Planul Integrat de Calitate a Aerului – pe scurt, PICA, - este unul dintre pilonii principali pe care Bucureştiul trebuie să se sprijine pentru a putea construe o strategie în vederea reducerii poluării. Responsabilă de elaborarea acestui document este Primăria Capitalei, unde însă demersal se blochează de câţiva ani, fapt ce duce doar la agravarea problemelor.
În prezent, potrivit Oanei Neneciu, director executiv al Ecopolis, organizaţie care sprijină dezvoltarea durabilă, Capitala stă foarte prost la capitolul poluare, iar nivelul acesteai a depăşit toate limitele admise, ceea ce pune în pericol sănătatea oamenilor.
„Am început să facem analize mai detaliate asupra poluanţilor din Capitală. Am urmărit timp de cinci luni poluarea din 21 de puncte din Bucureşti. Depăşim valorile maxime admise pentru protejarea sănătăţii umane în Bucureşti. Din 21 de puncte, la şase depăşim cu aproape dublu valoarea maximă admisă de legislaţia naţională. La toate cele 21 de puncte depăşim cu până la de cinci ori valoarea maximă admisă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. E vorba de dioxidul de azot, un gaz emanat în urma arderii motoarelor termice, deci care provine în special din traficul auto“ a declarat Oana Neneciu în cadrul emisiunii ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business.
Potrivit Oanei Neneciu, poluarea a ajuns la un nivel periculos peste tot şi nu mai este o problemă peristentă doar în centurl oraşului. Măsurătorile realizate în oraş cât şi în zonele periferice indică valori extreme peste tot.
„Am împrumutat metodologia de la cei din Paris, care fac aceste analize şi am instalat 100 de puncte în Bucureşti, apoi am scăzut la 21, situate la Cercul Militar, intersecţia de la AFI Cotroceni, Colegiul Naţional Iuliu Maniu, Grădiniţa 205, zona Ştefan cel Mare, zone în general foarte aglomerate şi tranzitate de maşini. Au fost amplasate însă filtre şi în zone mai lăturalnice, unde de asemenea s-au înregistrat depăşiri ale limitelor recomandate” a mai spus Oana Neneciu la ZF Live.