Două institute ruseşti de top din domeniul ingineriei de apărare, desemnate de serviciile secrete ucrainene drept creatoarele rachetei Oreshnik, au publicat anunţuri de angajare pentru angajaţi familiarizaţi cu sistemele de prelucrare a metalelor fabricate de companii germane şi japoneze.
Anunţurile de angajare pentru Institutul de Tehnologie Termică din Moscova şi Sozvezdie ilustrează modul în care maşinăria de război a Kremlinului rămâne dependentă în mod critic de tehnologia străină care face obiectul sancţiunilor occidentale.
Dependenţa este deosebit de pronunţată în domeniul controlului numeric computerizat (CNC), o tehnologie vitală pentru producţia Oreshnik, care permite fabricilor să modeleze rapid materiale cu mare precizie prin utilizarea computerelor pentru a controla diferite unelte.
Putin a prezentat utilizarea rachetei cu lansare terestră, despre care analiştii au spus că se bazează pe RS-26 Rubezh, o rachetă balistică cu capacitate nucleară care a fost testată, dar nu desfăşurată, ca un răspuns la faptul că aliaţii Ucrainei permit utilizarea armamentului occidental avansat împotriva ţintelor din interiorul Rusiei.
„Avem un stoc complet de astfel de produse şi toate sunt gata de utilizare” a avertizat Putin după lovitura împotriva unei fabrici din Dnipro, care a fost în trecut cea mai secretă unitate de construcţie de rachete a Uniunii Sovietice.
Rusia se bazează de mult timp pe maşinării şi unelte fabricate în străinătate, în ciuda eforturilor de a construi alternative interne. În timp ce Kremlinul se aprovizionează din China cu volume mari de utilaje de înaltă precizie pentru prelucrarea metalelor, comenzile pentru funcţionarea acestora continuă să provină din Occident.