De ce SUA nu pot „părăsi” Europa. Securitatea Statelor Unite depinde de bazele şi capabilităţile americane antirachetă din continentul european. România, un stat cheie

De ce SUA nu pot „părăsi” Europa. Securitatea Statelor Unite depinde de bazele şi capabilităţile americane antirachetă d
📅 2025-01-20

Statele Unite Continentale (CONUS) se confruntă cu posibile ameninţări de atacuri cu rachete balistice din partea Coreei de Nord, a Chinei şi a Federaţiei Ruse. De asemenea, se confruntă cu ameninţări similare, din altă regiune a lumii, din partea Iranului, mai ales că potrivit unei analize a experţilor racheta balistică cu rază medie de acţiune a Teheranului, Khorramshahr-4, are o rază de aproape 2.000 de km. Deşi nu poate ajunge în SUA, ajunge cu siguranţă la alte interese americane din regiune, precum la Israel.

Potrivit European Security and Defence, care citează un raport al American Security Project, SUA au forţe dislocate în 30 de baze în Bahrain, Djibouti, Egipt, Irak, Iordania, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite. Toate acestea ar putea fi, de asemenea, atacate de rachete precum Khorramshahr-4 şi alte rachete din dotarea Coreei de Nord, Chinei sau Rusiei. De exemplu, Phenianul are racheta KN-22 Hwasong-15, care are o rază de acţiune de 13.000 de km. China are racheta balistică intercontinentală DF-5, cu o rază de acţiune similară, iar Rusia are RS-28 Sarmat (cod NATO SS-X-29/30), cu o rază între 10.000 şi 18.000 de km.

Cum ar arăta un război nuclear Rusia-SUA?

O rachetă balistică intercontinentală ar fi lansată de Rusia (într-o situaţie ipotetică) după regula navigaţiei ortodromice, care vizează ruta cea mai mică dintre două puncte ale planetei. De exemplu, Rusia are astfel de rachete la Yoshkar-Ola, în vestul ţării, unde se află Divizia 14 de Rachete (compusă din Regimentele de Rachete 290, 697 şi 779). Fiecare regiment are câte nouă camioane grele MZKT-79221, capabile să transporte şi să lansare rachete RT-2PM-2 Topol-M (cod NATO: SS-27 Sickle-B). Acestea au o rază de 11.000 de km la o viteză de 27,100 km/h.

Având în vedere că pot fi integrate pe platforme pe roţi, pot fi lansate din diferite locaţii, locul de lansare fiind greu de prezis, cel mai probabil regimentele diviziei 14 de rachete fiind dislocate în zona rusească rurală pentru a evita un atac asupra bazelor lor. De acolo, poate fi lovită o bază militară din New Jersey, de exemplu.

Racheta balistică intercontinentală Topol M poate transporta în jur de 800.000 de tone de TNT şi, potrivit unei simulări desfăşurate de European Security and Defence pe nuclearsecrecy.com atacul ar omorî imediat 10.640 de persoane şi ar răni 14.530,  s-ar răspândi pe o suprafaţă de 1.3 km, orice persoană aflată la 9,7 km de locul  de contact al rachetei ar suferi arsuri de gradul trei şi cele aflate la 2,4 km ar muri la doar o lună de la atac din cauza radiaţiilor.

De ce este Europa importantă pentru SUA?

Prevenţia, pentru evitarea unui scenariu precum cel descris mai sus, este, aşadar, esenţială, mai ales că o rachetă Topol M ar putea acoperi o rază de acţiune de 7.844 de km în doar 20 de minute (ruta rachetei ar fi cea mai scurtă, mai precis, ar intra iniţial în spaţiu şi ar zbura deasupra nord-vestului Rusiei, deasupra Finlandei, Suediei, Norvegiei şi deasupra zonei dintre Islanda şi Groenlanda, apoi ar ajunge deasupra Canadei, Vermont şi Connecticut).

Detectarea iniţială a rachetei ar fi făcută de sistemul cu infraroşu din spaţiu al forţelor spaţiale ale SUA, adică de o constelaţie de sateliţi care detectează o rachetă balistică pe măsură ce intră în spaţiu. Odată detectată, ţinta trebuie confirmată de radar. Forţele Regale Britanice au sistem de detectare a rachetelor balistice produs de Raytheon, mai exact un AN-FPS-132, cu o rază de acţiune de 4.800 de km şi localizat în nord-estul Marii Britanii. Acesta avertizează Marea Britanie, SUA şi Canada cu privire la lansarea de rachete balistice intercontinentale.

