Black Friday produce cu 10-15% mai multe deşeuri electronice decât într-o lună obişnuită

Black Friday produce cu 10-15% mai multe deşeuri electronice decât într-o lună obişnuită
📅 2024-11-06

Planificarea şi achiziţionarea unor produse durabile şi care pot fi reparate sunt lucruri la îndemână pe care le putem face pentru a reduce cu 30- 50% cheltuielile de Black Friday.

Potrivit datelor oferite de Asociaţia Environ, care a analizat informaţii de la marii retailerii şi din propria bază de date, vânzările online de produse electrice şi electronici cresc în această perioadă cu până la 45%, ceea ce duce implicit la generarea unei cantităţi de deşeuri de echipamente electrice şi electronice (DEEE) cu 10-15 procente mai mare decât într-o lună obişnuită.

În România, rata de colectare a deşeurilor electronice este de 45,4% (7,7 kg pe cap de locuitor), pentru prima oară peste media europeană de 40,1%, potrivit Eurostat.

Mai multe electrocasnice cumpărate înseamnă de cele mai multe ori şi multe aparate electrice vechi scoase din uz, care trebuie să dispară din locuinţe pentru a le face loc celor noi. Pe lângă electrocasnicele mari, în această perioadă sunt populare şi produsele electronice de mici dimensiuni, mai greu de gestionat din punct de vedere al reciclării. Aceste produse pot conţine materiale rare sau periculoase, însă nu sunt întotdeauna colectate corespunzător şi pot ajunge în gunoiul menajer. Deşeurile electronice au un impact negativ semnificativ asupra mediului: între 2014 şi 2020, emisiile provenite din DEEE au crescut cu peste 50%. Aşa că, mare grijă la cum şi ce cumpăraţi de Black Friday”, a declarat Roxana Puia, Director de Marketing Asociaţia Environ.

În topul produselor achiziţionate cu ocazia Black Friday se află aparatele electrocasnice (televizoare, electronice mici), hainele, telefoanele mobile şi maşinile de spălat, arată analiza Environ, potrivit căreia volumele mari de electronice achiziţionate compulsiv în această perioadă se regăseşte în fluxul de deşeuri electrice, care reprezintă fluxul de deşeuri cu cea mai rapidă creştere la nivel european, explică reprezentanţii Environ.

Mai precis, numai în 2022 au fost generate 13,6 milioane tone de deşeuri, adică o medie 17,6 kg pe cap de locuitor. La nivel global, în doar 12 ani, aproape că s-a dublat cantitatea de deşeuri electronice generate anual; dacă în 2010 se înregistrau 34 miliarde de kg de deşeuri, s-a ajuns la 62 miliarde kg de deşeuri DEEE în 2022, iar previziunile pentru anul 2030 indică o cantitate de 82 de miliarde de kg DEEE. Doar 22% din această cantitate a fost colectată şi reciclată prin canalele oficiale.

Un european are în gospodărie circa 74 de gadget-uri de la telefoane, tablete, uscător de păr, unelte electrice sau alte electrocasnice mici, iar circa 13 dintre aceste produse fie nu sunt folosite, fie sunt stricate, arată studii consultate de Asociaţia Environ.

Cum arată un Black Friday sustenabil

În fiecare an, de Black Friday, marii retaileri promovează mari reduceri la produsele electronice, ceea ce duce la cumpărături impulsive şi la achiziţionarea unor produse care nu sunt neapărat necesare, avertizează asociaţiile care se ocupă cu reciclarea electronicelor. Ele propun şi o serie de acţiuni pentru a reduce numărul de deşeuri electronice în această perioadă:

1. Încearcă să repari produsele care nu mai sunt funcţionale
2. Oferă cadou electronicele pe care decizi să le înlocuieşti, dar care încă sunt funcţionale
3. Cumpără doar produse de care ai nevoie şi planifică achiziţia lor prin întocmirea unei liste de necesare. Vei evita astfel cumpărăturile impulsive.
4. Investeşte  în produse de calitate. Alege electronice eficiente energetic, realizate din materiale reciclabile şi cu garanţii extinse.
5. Reciclează echipamentele vechi şi predă-le la centrele de reciclare.

