NASA observă mişcare sub crusta îngheţată a lunii Europa

NASA observă mişcare sub crusta îngheţată a lunii Europa
📅 2025-01-06

Descoperirile recente ale navei spaţiale Juno a NASA au dezvăluit activităţi interesante sub crusta îngheţată a celei de-a patra luni ca mărime a lui Jupiter, Europa, potrivit Indy100. Juno a capturat imagini de înaltă rezoluţie care arată dovezi ale unui ocean sărat sub crusta de gheaţă de 18 km a Europei. Aceste descoperiri sugerează că crusta de gheaţă ar putea fi liberă şi dinamică, permiţând apei sărate să ajungă ocazional la suprafaţă.

Europa, care împărtăşeşte caracteristici mai apropiate de o planetă decât de o lună tipică, are un câmp magnetic, o atmosferă fină de oxigen şi un nucleu de fier lichid. Imaginile capturate de Juno, primele detaliate de la misiunea Galileo a NASA din 2000, au dezvăluit detalii neaşteptate despre polii nordici şi sudici ai Europei. Caracteristicile terenului, inclusiv o zonă numită "Platypus," conţin curburi, creste, blocuri de gheaţă şi material maro-roşiatic închis, pe care oamenii de ştiinţă le consideră indicii ale locaţiilor unde apa sărată din oceanul subteran al lunii se adună.

În plus, posibile pete localizate la 50 km deasupra zonei "Platypus" sunt considerate a fi depuneri de la apă sărată care se ridică la suprafaţă. Această descoperire sugerează că crusta îngheţată a Europei ar putea permite periodic oceanului de dedesubt să interacţioneze cu suprafaţa.

Deşi misiunea Juno se va încheia în 2025, misiuni viitoare sunt programate să exploreze Europa în continuare. Europa Clipper a NASA, care va fi lansată mai târziu în acest an, este aşteptată să ajungă în 2030, iar Juice (Jupiter Icy Moons Explorer) al Agenţiei Spaţiale Europene, lansat anul trecut, va ajunge în sistemul planetei Jupiter în 2031. Juice are ca scop explorarea a trei dintre lunile lui Jupiter - Ganymede, Callisto şi Europa - îmbunătăţind înţelegerea noastră despre aceste corpuri cereşti şi potenţialul lor de a susţine viaţa.
 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Un virus obişnuit ar putea declanşa boala Alzheimer

Un virus comun, cu care majoritatea oamenilor vin în contact încă din copilărie, ar putea fi responsabil pentru apariţia bolii Alzheimer la anumite persoane, au descoperit cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona.

Cel mai aglomerat oraş din Europa: Şoferii au petrecut peste 100 de ore în trafic

„Nu putem da oameni afară" - reacţia firmelor la decizia guvernului de a anula facilităţile fiscale

Companiile din industria alimentară şi agricultură reacţionează la decizia guvernului de a anula facilităţile fiscale şi spun că măsura se va reflecta în creşterea preţurilor de la raft. „Nu putem da oameni afară“.

Ordonanţă neobişnuită într-un oraş din Italia. Un primar le „interzice” locuitorilor să se îmbolnăvească

Primarul oraşului Belcastro din regiunea Calabria a emis o ordonanţă neobişnuită prin care le „interzice" cetăţenilor să se îmbolnăvească. Acesta reprezintă un gest de protest faţă de lipsa serviciilor medicale de urgenţă din localitate.

Inimile câinilor bat în ritm cu ale stăpânilor lor - studiu

Între câini şi stăpânii lor există o legătură fiziologică profundă: ritmul cardiac al patrupedelor se sincronizează cu cel al proprietarilor în timpul interacţiunilor comune, dezvăluie o nouă cercetare publicată în revista Scientific Reports.

Social media nu dăunează sănătăţii mintale. Un nou studiu răstoarnă teoriile populare

Un nou studiu publicat în revista Social Science & Medicine aduce veşti neaşteptate pentru utilizatorii reţelelor sociale: timpul petrecut pe platforme precum Instagram, TikTok şi Facebook are un impact minim sau inexistent asupra sănătăţii mintale.

„Nu hrăniţi trollul”. Olaf Scholz reacţionează la insultele făcute de Elon Musk

Ion Cristoiu: Arghezi despre viaţa politică de la noi: „O eprubetă închisă cu dop”

Program fără precedent în Indonezia. Guvernul vrea să elimine malnutriţia cu mese gratuite

Indonezia a început luni un program naţional de 4,3 miliarde de dolari prin care oferă mese gratuite elevilor şi femeilor însărcinate, într-un efort de combatere a malnutriţiei.

Zelenski s-a oferit să cumpere arme de la viitoarea administraţie Trump cu active ruseşti îngheţate

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.