Sistemul AN-PFS-132 este, prin urmare, primul care „vede” racheta balistică. Apoi, sistemul american AN-FPS-132 dislocat în Thule, vestul Groenlandei, confirmă din nou lansarea rachetei. NORAD activează, ulterior, infrastructura BMD a SUA pentru a viza şi distruge racheta înainte să ajungă în SUA.

Cu toate acestea, SUA mai au şi alte opţiuni de interceptare a rachetei. După confirmarea lansării, SUA pot folosi sistemele Aegis Ashore din Europa, mai precis cel de la Deveselu, din România (operaţional din 2016), sau pe cel din Redzikovo, din nordul Poloniei (operaţional din iunie 2024). În cazul lansării unei rachete balistice intercontinentale din Rusia, sistemul Aegis din Polonia ar fi printre primele care să detecteze racheta Topol-M.

Alte sisteme antirachetă sunt şi în Turcia, unde se află AN-TPY-2 X-band, dar sisteme Aegis Ashore sunt şi pe navele americane din Marea Mediterană. SUA au astfel de nave la baza spaniolă Armada, de la RotaSistemul BMD AN-TPY-2 din România şi un altul dislocat din Israel ar putea, de asemenea, să detecteze o rachetă balistică lansată din Iran.

Cu alte cuvinte, apărarea antirachetă din Polonia, România, Spania, Turcia şi Marea Britanie este esenţială pentru SUA.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

EXCLUSIV/ Gândurile lui Cristoiu, LIVE, de la ora 22.00, la Aleph News

Barcelona, a opta echipă cu cel puţin 100 de trofee. Scoţia, Uruguay şi Spania au câte două reprezentante

România şi Ungaria vor construi patru noi puncte de trecere a graniţei. Iată unde vor fi amplasate

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a întâlnit luni cu ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului, Peter Szijjarto, aflat în vizită în România. România şi Ungaria vor construi patru noi puncte de trecere a graniţei după intrarea în Schengen. Unde vor fi amplasate ...

AEP, detalii despre listele de susţinători pentru alegerile prezidenţiale

AEP precizează că, după adoptarea HG 2/2025, competitorii electorali pot strânge semnături de susţinere a candidaturilor şi prezintă detaliile completării listelor.

Influencer, bătut în Sectorul 5 pentru că a insistat să-i ia interviu unui tânăr

Sondaj: Utilizatorii germani de TikTok, mai puţin critici faţă de China şi Rusia

Germanii care îşi obţin informaţiile prin TikTok sunt mai puţin predispuşi să perceapă China drept o dictatură, mai puţin critici faţă de invazia Rusiei în Ucraina şi mai sceptici cu privire la schimbările climatice şi eficacitatea vaccinurilor comparativ cu consumatorii altor surse...

Joe Biden emite graţieri pentru a-i proteja pe Mark Milley şi Anthony Fauci de represaliile lui Donald Trump

Preşedintele Parlamentului Finlandei avertizează că lumea s-ar putea afla, deja, în cel de-Al Treilea Război Mondial

Preşedintele Parlamentului Finlandei, Jussi Halla-aho, a transmis că lumea s-ar putea afla, deja, în cel de-Al Treilea Război Mondial, dar nu realizează pentru că încearcă din răsputeri să îl evite, scrie YLE.fi.

Şapte nave ruseşti nu sunt lăsate în portul sirian Tartus de mai bine de o lună

Deja de mai bine de o lună, navele ruseşti nu sunt lăsate să acosteze la dana portului Tartus din Siria, unde Rusia şi-a construit singura bază maritimă de la Mediterană.

USR Sector 4 depune un proiect de abrogare a taxei auto iniţiată de primarul Daniel Băluţă

Uniunea Salvaţi România (USR) Sector 4 a depus luni, la Consiliul Local al Sectorului 4, un proiect de hotărâre pentru abrogarea taxei auto în valoare de 540 de lei, introdusă de administraţia PSD-PNL condusă de primarul Daniel Băluţă.

Good News

Only good and positive news.