Cum vor gestiona Papa Francisc şi Biserica Catolică o a doua preşedinţie Trump?

Cum vor gestiona Papa Francisc şi Biserica Catolică o a doua preşedinţie Trump?
📅 2024-11-28

Arhiepiscopul Timothy Broglio, preşedintele Conferinţei episcopilor catolici din Statele Unite, la scurt timp după aflarea rezultatului, a fost intervievat de Eternal Word Television Network (EWTN), o instituţie media catolică cunoscută pentru simpatia faţă de Trump.

Broglio, care este arhiepiscop pentru serviciile militare, a părut relaxat cu privire la rezultatul alegerilor şi a vorbit despre motivele pentru care crede că votanţii catolici l-au susţinut pe Trump. El nu a exprimat preocupări substanţiale cu privire la propunerile lui Trump de a expulza migranţii, în ciuda faptului că Papa Francisc a făcut din primirea migranţilor o temă persistentă a pontificatului său, scrie CNN.

Un ton diferit a avut cardinalul Pietro Parolin, secretarul de stat al Sfântului Scaun. Acesta i-a urat în mod diplomatic preşedintelui ales Trump „multă înţelepciune” în urma victoriei sale, l-a îndemnat să fie un preşedinte pentru „întreaga ţară”, dar a subliniat că Trump nu are o „baghetă magică” pentru a rezolva problemele globale. Parolin a avertizat împotriva „mersului la extreme” în ceea ce priveşte migraţia, spunând că Vaticanul sprijină rezolvarea problemelor într-o „manieră umană”.

Răspunsurile diferite indică provocarea cu care se confruntă Papa Francisc şi Vaticanul în încercarea de a trece prin cea de-a doua preşedinţie Trump. Toate acestea au devenit un teren şi mai dificil, având în vedere balansul în sprijinul lui Trump de către alegătorii catolici, împreună cu o ierarhie bisericească care a fost istoric de partea republicanilor în probleme precum avortul, libertatea religioasă şi identificarea de gen. Înainte de alegerile din 2024, episcopii au insistat încă o dată că avortul este „prioritatea principală”.

În timp ce Papa s-a exprimat ferm cu privire la avort, el a refuzat să se angajeze într-o abordare de tip „război cultural”. Refuzul său continuu de a face acest lucru, împreună cu insistenţa sa asupra unei biserici milostive, deschise, care să primească persoanele LGBTQ, l-au făcut să se confrunte cu atacuri fără precedent din interiorul bisericii americane. O parte din opoziţia anti-Francisc se suprapune adesea cu sprijinul pentru politica trumpistă.

Acum există o nouă dificultate. Sondajele CNN la ieşirea de la urne au arătat că catolicii au reprezentat aproximativ 22% din electoratul naţional în alegerile din 2024 şi că Trump i-a câştigat cu aproximativ 58% la 40% împotriva vicepreşedintelui Kamala Harris. Sondajele arată o puternică schimbare în favoarea lui Trump faţă de 2020, când preşedintele Joe Biden a câştigat la limită în faţa alegătorilor catolici cu 52% la 47%. Trump a câştigat, de asemenea, în statele cu concentraţii mari de alegători catolici, inclusiv Michigan, Pennsylvania, Arizona şi Wisconsin.

Cu toate acestea, viziunile lui Trump şi ale Papei Francisc nu ar putea fi mai îndepărtate. În timp ce Trump propune deportarea în masă a migranţilor, Francisc califică alungarea migranţilor drept un „păcat grav”, iar excluderea lor drept „criminală”. În timp ce Trump promovează o politică externă mai izolaţionistă, „America pe primul loc”, inclusiv confruntarea cu China, Vaticanul a semnat recent o prelungire cu patru ani a acordului cu Beijingul privind numirea episcopilor, ceea ce se înţelege că le va permite oficialilor chinezi să aibă un cuvânt de spus cu privire la persoanele pe care Papa le numeşte în ţară.

