Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate

Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
📅 2024-11-15

Comisia Europeană a decis joi să trimită Bulgaria şi România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru neîndeplinirea integrală a obligaţiilor de colectare şi epurare prevăzute în Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (Directiva 91/271/CEE). Scopul directivei este de a proteja sănătatea oamenilor şi mediul prin prevederea cerinţei ca apele uzate urbane să fie colectate şi epurate înainte de a fi evacuate în mediu. Oraşele (aglomerările urbane) trebuie să creeze infrastructura necesară pentru colectarea şi epurarea apelor lor uzate urbane. Apele uzate necolectate sau neepurate pot pune în pericol sănătatea umană şi pot polua lacurile, râurile, solul, apele subterane şi costiere. Atât Bulgaria, cât şi România au beneficiat de derogări pentru a se conforma directivei menţionate în temeiul tratatului lor de aderare.

În Bulgaria, 10 mari aglomerări urbane (care au peste 10 000 de locuitori) nu îndeplinesc cerinţele prevăzute în directivă referitoare la sistemele de colectare. În 20 de mari aglomerări, apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare nu sunt epurate în mod corespunzător. Iar în 30 de mari aglomerări, Bulgaria nu asigură o epurare mai riguroasă înainte de a evacua apele uzate în zone sensibile. Toate aceste aglomerări ar fi trebuit să se conformeze până la 31 decembrie 2010.

În România, 150 de mari aglomerări urbane (care au peste 10 000 de locuitori) nu îndeplinesc cerinţele prevăzute în directivă referitoare la sistemele de colectare. În 154 de aglomerări, apele uzate urbane care intră în sistemele de colectare nu sunt epurate în mod corespunzător. Iar în 155 de mari aglomerări, România nu asigură o epurare mai riguroasă înainte de a evacua apele uzate în zone sensibile. Toate aceste aglomerări ar fi trebuit să se conformeze până la 31 decembrie 2015.

Comisia a trimis Bulgariei o scrisoare de punere în întârziere în iulie 2017, urmată de un aviz motivat în mai 2020. Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere în iunie 2018, urmată de o scrisoare suplimentară de punere în întârziere în octombrie 2020 şi de un aviz motivat în februarie 2022. Scrisoarea suplimentară de punere în întârziere a fost trimisă României pentru a include unele mari aglomerări urbane care nu fuseseră incluse în domeniul de aplicare al scrisorii iniţiale de punere în întârziere din iunie 2018. Comisia consideră că eforturile depuse de autorităţile bulgare şi române au fost, până în prezent, insuficiente şi, prin urmare, trimite Bulgaria şi România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Pactul verde european, prin obiectivul său ambiţios de reducere la zero a poluării, urmăreşte să protejeze în mod eficace sănătatea umană, să protejeze mediul natural şi să atingă neutralitatea climatică. În temeiul Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale, statele membre trebuie să dispună de sisteme de colectare pentru toate aglomerările care au cel puţin 2 000 de locuitori.

În cazul în care instituirea unui sistem de colectare nu este justificată, în special pentru că ar implica costuri excesive, pot fi utilizate în schimb sisteme individuale sau alte sisteme adecvate, cu condiţia să atingă acelaşi nivel de protecţie a mediului. Statele membre trebuie, de asemenea, să se asigure că evacuările provenite de la staţiile de epurare a apelor uzate urbane care deservesc aglomerări care au cel puţin 2 000 de locuitori respectă cel puţin nivelul de epurare secundară (constând în epurarea materiilor organice din apele uzate urbane), înainte de a fi evacuate în mediu. În cazul în care o aglomerare îşi evacuează apele uzate într-o zonă sensibilă, trebuie să se asigure că apele respective sunt supuse unei epurări mai riguroase decât cea secundară.

Deşi autorităţile naţionale sunt cele care au responsabilitatea principală în ceea ce priveşte respectarea directivei, Bulgaria şi România au beneficiat de o finanţare substanţială din partea UE pentru epurarea apelor uzate urbane prin proiecte din cadrul politicii de coeziune.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Gigantul american AMD concediază 4.000 de oameni în încercarea de a deveni mai competitiv în AI

AMD a anunţat că va concedia 4% din forţa de muncă a companiei, aproximativ 4.000 de angajaţi, în timp ce gigantul din tehnologie încearcă să-şi consolideze prezenţa în AI, scrie CNBC, citat de Ziarul Financiar.

FRF, reguli de conduită pentru spectatori la meciul România-Kosovo: Scandările cu conţinut xenofob, rasist, naţionalist, interzise

Spectatorii de la meciul România-Kosovo din Liga Naţiunilor, programat vineri pe Arena Naţională, trebuie să respecte o serie de reguli, a anunţat Federaţia Română de Fotbal.

Războiul din Ucraina, ziua 995. Victoria lui Trump oferă o oportunitate de reluare a dialogului cu SUA, spune trimisul Rusiei la ONU / Ucraina neagă acuzaţiile privind dezvoltarea de arme nucleare

Atacul de la Capitol Hill, procese suspendate: Trump va acorda graţiere inculpaţilor

Decizia a venit de la doi judecători care au anulat toate audierile împotriva unor participanţi la revoltele din 6 ianuarie 2021.

Lukaşenko afirmă că o femeie nu poate fi preşedinte în Belarus. Opozanta lui o dă exemplu pe Maia Sandu

Taj Mahal nu se mai vede din cauza smogului. Capitala Indiei introduce măsuri antipoluare stricte

Smogul dens a ajuns să acopere faimosul Taj Mahal, la aproximativ 220 km de New Delhi, şi Templul de Aur din Amritsar.

Putin măreşte substanţial compensaţiile pentru soldaţii răniţi grav pe frontul din Ucraina

Rusia a mărit suma de 28.500 de dolari.

România U20 - Portugalia U20 1-1. Egal amar pentru „tricolorii mici” în Elite League

Naţionala U20 a României a obţinut joi un punct în duelul cu Portugalia, terminând la egalitate, scor 1-1, într-o partidă din cadrul Elite League 2024-2025.

Încă doi români au fost identificaţi ca fiind morţi în urma inundaţiilor din Spania

Încă doi români au fost identificaţi ca fiind morţi în urma inundaţiilor din Spania, ridicând numărul românilor decedaţi la nouă, a anunţat joi seara Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

S-a câştigat marele premiu de aproape 10 milioane de euro la Loto 6 din 49. Unde a fost jucat biletul câştigător

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.