O nouă ameninţare pentru sănătatea publică: infecţia cu Virusul Sinciţial Respirator

O nouă ameninţare pentru sănătatea publică: infecţia cu Virusul Sinciţial Respirator
📅 2024-11-06

Potrivit pneumologilor, VSR este unul dintre virusurile care afectează sistemul respirator inferior, reprezentând principala cauză a bronşiolitei şi pneumoniei în rândul copiilor sub doi ani, dar afectând totodată şi persoanele adulte vulnerabile, precum vârstnici sau cei cu comorbidităţi.

„Povara bolii severe cauzate de VSR este comparabilă cu gripa”, spun medicii.

În prezent, România se află în plin sezon al infecţiei cu VSR, aceasta având o incidenţă maximă în lunile de toamnă şi iarnă. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), la nivel mondial, acest virus este responsabil pentru peste 33 de milioane de infecţii ale tractului respirator inferior, din care aproximativ 3,2 milioane de cazuri necesită spitalizare, cauzând totodată peste 100.000 de decese anual, majoritatea în rândul copiilor mici.

În România, numărul internărilor din cauza infecţiilor respiratorii de sezon a crescut anual, VSR fiind una dintre cauzele majore de morbiditate respiratorie.

„Infecţia cu VSR este subdiagnosticată la adulţi. Fiziopatologia, prezentarea clinică şi epidemiologia infecţiei cu VSR contribuie la subdiagnosticarea bolii. VSR poate exacerba afecţiunile cronice de bază iar infecţia poate conduce la infarct miocardic acut, accident vascular cerebral, exacerbări ale astmului şi ale BPOC, declin pe termen lung al funcţiei respiratorii. VSR afectează în mod sever copiii sub vârsta de doi ani, precum şi persoanele cu vârsta peste 65 de ani, sau cei cu afecţiuni respiratorii sau imunitate compromisă. Simptomele încep de obicei cu o răceală comună (febră, nas înfundat, tuse uşoară), dar în cazurile severe poate duce la dificultăţi respiratorii, scăderea oxigenului din sânge şi insuficienţă respiratorie, necesitând internare de urgenţă. Studiile arată că, pentru unii copii, primul episod de infecţie cu VSR poate duce la riscul crescut de astm pe termen lung”, spun reprezentanţii Societăţii Române de Pneumologie.

Întrucât în prezent nu sunt disponibile tratamente specifice, este nevoie de noi intervenţii care să poată preveni spitalizările şi îmbolnăvirile cauzate de VSR la toţi sugarii începând de la naştere, atunci când aceştia sunt cei mai vulnerabili la forme severe de boală şi la vârstnici şi la cei cu comorbidităţi.

Societatea Română de Pneumologie recomandă măsuri riguroase de prevenţie, mai ales în sezonul rece. Igiena riguroasă a mâinilor, evitarea contactului cu persoanele bolnave şi evitarea spaţiilor aglomerate sunt măsuri esenţiale pentru reducerea riscului de infecţie. De asemenea, pentru categoriile vulnerabile, vaccinarea anti-VSR reprezintă o măsură importantă de protecţie, prevenind complicaţiile severe şi reducând povara asupra sistemului medical.

„Prevenţia este cheia pentru a proteja grupurile vulnerabile şi pentru a reduce impactul acestui virus sezonier asupra sistemului de sănătate,” a declarat prof. dr. Roxana Nemeş, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie. „Alegerea de a ne vaccina şi a implementa măsuri de igienă corespunzătoare poate face diferenţa în prevenirea cazurilor severe de boală, spitalizărilor şi chiar deceselor”.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Tîlvăr participă la reuniunea miniştrilor Apărării din Europa de Sud-Est, de la Tirana

Ministrul Angel Tîlvăr participă, în calitate de preşedinte în execiţiu, în perioada 5-7 noiembrie 2024, la Reuniunea miniştrilor apărării din cadrul Procesului reuniunii miniştrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), desfăşurată la Tirana, Republica Albania.

Rusia: SUA pot ajuta la încheierea conflictului din Ucraina. Se aşteaptă luna ianuarie

Venirea lui Donald Trump la Casa Albă deschide discuţiile despre pace în Ucraina.

Alegeri prezidenţiale în SUA 2024: Donald Trump câştigă alegerile şi devine cel de-al 47-lea preşedinte

Veste bună: Se deschid primii kilometri din Autostrada Moldovei

Premierul Marcel Ciolacu anunţă că se deschid, începând de joi, primii 11 kilometri din Autostrada Moldovei. „E pentru prima dată când se face dreptate în Moldova”, a spus Ciolacu.

Lasconi, după victoria lui Trump: Sunt pregătită să lucrăm împreună

„Sunt pregătită să lucrăm împreună, pentru prosperitate şi securitate”, afirmă liderul USR, Elena Lasconi, după ce Donald Trump şi-a declarat victoria în alegerile din SUA.

O nouă ameninţare pentru sănătatea publică: infecţia cu Virusul Sinciţial Respirator

Societatea Română de Pneumologie avertizează populaţia cu privire la riscurile asociate Virusului Sinciţial Respirator (VSR), o infecţie virală extrem de contagioasă, cu impact major asupra sănătăţii respiratorii, în special în rândul sugarilor, vârstnicilor şi persoanelor cu comorb...

România susţine cu 1,5 mil. lei cinci proiecte de mediu şi biodiversitate urbană

Cu finanţare totală de peste 1,5 milioane de lei, runda a cincea a Platformei de mediu pentru Bucureşti dezvoltă şi sprijină iniţiative care contribuie la rezolvarea unor provocări importante de mediu, de la şcoli şi spaţii de lucru eficiente energetic, până la hub-uri de economie c...

Iranul minimizează importanţa alegerilor din SUA: traiul iranienilor nu va fi afectat

Traiul iranienilor nu va fi afectat de alegerile din SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Fatemeh Mohajerani, miercuri, după ce Donald Trump şi-a anunţat victoria în cursa prezidenţială.

COMENTARIU Lelia Munteanu: Netanyahu are, în sfârşit, un ministru al Apărării cu puţină experienţă militară, deci de o exemplară obedienţă

Profitând de faptul că toţi ochii erau aţintiţi spre alegerile din America, premierul şi comandantul armatei israeliene, Benjamin Netanyahu, la demis pe ministrul Apărării, Yoav Gallant.

Cum au reacţionat liderii lumii după ce Donald Trump şi-a anunţat victoria în alegerile prezidenţiale din SUA

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.