În cadrul discuţiilor la ministeriala SEDM, ministrul Tîlvăr va sublinia importanţa iniţiativei regionale SEDM şi a cooperării în regiune, mai ales în contextul provocărilor de securitate actuale.
De asemenea, vor fi trecute în revistă proiectele în curs şi iniţiativele de lansare a unora noi, ca parte a mandatului de preşedinţie a SEDM pe care România îl deţine al doilea an consecutiv.
Totodată, ministrul Apărării va accentua optimizarea funcţionalităţii Brigăzii din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) şi stabilirea unui nou nivel de ambiţie politică în cadrul SEDM.
Creat iniţial ca o platformă de cooperare a ţărilor sud-est europene aspirante la integrarea euro-atlantică, Procesul reuniunilor miniştrilor apărării din Europa de Sud Est (SEDM) a evoluat într-o iniţiativă regional importantă, care abordează provocările reale de securitate, promovând în acelaşi timp încrederea şi cooperarea în regiune. Ca pilon operaţional al SEDM, SEEBRIG exemplifică acest angajament prin participarea la operaţiuni de sprijin pentru pace, asistenţă umanitară şi ajutor în caz de dezastre, precum şi, cel mai notabil, prin desfăşurarea sa în Afganistan, alături de Brigada Multinaţională de la Kabul. În prezent, toate cele şase naţiuni contributoare cu forţe la SEEBRIG sunt state membre NATO.
Sub preşedinţia deţinută de România (2023-2025), SEDM se concentrează pe rezilienţă, angajament şi stabilitate. În ultimul an, au fost realizate progrese semnificative, precum includerea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline al SEDM şi organizarea unor întâlniri de nivel înalt destinate consolidării SEEBRIG şi cooperării regionale, respectiv a rezilienţei.