Conducerea militară a Ucrainei intenţionează să extindă instruirea militară de bază la două luni pentru a spori pregătirea şi siguranţa soldaţilor, a anunţat vineri comandantul suprem Oleksandr Sîrskîi.
Iniţiativa urmează consultărilor cu Statul Major General, comandanţii de ramură şi liderii unităţilor de luptă individuale.
El a menţionat că absolvenţii recenţi au finalizat un curs de pregătire revizuit de o lună şi jumătate, o îmbunătăţire faţă de standardul anterior de 30 de zile, scrie Kyiv Independent.
Deşi este planificată o pregătire suplimentară de 5-14 zile în cadrul unităţilor militare, condiţiile intense de pe câmpul de luptă au limitat uneori acest pas.
Ministerul Apărării al Ucrainei a codificat şi a permis forţelor ucrainene să utilizeze platforma robotizată Ravlyk (Snail), relatează Ukrainska Pravda.
„Ravlyk este mic şi uşor de transportat pe o remorcă de maşină. Cântăreşte puţin peste o jumătate de tonă şi poate transporta câteva sute de kilograme de marfă sau trage o remorcă de aproape două tone.”
Ministerul Apărării a declarat că platforma robotică are protecţie împotriva prafului, murdăriei şi umidităţii, astfel încât poate funcţiona fără probleme în condiţii meteorologice dificile. În plus, motorul electric şi anvelopele all-terrain îi permit lui Ravlyk să se deplaseze foarte silenţios.
Un sondaj realizat de Institutul Internaţional de Sociologie din Kiev (KIIS), realizat în perioada 2-17 decembrie, a arătat că 45% dintre ucraineni cred că victoria republicanului Donald Trump în alegerile din SUA aduce pacea în războiul ruso-ucrainean mai aproape, în timp ce aproape 14% cred că pacea devine mai îndepărtată.
Pe de altă parte, restul de 40% fie cred că nimic nu se va schimba, fie sunt indecişi.
Rusia susţine că a cucerit încă două sate din estul Ucrainei, anunţă ministrul rus al Apărării, citat de Sky News.
Agenţia de presă de stat RIA raportează că ministerul a declarat că forţele sale au cucerit Ivanivka în regiunea Doneţk şi Zahryzove în regiunea Harkov.
De asemenea, ministerul a declarat că a doborât patru rachete Storm Shadow de fabricaţie britanică în ultima săptămână.
Rapoartele de peste noapte sugerau că un soldat nord-coreean trimis să lupte pentru Rusia în Ucraina a fost capturat.
Potrivit agenţiei de ştiri Yonhap, serviciile secrete sud-coreene afirmă acum că soldatul a fost capturat în viaţă, dar a murit din cauza rănilor.
Chiar ieri, serviciile secrete militare ucrainene au afirmat că trupele nord-coreene suferă pierderi grele în lupte, confruntându-se cu probleme de aprovizionare şi lipsă de apă.
Ucraina a doborât 13 din cele 24 de drone ruseşti în cursul nopţii, a declarat forţele aeriene.
Celelalte 11 drone ruseşti au fost „pierdute” fără a provoca pagube, potrivit armatei, scrie Sky News.
Analiştii au declarat că Ucraina a apelat din ce în ce mai mult la războiul electronic pentru a redirecţiona dronele ruseşti.
Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că liderul rus Vladimir Putin a respins o propunere pentru un potenţial plan de pace elaborată de echipa preşedintelui ales al SUA, Donald Trump.
Analiştii sugerează că Putin a respins în mod explicit o propunere luată în considerare de echipa Trump de a amâna aderarea Ucrainei la NATO pentru cel puţin un deceniu, ca o condiţie pentru încheierea războiului din Ucraina.
Liderul de la Kremlin a declarat că nu contează dacă Ucraina aderă la NATO „astăzi, mâine sau peste 10 ani”.
Serviciile de informaţii sud-coreene au confirmat vineri că trupele ucrainene au capturat un soldat nord-coreean rănit care lupta alături de forţele ruse, relatează agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând Serviciul naţional de informaţii sud-coreean (NIS)
„Prin schimbul de informaţii în timp real cu organizaţia de informaţii a unei naţiuni prietene, (am) confirmat capturarea unui soldat nord-coreean rănit şi intenţionăm să examinăm în detaliu evoluţia ulterioară.”
Rusia a permis utilizarea Bitcoin şi a altor monede digitale în plăţile internaţionale pentru a contracara sancţiunile occidentale, relatează agenţia Reuters, citându-l pe ministrul rus de Finanţe, Anton Siluanov.
Rusia a întâmpinat dificultăţi în comerţul cu principalii săi parteneri, precum China şi Turcia, din cauza impunerii de sancţiuni economice. Băncile din aceste ţări sunt prudente în efectuarea tranzacţiilor pentru a evita atenţia autorităţilor de reglementare occidentale.
În 2024, Rusia a legalizat utilizarea criptomonedelor pentru comerţul exterior şi a legalizat activităţile miniere. Ţara se numără acum printre primele ţări din lume în ceea ce priveşte mineritul Bitcoin.
Agenţii ucraineni de aplicare a legii au acuzat un comandant de pluton din cadrul Brigăzii 211 Pontoon Bridge din Ucraina de abuz de autoritate, acuzându-l că şi-a bătut şi umilit subordonaţii, a informat Parchetul General joi, potrivit Kyiv Independent.
Deşi autorităţile nu au dat numele acuzatului, presa ucraineană a raportat că persoana în cauză este Vladyslav Pastukh.
Potrivit oficialilor, acuzatul ar fi bătut cel puţin trei soldaţi în timp ce servea de-a lungul liniei frontului între februarie şi mai 2024.
Rusia este dispusă să îmbunătăţească relaţiile cu viitoarea administraţie a preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, dacă Statele Unite fac „primul pas” în reluarea dialogului, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, joi, potrivit The Guardian.
„Dacă semnalele care vin din partea noii echipe de la Washington pentru a restabili dialogul pe care Washingtonul l-a întrerupt după începerea unei operaţiuni militare speciale (termenul folosit de Rusia pentru războiul său împotriva Ucrainei), sunt serioase, desigur, vom răspunde la ele”, a declarat Lavrov reporterilor la Moscova.
„Dar americanii au întrerupt (dialogul), aşa că ei ar trebui să facă primul pas”, a adăugat Lavrov.