La rândul lor, şi magazinele pot avea acţiuni sustenabile precum:

1. Promovarea produselor durabile, sustenabile şi încurajarea alegerilor responsabile
2. Iniţierea unor campanii de educare a consumatorilor şi de sensibilizare a publicului privind consumul responsabil.
3. Oferirea unor reduceri pentru reparaţii. Magazinele pot încuraja prelungirea duratei de viaţă a produselor existente prin reduceri la servicii de reparaţie sau upgrade.
4. Promovarea unor programe de buy-back şi colectare gratuită prin facilitarea reciclării echipamentelor vechi.

„Lipsa de informare, accesul limitat la produse, teama de greenwashing şi interesul scăzut pentru sustenabilitate sunt principalele obstacole în achiziţionarea de produse sustenabile. Adaugăm lipsa de disponibilitate financiară de a plăti mai mult, reţinerile cu privire la calitatea produselor şi rezistenţa la schimbare”, a mai spus Roxana Puia.

Despre Asociaţia Environ

Asociaţia ENVIRON este o organizaţie non-guvernamentală şi non-profit, înfiinţată în anul 2007, care şi-a asumat obiectivul de a prelua responsabilitatea producătorilor şi importatorilor de echipamente electrice şi electronice privind colectarea şi reciclarea acestor produse la finalul ciclului de viaţă. Operează în prezent peste 4.000 de puncte de colectare la nivel naţional.

În cei 17 ani de activitate a colectat peste 230.000 de tone de deşeuri de echipamente electrice şi electronice, cantitate care creşte în fiecare an. De exemplu, în anul 2020 au fost colectate 25.000 de tone, în anul 2021 peste 39.000 de tone, iar în acest an îşi propune să depăşească această cantitate şi să continue să se implice în acţiuni de educare a populaţiei.
 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump câştigă alegerile şi devine cel de-al 47-lea preşedinte. Învinsa Kamala a discutat cu noul ales / Putin l-ar fi felicitat pe o cale neoficială

Kamala Harris şi Joe Biden l-au felicitat pe Donald Trump pentru victoria în alegeri

Kamala Harris l-a sunat miercuri pe Donald Trump pentru a-l felicita pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale, potrivit unui consilier superior al lui Harris, citat de USA Today.

Premierul Irlandei anunţă organizarea alegerilor generale pe 29 noiembrie

Irlanda intenţionează să organizeze alegeri generale pe 29 noiembrie, a declarat miercuri premierul Simon Harris, potrivit Reuters.

Prinţul William spune că soţia sa Kate se simte „foarte bine” după chimioterapie

Prinţul William al Marii Britanii a declarat miercuri că soţia sa Kate se simte „foarte bine” şi a avut un progres uimitor în ultimul an, în care a fost supusă chimioterapiei preventive pentru cancer, potrivit Reuters.

Black Friday produce cu 10-15% mai multe deşeuri electronice decât într-o lună obişnuită

Un Black Friday sustenabil poate reduce până la jumătate cheltuielile din gospodărie.

13 tone de cocaină ascunse într-un container cu banane, găsite de poliţiştii spanioli

Poliţia spaniolă a anunţat miercuri confiscarea a 13 tone de cocaină în portul Algeciras, care erau ascunse printre banane într-un container provenind din Ecuador, potrivit AFP.

Războiul din Ucraina, ziua 987. Rusia a lansat un număr record de drone împotriva Ucrainei / Orban, gazda lui Zelenski în Ungaria

Biletele gratuite pentru sesiunea de autografe a naţionalei României, epuizate

Biletele gratuite pentru sesiunea de autografe a echipei naţionalei României, care va avea loc luni, au fost epuizate în opt ore.

Situaţie tensionată în Germania. Cancelarul Scholz l-a demis pe ministrul de Finanţe

Christian Lindner a propus alegeri anticipate, într-o discuţie avută în coaliţie cu cancelarul Olaf Scholz şi cu ministrul Economiei, Robert Habeck.

U-BT Cluj-Napoca pierde în Turcia şi îşi întrerupe seria de victorii în BKT EuroCup

Campioana României la baschet, U-BT Cluj-Napoca, a pierdut miercuri partida din BKT EuroCup cu Turk Telekom Ankara şi îşi întrerupe seria de trei victorii consecutive în această competiţie.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.