Măsura, care intervine după o întârziere de mai multe luni, conferă NATO un rol mai direct în războiul împotriva invaziei Rusiei, fără a angaja propriile forţe.
Cu toate acestea, diplomaţii recunosc că predarea către NATO ar putea avea un efect limitat, având în vedere că SUA, sub conducerea lui Trump, ar putea încă să provoace un eşec major Ucrainei prin reducerea sprijinului său, deoarece este puterea dominantă a alianţei şi furnizează majoritatea armelor Kievului.
Trump, care îşi va prelua mandatul în ianuarie, a declarat că doreşte să pună capăt rapid războiului din Ucraina, dar nu a precizat cum intenţionează să facă acest lucru. El a criticat mult timp amploarea ajutorului financiar şi militar al SUA pentru Ucraina.
Cartierul general al noii misiuni NATO în Ucraina, denumită NATO Security Assistance and Training for Ukraine (NSATU), este situat la Clay Barracks, o bază americană din oraşul german Wiesbaden.
O persoană familiarizată cu această chestiune a declarat pentru Reuters că misiunea este acum pe deplin operaţională. Nu a fost dat publicităţii niciun motiv pentru întârzieri.
În trecut, grupul Ramstein condus de SUA, o coaliţie ad hoc formată din aproximativ 50 de naţiuni, numită după o bază aeriană americană din Germania unde s-a întâlnit prima dată, a coordonat livrările militare occidentale către Kiev.
Ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat săptămâna trecută într-un interviu acordat Reuters că, după summitul NATO de la Washington, alianţa şi-a asumat într-o mai mare măsură responsabilitatea pentru hub-ul din Jasionka, Polonia - principalul nod de tranzit pentru ajutorul extern destinat Ucrainei.