Programul, o promisiune electorală cheie a preşedintelui Prabowo Subianto, vizează să ajungă la aproape 83 de milioane de beneficiari până în 2029, conform AFP.
În prima zi, 190 de bucătării, inclusiv unele administrate de baze militare, au început să pregătească mâncarea încă de la miezul nopţii. Guvernul alocă 62 de cenţi americani pentru fiecare masă, oferind meniuri variate care includ orez, pui, legume şi fructe, deşi carnea va fi servită doar de două ori pe lună din cauza bugetului limitat.
Iniţiativa urmăreşte să reducă rata alarmantă de malnutriţie din ţară, unde 21,5% dintre copii suferă de întârzieri în creştere. Autorităţile speră să scadă acest procent la 5% până în 2045.
Cu toate acestea, experţii privesc programul cu scepticism. Medicul şi nutriţionistul Tan Shot Yen avertizează că este necesară o monitorizare transparentă şi un management riguros al siguranţei alimentare. Există îngrijorări privind posibila includere a alimentelor procesate nesănătoase şi sustenabilitatea programului pe termen lung.
Pentru finanţarea acestui proiect ambiţios, preşedintele Prabowo a căutat sprijin internaţional, reuşind să încheie un acord de 10 miliarde de dolari cu China în noiembrie. Cu toate acestea, analiştii precum Aditya Alta de la Centrul pentru Studii de Politici Indoneziene consideră că programul nu este sustenabil dacă este susţinut doar de guvernul central şi avertizează că malnutriţia necesită o abordare mai complexă.