Studiu: Un stadiu al somnului ar putea fi esenţial în reducerea riscului de demenţă

Studiu: Un stadiu al somnului ar putea fi esenţial în reducerea riscului de demenţă
📅 2024-11-06

Somnul cu unde lente este a treia etapă a unui ciclu de somn uman de 90 de minute, care durează aproximativ 20-40 de minute. Este cea mai odihnitoare etapă, în care undele cerebrale şi ritmul cardiac încetinesc, iar tensiunea arterială scade.

Somnul profund ne întăreşte muşchii, oasele şi sistemul imunitar şi ne pregăteşte creierul pentru a absorbi mai multe informaţii. Recent, cercetările au descoperit că persoanele cu modificări ale creierului legate de Alzheimer s-au descurcat mai bine la testele de memorie atunci când au avut parte de mai mult somn cu unde lente.

„Somnul cu unde lente, sau somnul profund, sprijină îmbătrânirea creierului în multe feluri şi ştim că somnul sporeşte eliminarea deşeurilor metabolice din creier, facilitând inclusiv eliminarea proteinelor care se agregă în boala Alzheimer”, a declarat Matthew Pase, neurocercetător la Universitatea Monash din Australia.

Pase şi colegii săi din Australia, Canada şi SUA au studiat 346 de participanţi la Framingham Heart Study, care au efectuat două studii de somn nocturn între 1995 şi 1998 şi între 2001 şi 2003, cu o medie de cinci ani între sesiunile de testare.

Această cohortă comunitară, care nu prezenta cazuri de demenţă la momentul studiului din 2001-2003 şi avea peste 60 de ani în 2020, le-a oferit cercetătorilor posibilitatea de a analiza în timp legătura dintre somn şi demenţă, prin compararea datelor din cele două studii de somn polisomnografice şi monitorizarea ulterioară a cazurilor de demenţă până în 2018.

„Am folosit aceste date pentru a examina cum se modifică somnul cu unde lente odată cu înaintarea în vârstă şi dacă schimbările în procentul de somn cu unde lente sunt asociate cu riscul de demenţă la vârste mai înaintate, până la 17 ani mai târziu,” a explicat Pase.

Pe parcursul celor 17 ani de urmărire, au fost înregistrate 52 de cazuri de demenţă printre participanţi. Nivelurile de somn cu unde lente, înregistrate în cadrul studiilor de somn, au fost analizate pentru a stabili o legătură cu aceste cazuri. În general, s-a constatat că rata de somn cu unde lente a participanţilor a scăzut începând cu vârsta de 60 de ani, atingând un nivel minim între 75 şi 80 de ani şi stabilizându-se ulterior.

Comparând datele din primul şi al doilea studiu de somn al participanţilor, cercetătorii au observat că fiecare procent de scădere a somnului cu unde lente pe an era asociat cu un risc crescut cu 27% de a dezvolta demenţă. Acest risc a crescut la 32% atunci când analiza s-a concentrat pe boala Alzheimer, cea mai comună formă de demenţă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Criză politică în Germania. Coaliţia de guvernare s-a prăbuşit, iar Olaf Scholz vorbeşte despre alegeri anticipate: „Situaţia este gravă. Există un război în Europa, economia stagnează”

Europa se pregăteşte să lucreze din nou cu Trump. Macron a vorbit cu preşedintele ales al SUA despre Ucraina şi Orientul Mijlociu

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi preşedintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, au discutat miercuri despre războiul din Ucraina şi despre criza din Orientul Mijlociu în cadrul unei convorbiri telefonice, a anunţat administraţia prezidenţială franceză.

Studiu: Un stadiu al somnului ar putea fi esenţial în reducerea riscului de demenţă

Conform unui studiu realizat în 2023, persoanele de peste 60 de ani sunt cu 27% mai predispuse să dezvolte demenţă dacă pierd doar 1% dintr-un anumit stadiu de somn în fiecare an, scrie Science Alert.

Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump câştigă alegerile şi devine cel de-al 47-lea preşedinte. Învinsa Kamala a discutat cu noul ales / Putin l-ar fi felicitat pe o cale neoficială

Kamala Harris şi Joe Biden l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegeri

Kamala Harris l-a sunat miercuri pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale, potrivit unui consilier superior al lui Harris, citat de USA Today.

Premierul Irlandei anunţă organizarea alegerilor generale pe 29 noiembrie

Irlanda intenţionează să organizeze alegeri generale pe 29 noiembrie, a declarat miercuri premierul Simon Harris, potrivit Reuters.

Prinţul William spune că soţia sa Kate se simte „foarte bine” după chimioterapie

Prinţul William al Marii Britanii a declarat miercuri că soţia sa Kate se simte „foarte bine” şi a avut un progres uimitor în ultimul an, în care a fost supusă chimioterapiei preventive pentru cancer, potrivit Reuters.

Black Friday produce cu 10-15% mai multe deşeuri electronice decât într-o lună obişnuită

Un Black Friday sustenabil poate reduce până la jumătate cheltuielile din gospodărie.

13 tone de cocaină ascunse într-un container cu banane, găsite de poliţiştii spanioli

Poliţia spaniolă a anunţat miercuri confiscarea a 13 tone de cocaină în portul Algeciras, care erau ascunse printre banane într-un container provenind din Ecuador, potrivit AFP.

Războiul din Ucraina, ziua 987. Rusia a lansat un număr record de drone împotriva Ucrainei / Orban, gazda lui Zelenski în Ungaria

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.