Strategia include proiectele de investiţii deja aflate în derulare, precum şi 12 proiecte noi, structurate pe 4 axe prioritare de dezvoltare: retehnologizare/modernizare RET, siguranţa alimentãrii consumului, integrarea producţiei din surse regenerabile şi din centrale noi în Dobrogea şi Moldova şi creşterea capacitãţii de interconexiune.
Investiţiile vor viza retehnologizarea reţelelor electrice de transport (RET) existente (30% din totalul investiţiilor), integrarea producţiei din surse regenerabile şi din alte centrale noi (28%), creşterea capacitãţii de interconexiune (26%) şi creşterea siguranţei alimentãrii cu energie electricã (13%).
Cea mai mare pondere în următorii 10 ani o vor avea proiectele pentru retehnologizarea şi modernizare reţelei electrice, respectiv aproximativ 2,9 miliarde de lei. În paralel, 2,7 miliarde lei se vor duce spre integrarea noilor unitãţi de producţie de energie din surse regenerabile.
De asemenea, având în vedere obiectivul de interconectare de 15% pentru anul 2030, respectiv atingerea ţintei de 7.000 MW pentru capacitatea de schimburi transfrontaliere, proiectele de investiţii planificate în urmãtorii 10 ani pentru creşterea gradului de interconexiune au o valoare de peste 2,4 miliarde de lei. Pentru creşterea siguranţei în alimentare cu energie electricã sunt planificate investiţii de peste 1,2 miliarde de lei.
Compania naţională de transport de energie electrică a raportat în primele nouă luni din 2024 venituri operaţionale de 1,74 miliarde lei, în creştere cu 16%, ca urmare a majorării încasărilor din tariful reglementat, şi un rezultat net din 410 milioane lei pe segmentul de activitate cu profit permis, dublu fată de rezultatul din perioada similară din 2023, scrie Ziarul Financiar.