Anul 2024 a fost marcat de un val de fenomene meteorologice extreme, care au afectat milioane de oameni şi au ridicat semne de alarmă cu privire la ritmul accelerat al schimbărilor climatice. Potrivit unei analize realizate de World Weather Attribution şi Climate Central, temperaturile globale record şi valurile de căldură periculoase au fost amplificate de activităţile umane, fiecare locuitor al planetei suportând, în medie, 41 de zile suplimentare de căldură extremă. „Schimbările climatice au jucat un rol major în majoritatea acestor evenimente,” a declarat Friederike Otto, cercetător în domeniul climei la Imperial College, notează CBS NEWS.
Evenimentele extreme, precum valurile de căldură din Grecia, Mexic sau Asia de Sud, au perturbat vieţile oamenilor, închizând şcoli, afectând sănătatea şi distrugând mijloacele de trai. Jennifer Francis, specialist în climă la Centrul de Cercetare Climă Woodwell, a avertizat că „vremea extremă va deveni mai frecventă, intensă şi mortală, dacă nu reducem emisiile de gaze cu efect de seră.”
Cercetătorii au analizat 29 de evenimente extreme care au ucis peste 3.700 de oameni şi au strămutat milioane. Din acestea, 26 au fost legate clar de schimbările climatice, în timp ce altele au fost agravate de fenomenul El Niño. Temperaturile ridicate au alimentat furtuni devastatoare şi ploi record, subliniind pericolul pe care încălzirea globală îl reprezintă pentru întreaga planetă.
În ciuda avertismentelor, politicile globale de combatere a schimbărilor climatice rămân insuficiente. Arderile record de combustibili fosili în acest an au adăugat mai mult dioxid de carbon în atmosferă decât în anii anteriori, iar cercetătorii avertizează că fără măsuri urgente, extremele climatice vor deveni o normă. „Atâta timp cât lumea continuă să ardă combustibili fosili, acest lucru se va înrăutăţi,” a declarat Otto.