Mai mult de jumătate dintre români (55%) sunt de părere că trebuie luate măsuri ferme de reducere a poluării şi sunt de acord cu obiectivele UE de renunţare la combustibilii fosili, între care şi gazele naturale, în favoarea electrificării masive a transporturilor, clădirilor, industriei şi a consumului casnic, potrivit unei cercetări făcută în perioada august-septembrie a.c. pentru platforma despre-energie.ro.
Pe de altă parte, un procent semnificativ (43%) reprezintă românii care spun că nu au suficiente informaţii ca să se exprime într-o direcţie sau alta şi consideră că este necesară o campanie de informare şi explicare a obiectivelor şi a măsurilor care sunt luate în scopul tranziţiei la energia verde.
Românii privesc, totodată, pozitiv creşterea numărului de prosumatori şi a capacităţilor de generare a energiei din surse regenerabile din ţara noastră, majoritatea (66%) fiind de părere că acestea contribuie la un mediu înconjurător mai curat, iar aproape un sfert (24%) se aşteaptă ca, în timp, să vadă şi o scădere a preţurilor la energie, ca efect al dezvoltării regenerabilelor.
Când sunt întrebaţi ce părere au despre decizia forurilor europene de eliminare treptată a centralelor de apartament pe gaz, cei mai mulţi dintre respondenţi (45%) declară că aceasta nu este o decizie bună deoarece România are zăcăminte mari de gaze, iar centralele de apartament, care funcţionează cu acest combustibil, sunt principala sursă de încălzire din ţara noastră. Totuşi, mai mult de o treime dintre români (36%) se situează la polul opus, susţinând că renunţarea la centralele de apartament pe gaz este binevenită deoarece acestea poluează şi, în plus, resursele de gaze naturale sunt limitate.
Conform studiului citat, doar 18% dintre respondenţi se consideră bine informaţi în ceea ce priveşte evoluţiile şi deciziile din sectorul energetic din ultimii ani. Majoritatea (55%) spun că sunt „oarecum” informaţi, iar 28% declară că se simt puţin ori deloc informaţi.
În ceea ce priveşte sursele de informare despre domeniul energiei, presa reprezintă principala sursă pentru 2/3 dintre români, urmată de website-urile furnizorilor de energie şi gaze naturale (13%), portalurile online de specialitate dedicate sectorului energetic (11%) şi website-urile oficiale ale autorităţilor din domeniu (10%).