Totul a început când băiatul a început să aibă dureri puternice de cap, dureri de burtă şi episoade de vărsături. După ce părinţii l-au dus la spitalul din Bârlad, investigaţiile au scos la iveală prezenţa unei tumori periculoase în creier.
Profesorul Lucian Eva, managerul spitalului ieşean, spune că tumora a fost descoperită iniţial la un examen computer tomograf, iar rezonanţa magnetică făcută ulterior la Iaşi a confirmat dimensiunea acesteia de 4 centimetri în trunchiul cerebral.
„Copilul a trecut foarte bine prin operaţie, este în momentul de faţă conştient şi urmează să plece acasă", a declarat medicul.
Deşi Sofian va avea nevoie de tratamente suplimentare după operaţie, medicii sunt optimişti. Profesorul Eva subliniază că, în acest caz norocos, imagistica post-operatorie nu mai arată nicio urmă de tumoră.
„Starea clinică este bună, iar evoluţia postoperatorie, inclusiv rezultatul anatomo-patologic şi tratamentele ulterioare, ne duc la convingerea că acest copil va avea o evoluţie bună, cu şanse mari chiar şi de vindecare în următorii 5 ani, dacă urmează tratamentele corect", a explicat medicul.
Operaţia a fost posibilă datorită tehnologiei avansate şi experienţei echipei medicale de la Iaşi. Profesorul Eva menţionează că a operat mulţi copii cu astfel de probleme care astăzi duc o viaţă normală, subliniind însă că intervenţiile la copii presupun o responsabilitate deosebită: „Vorbim despre o fiinţă umană la început de drum, iar responsabilitatea este pe măsură, pentru că orice problemă postoperatorie poate să-i afecteze ulterior calitatea vieţii".