Arheologii din Kuweit au descoperit o figurină de lut veche de 7.000 de ani, cu un aspect neobişnuit, asemănător reprezentărilor moderne ale extratereştrilor - caracterizată prin ochi oblici, un nas plat şi un craniu alungit, scrie Live Science.
Această descoperire rară a fost făcută la Bahra 1, un sit preistoric din nordul Kuweitului, unde o echipă mixtă kuweitiano-poloneză excavează din 2009, fiind prima de acest fel din regiunea Golfului Persic.
Figurina este asociată cu cultura Ubaid, o civilizaţie antică mesopotamiană cunoscută pentru arta şi ceramica sa distinctivă. Deşi figurine similare au fost găsite în Mesopotamia, acesta este primul exemplar descoperit în Kuweit, ceea ce îl face o descoperire semnificativă.
Interesant este faptul că figurina a fost realizată din lut mesopotamian, sugerând că ubaizii şi-au importat tradiţiile artistice în regiunea Golfului în mileniul VI î.e.n.
Arheologii cred că figurina ar putea avea o semnificaţie simbolică, reflectând practicile sociale sau ritualice ale ubaizilor. Unele teorii sugerează că forma alungită a craniului reprezintă „deformarea intenţionată a capului”, un obicei străvechi folosit pentru a simboliza identitatea culturală sau statutul social.
Descoperirea subliniază schimburile culturale dintre Mesopotamia şi Peninsula Arabă, transformând Bahra 1 într-o răscruce preistorică de idei şi tradiţii. Cercetările şi săpăturile în desfăşurare ar putea oferi informaţii suplimentare despre cultura Ubaid şi influenţa sa în regiune.