Operatorii STS din cadrul Serviciului de urgenţă 112 au preluat anul trecut 9.763.443 de apeluri, dintre care 60,45% au reprezentat urgenţe. Diferenţa de 39,55% reprezintă apeluri care nu au necesitat intervenţia agenţiilor Ambulanţă, Poliţie, ISU-SMURD, Jandarmerie sau Salvamont.
Cele mai multe dintre urgenţele înregistrate la 112 în cele 12 luni ale anului trecut au fost cazurile medicale. Acestea au reprezentat 63,39% din total fiind urmate de Poliţie, ISU SMURD şi Jandarmerie.
Cetăţenii cei mai responsabili, care au sunat la 112 în anul 2024 pentru situaţii de urgenţă, sunt din Cluj, Bucureşti-Ilfov, Bihor, Timiş şi Iaşi. Pe de altă parte, judeţele unde apelurile care nu sunt de competenţa Serviciului 112 reprezintă mai bine de jumătate din numărul total sunt Gorj, Covasna, Mureş şi Mehedinţi. De asemenea, cele mai multe apeluri abuzive au fost efectuate în judeţele Mehedinţi, Argeş, Constanţa, Vrancea şi Gorj.
Potrivit legislaţiei, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale sesizează cazurile de persoane care apelează abuziv 112 către Poliţia Română, în vederea identificării şi sancţionării acestora. Apelarea repetată, cu rea intenţie, a numărului 112, fără a avea o urgenţă ori pentru a aduce injurii operatorilor, constituie abuz şi se sancţionează.
Apelarea abuzivă a Serviciului de urgenţă 112 se pedepseşte cu amendă până la 2.000 de lei, iar dacă echipajele de intervenţie se deplasează în teren şi constată că a fost o alertare falsă, amenda poate ajunge la 4.000 de lei. O nouă contravenţie, în interval de un an, se sancţionează cu amendă de la 4.000 de lei la 8.000 de lei, a precizat STS.