Pe 3 noiembrie, Ucraina a cerut Moscovei să furnizeze o listă cu prizonierii de război ucraineni pregătiţi pentru schimb, în urma acuzaţiilor Rusiei că Ucraina ar obstrucţiona procesul.
Comisarul pentru Drepturile Omului din Ucraina, Dmytro Lubinets, a declarat pe canalul său oficial de Telegram că ţara sa este întotdeauna pregătită pentru schimburi de prizonieri. Reacţia sa a venit după ce purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a acuzat Ucraina că sabotează procesul şi că refuză să accepte proprii cetăţeni.
În urma invaziei din 2022, ambele părţi au efectuat schimburi frecvente de prizonieri. Totodată, Lubinets a subliniat că Ucraina este dispusă să primească cetăţenii săi, dar Rusia este de vină pentru întârzieri.
Aceste schimburi au fost complicate de acuzaţii privind execuţiile prizonierilor de război de către forţele ruse.
În octombrie, Rusia a lansat peste 2.000 de atacuri cu drone asupra Ucrainei, utilizând predominant drone de tip Shahed, ceea ce l-a determinat pe preşedintele Volodimir Zelenski să solicite sancţiuni mai severe împotriva furnizorilor de componente esenţiale pentru aceste drone, scrie The Kyiv Independent. Zelenski a subliniat că aceste atacuri au implicat peste 170.000 de piese fabricate în străinătate, inclusiv electronice critice precum microcipuri, care ar fi trebuit blocate pentru a nu ajunge în Rusia. El a evidenţiat că reţelele de evaziune a sancţiunilor şi companiile fantomă permit Rusiei să achiziţioneze aceste componente de la aliaţi precum China, Iran şi Coreea de Nord, complicând eforturile internaţionale de a impune restricţii.
Pe 2 noiembrie, în urma unui atac masiv cu drone asupra Kievului, care a rănit civili şi a avariat clădiri, Zelenski a subliniat necesitatea unor sancţiuni mai extinse şi mai eficiente împotriva companiilor care sprijină operaţiunile militare ale Rusiei. Această solicitare este în conformitate cu recentele eforturi ale Statelor Unite de a impune sancţiuni împotriva a aproape 400 de entităţi legate de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
Apelurile lui Zelenski subliniază ameninţarea globală pe care o reprezintă aceste acţiuni, argumentând că o presiune internaţională coordonată este esenţială pentru a limita conflictul în curs şi implicaţiile sale pentru stabilitatea regională.