6,91%, potrivita datelor bvb.ro.

Scăderea tranzacţiilor pe acţiuni este un trend care a putut fi observat în ultimele şedinţe: cu excepţia operaţiunilor speciale de piaţă date prin răscumpărări, Banca Transilvania – acolo unde fondurile de pensii au circa 28% din capital – salvează lichiditatea bursieră de la Bucureşti. Pe obligaţiuni este un context special dat de încheierea Fidelis mâine.

Subscrierile cumulate ale micilor investitori se ridicau la aproximativ 2 miliarde de lei, cu o balanţă uşor înclinată în favoarea investiţiilor în lei, arată datele şi calculele realizate de Ziarul Financiar. Astfel, până la debutul ofertei, din 9 decembrie, şi până la închiderea şedinţei din 17 decembrie, subscrierile pe cele patru tranşe în lei se ridicau la aproximativ 1,1 miliarde de lei, în timp ce subscrierile pe euro erau de 184 mil. euro (echivalentul a 920 mil. lei).

Pe tranşe lucrurile arată în felul următor: pe lei – 165 mil. lei pe tranşa cu o dobândă de 7,45% pe an pentru 1 an şi dedicată donatorilor de sânge, 117 mil. lei pe tranşa cu o dobândă de 7,9% pe an pentru trei ani tot pentru donatori, 527 mil. lei pe tranşa cu o dobândă de 6,45% pe an pentru un an, şi 302 mil. lei pentru cea pe 5 ani cu o dobândă de 7,6% pe an.

„Chiar discutam azi cu ai mei colegi că e interesant că investitorii preferă o dobândă mai mică doar pentru nu a avea expunere mai mare de un an de zile. Asta poate arăta percepţia investitorilor cu privire la problemele legate de deficit pe care le are statul si de datoria în creştere”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

Pe de altă parte la euro situaţia era aseară după închidere: 68 mil. euro pentru tranşa cu dobândă de 3,75% pe an pentru 2 ani şi 116 mil. euro pentru tranşa cu o dobândă de 5,75% pe an pentru 7 ani.

Pe de altă parte indicele principal BET, care reflectă evoluţia celor mai tranzacţionate 20 de acţiuni, a scăzut cu 0,55% pe 17 decembrie 2024 şi a ajuns la 17.155 de puncte.

Din rândul celor 20 de acţiuni ale BET, 13 au fost pe minus astăzi – de la minus 4,25% pentru TTS, 2% - 2,5% pentru MedLife, Digi, Aquila, Nuclearelectrica, Antibiotice. Pe de altă parte doar trei compani au avut creşteri: SNP Ă0,14%, H2O plus 0,24% şi EL plus 0,6%.

Pe bursele europene FTSE 100 scade cu 0,6%, Paris creşte cu 0,3%, DAX scade.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Israelul afirmă că Hamas arată deschidere în negocierile privind eliberarea ostaticilor

Un oficial israelian a declarat că Hamas ar da semne de flexibilitate în discuţiile despre eliberarea ostaticilor, însă un eventual acord nu ar fi garantat, scrie The Times of Israel.

Expertiza medicală a capacităţii muncii va fi coordonată unitar la nivel naţional

Guvernul a aprobat, miercuri, un act normativ prin care toate cabinetele teritoriale de expertiză medicală să treacă din subordinea caselor teritoriale de pensii în administrarea Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.

Marius Lulea, prim-vicepreşedintele AUR: Salutăm poziţionarea USR împotriva lui Klaus Iohannis

În urma declaraţiei USR în care se anunţa poziţionarea împotriva preşedintelui Klaus Iohannis, cerându-i acestuia demisia, Marius Lulea, prim-vicepreşedintele AUR, a spus că partidul său „salută” decizia Uniunii Salvaţi România, adăugând că „România are nevoie de o guvernare patriot...

Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit

Iohannis cheamă partidele la consultări „când va exista claritate în negocieri”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că va convoca partidele pentru consultări la Cotroceni doar după ce va exista claritate în negocierile care se poartă pentru formarea coaliţiei.

Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie

Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că îşi susţine în continuare afirmaţia potrivit căreia va rămâne în funcţie până când va fi ales un nou preşedinte, în cadrul unei declaraţii de presă susţinute înaintea participării sale la Summitul UE-Balcanii de Vest de la Bruxelles.

Klaus Iohannis: Următoarele alegeri vor avea mai multă transparenţă, lecţiile au fost învăţate

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit miercuri despre lecţiile învăţate în urma recentelor alegeri şi ingerinţele străine identificate în procesul electoral, înainte de participarea la Summitul UE-Balcanii de Vest. Acesta a evidenţiat importanţa unei dezbateri ample la nivelul Uniuni...

Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A

Dan Şucu, proprietarul Mobexpert, şi principalul acţionar al clubului de fotbal Rapid Bucureşti, a preluat celebrul club de fotbal italian Genoa, în urma unei tranzacţii financiare de majorare de capital. Anunţul a fost făcut chiar de club prin intermediul unui comunicat pe site-ul ...

Klaus Iohannis reafirmă sprijinul pentru Ucraina şi Moldova înaintea Summitului de la Bruxelles

Preşedintele Klaus Iohannis a reafirmat miercuri, înaintea Summitului UE-Balcanii de Vest de la Bruxelles, sprijinul ferm al României pentru Ucraina şi Republica Moldova, subliniind importanţa implicării directe a acestor state în discuţiile internaţionale care privesc securitatea ş...

Ţările europene discută despre desfăşurarea unei misiuni de menţinere a păcii în Ucraina. Ar fi nevoie de cel puţin 40.000 de militari

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.