Compania Gazprom a întrerupt livrările de gaze către Moldova la 1 ianuarie, ceea ce a provocat întreruperi generalizate ale alimentării cu energie electrică în regiunea separatistă Transnistria.
Zelenski şi Sandu au avut o conversaţie telefonică miercuri, în care au discutat despre criza energetică şi rolul Rusiei.
„O sarcină importantă acum este să ajutăm Moldova să-şi depăşească provocările energetice şi să împiedicăm Moscova să stârnească tensiuni sociale. ... Suntem gata să ajutăm”, a spus Zelenski în discursul său de seară.
Zelenski a declarat că actuala criză reprezintă „o încercare evidentă a Rusiei de a manipula resursele energetice împotriva autorităţilor moldoveneşti”.
Potrivit serviciului de presă al Maiei Sandu, cei doi lideri au convenit „să identifice soluţii comune pentru a preveni agravarea crizei umanitare şi a proteja populaţia afectată, inclusiv prin utilizarea unor surse alternative de energie, precum cărbunele”.
Guvernul Republicii Moldova a acuzat Moscova de provocarea crizei pentru a destabiliza ţara. Gazprom susţine că decizia de a întrerupe livrările de gaze a rezultat din datoriile neplătite ale Moldovei, o acuzaţie pe care Chişinăul o contestă.