Şi în timp ce Trump este un sceptic în ceea ce priveşte schimbările climatice, Francisc a făcut din protecţia lumii naturale o temă majoră a pontificatului său.

Deşi vor exista probabil tensiuni, Vaticanul va căuta, de asemenea, puncte de acord cu administraţia Trump, cel mai evident fiind războiul din Ucraina, unde Papa a făcut apel la o pace negociată şi la care Trump s-a angajat să pună capăt.

Cu toate acestea, în timpul ultimei administraţii Trump, a existat o dispută diplomatică în toată regula atunci când secretarul de stat de atunci, Mike Pompeo, a criticat abordarea papei faţă de China şi i s-a refuzat o audienţă cu Francisc, în timp ce în perioada premergătoare alegerilor din 2016 papa a descris planul lui Trump de a construi un zid la graniţa dintre SUA şi Mexic ca fiind „nu creştin”.

„Sfântul Scaun încearcă întotdeauna să colaboreze cu liderii aleşi, indiferent cine sunt aceştia, dar există cu siguranţă un spaţiu între ceea ce Papa Francisc consideră a fi probleme morale importante şi modul în care preşedintele Trump a vorbit despre aceleaşi probleme”, a declarat pentru CNN părintele James Martin, editor-at-large al publicaţiei media iezuite „America” şi membru al departamentului pentru comunicaţii al Vaticanului.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Cum vor gestiona Papa Francisc şi Biserica Catolică o a doua preşedinţie Trump?

În urma victoriei electorale a lui Donald Trump, două înalte personalităţi ale Bisericii Catolice au avut reacţii foarte diferite: Papa Francisc şi cardinalul Pietro Patolin

Doar 22% dintre angajatori sunt pe deplin mulţumiţi de felul în care lucrează cu angajaţii din Gen Z

Avertismentul UNESCO: Influencerii au nevoie de cursuri de verificare a acurateţei informaţiilor. Care este motivul

Managerii prevăd creşteri de preţuri în construcţii, comerţ şi servicii în următoarele 3 luni

Managerii prevăd creşteri de preţuri în industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii în următoarele trei luni, potrivit tendinţelor în activitatea economică, publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

Electrica se pregăteşte să se finanţeze de la Bursă prin obligaţiuni

Electrica, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa de distribuţie şi furnizare de energie electrică din România, se pregăteşte să vină cu obligaţiuni la BVB, a anunţat Alexandru Chiriţă, CEO al Electrica, în timpul transmisiunii speciale a emisiunii ZF Live de la Gala ZF. ...

Sondaj: Unul din doi francezi îşi doreşte căderea guvernului

Aproximativ 53% dintre francezi doresc ca guvernul premierului Michel Barnier să cadă din cauza furiei faţă de bugetul propus de acesta, potrivit unui sondaj Ifop-Fiducial pentru Sud Radio publicat joi şi citat de Reuters.

Războiul din Ucraina, ziua 1009. Explozii auzite joi dimineaţa în Odesa şi Kropyvnytskyi / SUA îndeamnă Ucraina să reducă vârsta de recrutare la 18 ani pe fondul lipsei de trupe

Reuters: Biden pregăteşte un pachet de ajutor pentru armament de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina

Administraţia preşedintelui american Joe Biden pregăteşte un pachet de armament în valoare de 725 de milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat miercuri doi oficiali americani, în timp ce preşedintele în funcţie încearcă să susţină guvernul de la Kiev înainte de a părăsi funcţia...

Alegeri parlamentare 2024. Care este procedura de vot pentru alegătorii din Diaspora

PSV a câştigat cu Şahtior Doneţk, după ce în minutul 86 era condusă cu 2-0

PSV Eindhoven a marcat trei goluri după minutul 86 al meciului cu Şahtior Doneţk într-un meci remarcabil în Liga Campionilor.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.