„PNL şi familia conservatoare din Parlamentul European au bătut palma cu extrema dreaptă ca să modifice Regulamentul UE privind Defrişările şi să scoată ţări şi regiuni din aria de aplicare a viitoarei legislaţii. Deşi votul de astăzi trebuia să conţină doar o amânare cu un an a reglementărilor deja aprobate (pentru ca firmele să se poată pregăti pentru noul cadru legal), PNL şi popularii europeni au adus amendamente care relaxează prevederile iniţiale. PNL şi PPE au introdus amendamente prin care ţări sau regiuni ar putea fi încadrate la categoria „niciun risc de despădurire” şi ar putea fi complet exceptate de la prevederile Regulamentului”, conform unui comunicat de presă.
Potrivit USR, ţări precum România, unde fenomenul defrişărilor ilegale este acut, sau China, care este responsabilă de finanţarea a 40% din defrişările de păduri la nivel mondial, ar fi exceptate în noua formă a Regulamentului de la monitorizarea strictă a produselor ce provin din zone defrişate.
„PNL şi PPE au dat mâna cu extremiştii şi au modificat o legislaţie crucială pentru mediul înconjurător. Defrişarea este unul dintre factorii care duc la degradarea mediului înconjurător şi schimbările climatice, respectiv fenomenele meteo extreme cu care ne confruntăm. USR este partidul politic din România cu cea mai mare preocupare pentru mediu şi am arătat-o prin votul de azi”, afirmă Dan Barna, liderul delegaţiei USR în Parlamentul European.
El afirmă că, pentru România, impactul favorabil ar fi constat în verificarea lanţurilor de aprovizionare, în speţă lemn tăiat ilegal în România nu ar mai ajunge la export.
„În România, peste 400.000 de hectare de pădure au fost defrişate în ultimii 20 de ani. Ce a făcut PNL azi e un act criminal pentru mediu, dar şi pentru sănătatea publică şi bolile ce pot apărea în urma unor factori de mediu”, declară Vlad Voiculescu, coordonatorul RENEW în domeniul sănătăţii.
Actul legislativ se întoarce în Comisia de Mediu şi urmează o negociere cu Consiliul European şi Comisia Europeană pe noua formă.