Efectele dezastrului din Marea Neagră. Probe de apă colectate de Apele Române după accidentului din Strâmtoarea Kerci

Efectele dezastrului din Marea Neagră. Probe de apă colectate de Apele Române după accidentului din Strâmtoarea Kerci
📅 2025-01-21

Administraţia Naţională „Apele Române” desfăşoară prima campanie de monitorizare a Mării Negre din acest an, care se va desfăşura pe parcursul a patru-cinci zile. Campania face parte dintr-un program amplu, desfăşurat de patru ori pe an, pentru a asigura o monitorizare constantă a calităţii apei din Marea Neagră.

„În contextul dezastrului ecologic din Strâmtoarea Kerci, care a avut loc în decembrie 2024, monitorizarea are loc în 15 secţiuni transversale, precum şi în 27 de puncte de prelevare la diverse adâncimi dintre care 18 sunt situate la adâncimi mai mari de 5 metri. Secţiunile de monitorizare stabilite de specialişti noştri de la Apele Române din Constanţa şi Tulcea sunt: corpurile de apă costiere: de la linia ţărmului până la o milă marină între Periboina şi Vama Veche; corpul de apă tranzitoriu marin: Chilia – Periboina; apele teritoriale: până la 12 mile marine. Cea mai nordică secţiune este Golful Musura – Bara Sulina, iar cea mai sudică secţiune: Vama Veche”, potrivit unui comunicat postat de Apele Române pe pagina de Facebook.

Probele sunt colectate cu Nava Marina I aparţinând Apelor Române Dobrogea-Litoral (ABADL), iar analiza este realizată conform standardelor internaţionale.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat, marţi, la acţiunea de prelevare a probelor, fiind însoţit de Sorin Lucaci, directorul general al Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR) şi Stelică Hagi, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).

„M-am bucurat să îi pot însoţi pe colegii de la (Apele Române) ABA Dobrogea-Litoral în prima campanie de monitorizare (...) Din discuţiile pe care le-am avut cu colegii specialişti (de la Apele Române) - evaluând modelarii matematice pe care aceştia le-au făcut (...) riscul ca unda de poluare să ajungă şi pe litoralul românesc este extrem de mic. (...) Pentru că există totuşi un risc, chiar dacă este extrem de mic, am solicitat (...) determinarea hidrocarburilor (...) tocmai pentru a avea semnale timpurii , pentru a ne ajuta să luăm anumite decizii dacă situaţia o va impune,” a subliniat ministrul.

Această campanie de monitorizare, desfăşurată de patru ori pe an, contribuie la protejarea ecosistemului marin şi oferă date esenţiale pentru prevenirea unor eventuale situaţii de urgenţă.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Mesaj de la Davos: Bitcoin va atinge un nou maxim istoric în 2025

Bitcoin va atinge un nou maxim istoric în 2025, pe fondul unor mişcări pozitive de reglementare în SUA sub conducerea noului preşedinte Donald Trump, a declarat marţi directorul general al Binance pentru CNBC.

Importurile de cărbune rusesc în China scad din cauza sancţiunilor şi preţurilor

Importurile de cărbune din Rusia către China au scăzut cu aproape 7% în 2024, pe fondul sancţiunilor occidentale şi al tarifelor impuse de Beijing, scrie Reuters.

Opoziţia din Turcia se confruntă cu un val de arestări şi anchete

Războiul din Ucraina, ziua 1063. Trump susţine că Putin distruge Rusia pentru că nu pune capăt războiului / Trump îngheaţă ajutorul extern al SUA pentru o perioadă de 90 de zile pentru a revizui programele

Prima femeie cu grad de general din Franţa a murit la vârsta de 102 ani

Efectele dezastrului din Marea Neagră. Probe de apă colectate de Apele Române după accidentului din Strâmtoarea Kerci

Apele Române prin Apele Romane Dobrogea-Litoral transmite că monitorizează efectele accidentului din Strâmtoarea Kerci asupra Mării Negre.

Novak Djokovic l-a învins pe Carlos Alcaraz într-un meci spectacol şi este tot mai aproape de istoricul titlu 25 de Grand Slam. Nole: "Este unul dintre cele mai epice meciuri pe care le-am jucat"

Novak Djokovic l-a învins pe Carlos Alcaraz cu 4-6 6-4 6-3 6-4 şi rămâne pe drumul spre al 25-lea titlu de Grand Slam. 5

Olaf Scholz face apel la calm după învestirea lui Donald Trump

Într-o lume care, din cauza reţelelor de socializare, se află permanent în pragul unei crize nervoase, avem nevoie de calm, declară, marţi, cancelarul german, Olaf Scholz, la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Mai mulţi activişti Greenpeace protestează la Forumul Economic Mondial de la Davos

Trei activişti Greenpeace au pătruns la Forumul Economic Mondial de la Davos şi au desfăşurat un banner cu mesajul „Taxaţi super-bogaţii. Finanţaţi un viitor just şi verde”, informează Reuters.

A patra cea mai populată ţară din lume îşi schimbă capitala. 3 miliarde de dolari până în 2029 pentru a construi o nouă capitală

Noul preşedinte al Indoneziei, Prabowo Subianto, plănuieşte să cheltuiască 48,8 trilioane de rupii (2,99 miliarde dolari) până în 2029 pentru a construi noua capitală a ţării. La oraşul numit Nusantara se lucrează deja.

Good News

Only good and positive news.