Continuand sa navigati acest site sunteti de acord cu folosirea cookies si acceptati termenii si conditiile sitului
Conditii de utilizare
ACTUALITATE.ORG este un sit de stiri al carui unic scop este de a acumula si afisa ultimele stiri romanesti, asa cum sunt publicate de catre cele mai mari situri de stiri din Romania, fara a fi stocate in vreo baza de date. In acest sens va informam ca:
- nu suntem autorii stirilor afisate si nu putem verifica veridicitatea acestora
- stirile publicate vor inceta sa existe dupa ce sunt sterse de pe situl de origine
- pentru mai multe informatii referitoare la stirile publicate ori la autorii acestora, va invitam sa vizitati paginile stirilor originale (veti gasi legaturile in partea de jos a articolelor)
Alegeri parlamentare 2024. Care este procedura de vot pentru alegătorii din Diaspora
Duminică, pe 1 decembrie, românii sunt aşteptaţi la urne pentru a desemna noii senatori şi deputaţi pentru următorii patru ani.
Cetăţenii români care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate în ziua alegerilor îşi vor putea exercita opţiunea de vot la secţiile organizate în acest sens în străinătate.
Votul în diaspora se desfăşoară pe parcursul a două zile, 30 noiembrie şi 1 decembrie, începând cu ora locală 7:00 şi până la ora 21:00.
În cazul în care la ora 21:00 se află oameni la rând pentru a vota la o secţie de votare, programul se poate prelungi până la maxim 23:59.
Cum pot vota cetăţenii din diaspora
Cei care au domiciliul sau reşedinţa în străinătate în ziua alegerilor, au două modalităţi prin care îşi pot exercita opţiunea de vot:
Pe listele permanente, dacă alegătorul s-a înscris până la 17 octombrie 2024 în registrul electoral; el va putea vota, în acest scenariu, la secţia de votare la care domiciliul/reşedinţa este arondată.
Pe listele suplimentare, dacă se află în străinătate şi se pot prezenta la o secţie de votare alta decât cea la care alegătorii sunt arondaţi conform domiciliului/reşedinţei. În acest sens, trebuie să prezinte dovada că au domiciliul sau reşedinţa în străinătate, emis de statul în care aceştia locuiesc, sau să prezinte un act de identitate românesc care le conferă dreptul de a vota (paşaport, buletin românesc).
Ce acte sunt necesare pentru a vota în diaspora
Dacă cetăţenii români au domiciliul stabilit în străinătate, el trebuie să prezinte:
Paşaportul simplu, cu menţionarea ţării de domiciliu
Paşaportul simplu electronic, cu menţionarea ţării de domiciliu
Paşaportul electronic temporar, cu menţionarea ţării de domiciliu
Dacă cetăţenii români au reşedinţă în străinătate, aceştia trebuie să prezinte un act de identitate românesc – pentru a le conferi dreptul de vot –, însoţit de un document emis de către autorităţile statului în care se află, în care este stipulat dreptul de şedere în străinătate pentru o perioadă mai mare de 90 de zile. Astfel de documente sunt:
cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
Unde se află secţiile de votare organizate în străinătate
Ministerul Afacerilor Externe a publicat lista cu secţiile de votare organizate în străinătate cu ocazia alegerilor parlamentare, iar acestea pot fi consultate aici.
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
CNAIR anunţă că în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică vor fi instituite restricţii de circulaţie pentru maşinile de peste 7,5 tone pe anumite sectoare de drumuri.
Statul australian Queensland propune o lege care stârneşte critici dure din partea specialiştilor în drepturile omului: copiii de doar 10 ani ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru anumite infracţiuni grave, la fel ca adulţii.
Un nou studiu despre atitudinea românilor faţă de energia verde arată o ţară împărţită în opinii: în timp ce 55% dintre cetăţeni susţin eliminarea combustibililor fosili şi trecerea la energie curată, aproape jumătate se opun renunţării la centralele de apartament pe gaz.
Viscol puternic cu rafale de până la 90 km/h în Carpaţi, ninsori abundente la munte şi ploi în cea mai mare parte a ţării - este avertismentul meteorologilor pentru următoarele 48 de ore.
În urma victoriei electorale a lui Donald Trump, două înalte personalităţi ale Bisericii Catolice au avut reacţii foarte diferite: Papa Francisc şi cardinalul Pietro Patolin