S-au semnat marţi patru contracte de finanţare cu o valoare a ajutorului de stat de peste 470 milioane de lei din apelul aferent investiţiei 4.1 din PNRR pentru producţia de baterii româneşti. Şi, tot marţi, Ministrul Energiei a semnat ultimele două contracte de finanţare cu o valoare a ajutorului de stat de peste 100 de milioane de lei din cadrul investiţiei 4.3 din PNRR pentru dezvoltarea unor noi capacităţi de stocare în baterii.
Ministerul Energiei anunţă, marţi, semnarea a patru contracte de finanţare în cadrul Apelului de proiecte PNRR/2022/C6/M ENERGIE/Investiţia 4, destinat dezvoltării lanţului industrial de producţie, asamblare şi reciclare a bateriilor, precum şi creării de noi capacităţi de stocare a energiei electrice.
„România poate să devină un lider la nivel european în domeniul industriei producătoare de baterii pentru stocarea energiei electrice. Am reuşit prin acest apel să accelerăm acest proces şi să punem România pe harta marilor producători de baterii la nivel mondial. Mai mult, pentru prima dată, anul acesta, folosim în mixul energetic din sistemul naţional energie din noile capacităţi de stocare. Faptul că dispunem de tehnologie pentru baterii produsă în România, alături de voinţa clară a companiilor de a investi în capacităţi de stocare, ne consolidează poziţia de jucător european important pe acest segment”, a declarat Sebastian Burduja, Ministrul Energiei.
Tot marţi, au fost semnate patru contracte de finanţare. Ministerul Energiei va finanţa proiecte cu o valoare totală de 985.021.461,82 lei (197.982.325,05 euro), din care valoarea finanţării din PNRR este de 485.315.085,2 lei (97.544.888,79 euro), pentru o capacitate operaţională nou instalată de stocare a energiei electrice de 3,33 GW/an.
Tot marţi, Ministerul Energiei anunţă semnarea ultimelor două contracte de finanţare din cadrul Apelului de proiecte PNRR/2022/C6/M ENERGIE/Investiţia 4, destinat dezvoltării lanţului industrial de stocare a energiei electrice în baterii. Astfel, obiectivul programului, de a atinge o capacitate operaţională nou instalată de minim 240 MW (sau 480 MWh), este în curs de realizare.
Apelul de proiecte a beneficiat de un buget total de 79,6 milioane euro. În total, s-au semnat 11 contracte de finanţare în valoare de 603.268.244,08 euro, cu o cofinanţare din PNRR de 78.386.728,11 euro. Aceste proiecte vor genera o capacitate operaţională de stocare de 1546 MWh.
„Prin acest apel din PNRR, cu mai puţin de 80 de milioane de euro, am finanţat contracte de investiţii care acoperă un sfert din necesarul de stocare în sistemul energetic naţional. Mai ales la vârfurile de consum, vom putea beneficia de energia stocată în baterii. Mai multă energie disponibilă atunci când avem nevoie de ea, ceea ce va însemna reducerea preţurilor pe piaţă şi facturi mai mici pentru români şi companiile româneşti. Este un nou jalon PNRR îndeplinit”, mai spune Sebastian Burduja.
Această investiţie din PNRR a avut drept scop creşterea capacităţii de stocare a energiei electrice pentru a sprijini integrarea surselor regenerabile în sistemul energetic naţional şi pentru a consolida stabilitatea reţelei în contextul tranziţiei verzi.