„Din ce în ce mai mulţi dintrecetăţenii noştri folosesc social media pentru a se informa. Este normal, deoarece acestea sunt accesibile tuturor. Reflectă, de asemenea, o societate care caută soluţii mai rapide, în care noi, ca indivizi, suntem din ce în ce mai izolaţi, în timp ce suntem conectaţi tot timpul. Vorbim despre acest lucru de mulţi ani în această instituţie, dar se pare că democraţiile noastre au fost luate prin surprindere încă o dată”, a declarat Negrescu.
El a adăugat că problema nu este social media în sine, ci faptul că există indivizi, grupuri şi puteri externe nedemocratice care folosesc platformele sociale pentru a dezinforma, a manipula şi a distruge democraţiile.
„Datorită manipulării algoritmilor, sunteţi bombardaţi cu informaţii false, postări plătite şi mesaje în masă. Aceasta este inginerie socială şi acest lucru a avut loc în timp ce se foloseau ilegal bani pentru campania politică. (...) Asta s-a întâmplat în România. Este ceea ce arată raportul prezentat de autorităţile moldovene. Decizia de astăzi a Comisiei Europene de a deschide o anchetă confirmă ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus vicepreşedintele Parlamentului European.
Negrescu a subliniat că mecanismele instituţiilor europene nu au fost suficient de eficiente, iar coordonarea acestora trebuie să se îmbunătăţească. El a menţionat că platformele trebuie să plătească pentru greşelile lor şi să îşi recunoască eşecul.
„Toată lumea trebuie să respecte regulile în timp util pentru următoarele alegeri din România şi Germania. Trebuie să înceapă să împărtăşească informaţii şi să se prezinte în faţa Parlamentului European aşa cum au făcut-o în faţa Congresului SUA. Dragi colegi, nu este vorba despre stânga şi dreapta, despre partide tradiţionale sau noi. Dacă eşuaţi cu România, ţările voastre vor fi următoarele”, a transmis Negrescu.