Administraţia Naţională „Apele Române” desfăşoară prima campanie de monitorizare a Mării Negre din acest an, care se va desfăşura pe parcursul a patru-cinci zile. Campania face parte dintr-un program amplu, desfăşurat de patru ori pe an, pentru a asigura o monitorizare constantă a calităţii apei din Marea Neagră.
„În contextul dezastrului ecologic din Strâmtoarea Kerci, care a avut loc în decembrie 2024, monitorizarea are loc în 15 secţiuni transversale, precum şi în 27 de puncte de prelevare la diverse adâncimi dintre care 18 sunt situate la adâncimi mai mari de 5 metri. Secţiunile de monitorizare stabilite de specialişti noştri de la Apele Române din Constanţa şi Tulcea sunt: corpurile de apă costiere: de la linia ţărmului până la o milă marină între Periboina şi Vama Veche; corpul de apă tranzitoriu marin: Chilia – Periboina; apele teritoriale: până la 12 mile marine. Cea mai nordică secţiune este Golful Musura – Bara Sulina, iar cea mai sudică secţiune: Vama Veche”, potrivit unui comunicat postat de Apele Române pe pagina de Facebook.
Probele sunt colectate cu Nava Marina I aparţinând Apelor Române Dobrogea-Litoral (ABADL), iar analiza este realizată conform standardelor internaţionale.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat, marţi, la acţiunea de prelevare a probelor, fiind însoţit de Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) şi Stelică Hagi, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).
„M-am bucurat să îi pot însoţi pe colegii de la (Apele Române) ABA Dobrogea-Litoral în prima campanie de monitorizare (...) Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii specialişti (de la Apele Române) - evaluând modelarii matematice pe care aceştia le-au făcut (...) riscul ca unda de poluare să ajungă şi pe litoralul românesc este extrem de mic. (...) Pentru că există totuşi un risc, chiar dacă este extrem de mic, am solicitat (...) determinarea hidrocarburilor (...) tocmai pentru a avea semnale timpurii , pentru a ne ajuta să luăm anumite decizii dacă situaţia o va impune,” a subliniat ministrul.
Această campanie de monitorizare, desfăşurată de patru ori pe an, contribuie la protejarea ecosistemului marin şi oferă date esenţiale pentru prevenirea unor eventuale situaţii de urgenţă.