”Toţi parlamentarii USR, senatori şi deputaţi, votează în plenul Parlamentului demiterea domnului Iohannis. Ce am încercat noi în toată această perioadă a fost să identificăm parlamentari de la PNL şi de la PSD care de asemenea să voteze. Pentru că problema nu este numărul de semnături, care deja este suficient. Problema este că, pentru a-l demite, trebuie mult mai multe voturi decât semnături. Şi diferenţa asta deocamdată nu există, atunci când a început acest demers. Fiecare dintre noi am luat, dacă vreţi, la bucată aceşti parlamentari şi sunt nişte discuţii cu potenţial ca ei să voteze, simţind presiunea publică, la bucată, un astfel de demers”, spune la Digi24 deputatul USR Radu Miruţă.
El menţionează, însă, că „nici toate voturile USR nu sunt suficiente”.
„Dacă nu există parlamentari, sau PSD, sau PNL, sau UDMR, care să susţină acest demers, el nu are finalitatea dorită. Pentru a vedea dacă discuţiile pe care noi le-am avut cu parlamentarii din coaliţie se vor concretiza într-un vot împotriva domnului Iohannis, trebuie să fim în situaţia în care să se voteze. Una e ceea ce se declară, alta e ceea ce vedem că vor şi vota”, adaugă Radu Miruţă.
Întrebat de ce USR susţine demersul AUR, SOS şi POT: „Pentru că domnul Iohannis nu mai are ce să caute la preşedinţia României, nu pentru că spune USR, nu pentru că spune AUR, SOS, POT, ci pentru că aşa au spus românii, acum 5 ani. E nevoie de asemenea de o validare a acestui demers de către Curtea Constituţională, după care vot în Parlament. Dacă faci o faptă pentru care trebuie să-ţi primeşti pedepsa, nu poţi alege dacă se nimereşte să-ţi faci treaba asta vara, sau iarna, sau de Crăciun, sau Revelion. Nu contează când se va întâmpla asta, contează să apărăm ceea ce românii au decis. Şi ceea ce vedem, că cei din PSD şi PNL nu o fac, pentru că au un instrument suplimentar faţă de noi la USR şi acela esenţial al preşedinţiei Senatului sau al Camerei Deputaţilor, prin intermediul căruia pot să sesizeze Curtea Constituţională care se constate vacantarea funcţiei de preşedinte. Constituţia este extrem de clară. (...) Curtea Constituţională, pur şi simplu, şi-a creat text de lege prin faptul că a adăugat din degetele celor care au scris acolo că rămâne în continuare preşedinte, chiar dacă Constituţia nu reglementează asta”.