Noile reguli de TVA pentru IMM-uri în UE intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025

Noile reguli de TVA pentru IMM-uri în UE intră în vigoare de la 1 ianuarie 2025
📅 2024-12-28

Prima modificare vizează plafonul de scutire aplicat IMM-urilor, care va fi de cel mult 85.000 de euro la nivelul tuturor statelor membre UE. Aceasta înseamnă că IMM-urile cu o cifră de afaceri anuală sub această valoare pot comercializa bunuri şi servicii fără a percepe TVA, reducând astfel obligaţiile lor de conformitate şi costurile pentru consumatorul final. În acelaşi timp, IMM-urile care aplică regimul de scutire nu vor avea drept de deducere a TVA aferentă achiziţiilor realizate, potrivit unei analize EY România.

Statele membre vor avea libertatea de a introduce orice plafon sub maximul menţionat mai sus, dar şi de a stabili plafoane dedicate pentru diverse sectoare de activitate.

Regimul de scutire pentru IMM-uri este deja aplicabil în România pentru societăţile cu sediul activităţii economice în România, a căror cifră de afaceri nu depăşeşte 88.500 de euro (sau 300.000 lei).

O schimbare majoră este extinderea acestui regim transfrontalier, respectiv IMM-urile cu sediul într-un stat membru al UE pot aplica scutirea de TVA în alt stat membru, dacă:
• Cifra lor totală de afaceri la nivel UE nu depăşeşte 100.000 de euro. Cu alte cuvinte, se iau în calcul atât tranzacţiile realizate în statul membru în care sunt stabilite, cât şi în orice alt stat membru al UE;
• Valoarea operaţiunilor în statul membru în care se doreşte aplicarea regimului se încadrează în plafonul de scutire implementat de acel stat.

Aplicarea regimului de scutire transfrontalier depinde, deci, de mai multe elemente: dacă statul membru în care se realizează tranzacţiile a implementat acest regim, plafonul de scutire aplicat şi valoarea totală a tuturor tranzacţiilor realizate de IMM respectiv. Noua schemă de scutire nu va putea fi aplicată, însă, de IMM-urile stabilite în afara UE.

Prin noile reguli se urmăreşte simplificarea conformării şi reducerea costurilor aferente, dar şi încurajarea tranzacţiilor în interiorul UE, pe baza:
• Înregistrării unice – IMM-urile se vor înregistra pentru aplicarea schemei doar în statul membru în care sunt stabilite, care va acorda un cod de identificare unic (prefix „EX”) ce va fi folosit în toate statele membre în care IMM-urile beneficiază de scutire;
• Raportării unice – deconturile de TVA periodice sunt înlocuite de o singură raportare trimestrială, care include informaţii privind tranzacţiile realizate de IMM în toate statele membre ale UE;
• Simplificării procesului de facturare, având în vedere emiterea facturilor pe baza codului unic de înregistrare;
• Standardizării plafoanelor de scutire de TVA şi permiterea scutirii transfrontaliere, aceste noi reguli urmăresc să: creeze un mediu mai echitabil pentru IMM-urile care operează în cadrul UE; să elimine dezavantajele competitive întâmpinate de IMM-urile care operează transfrontalier, deoarece nu vor mai fi obligate să se înregistreze în scopuri de TVA în fiecare stat membru unde desfăşoară activităţi (dacă îndeplinesc condiţiile impuse); să reducă povara administrativă şi costurile de conformare, promovând astfel un mediu favorabil creşterii şi extinderii IMM-urilor pe noi pieţe.

Totuşi, noua schemă este opţională atât pentru statele membre (care o pot implementa sau nu), cât şi pentru operatorii economici. Cu toate acestea, dacă un stat membru alege să implementeze schema, trebuie să extindă beneficiile şi la nivelul IMM-urilor nerezidente care operează pe teritoriul său.

Dincolo de obiectivele urmărite de legiuitorul european, pentru IMM-uri apar o serie de provocări practice:
• Disparităţi competitive: IMM-urile din statele care implementează schema vor beneficia de preţuri mai mici datorită scutirii de TVA, ceea ce poate dezavantaja IMM-urile din statele care nu aplică schema
• Complexitatea comerţului transfrontalier: societăţile pot întâmpina sarcini suplimentare de conformitate atunci când operează în state care nu adoptă schema sau dacă depăşesc pragurile locale
• Sarcina administrativă: companiile ar putea fi nevoite să navigheze prin cerinţe diferite de raportare în funcţie de reglementările fiecărui stat pentru a verifica dacă şi în ce condiţii statul respectiv a implementat noua schemă
• Costul cu TVA: aplicarea schemei implică pierderea dreptului de a deduce TVA-ul pentru achiziţiile destinate operaţiunilor scutite, crescând astfel costul fiscal.
Conform informaţiilor publice, legislaţia din România este în curs de elaborare iar, după adoptarea acesteia, administraţia fiscală îşi va actualiza informaţiile despre noile reguli privind TVA.

Rămâne, astfel, să vedem cum se vor modifica regulile aplicabile IMM-urilor, ce plafoane vor fi avute în vedere şi care vă fi procesul practic pentru aplicarea scutirii de TVA şi raportare, dar şi eventualele reguli tranzitorii, având în vedere că plafonul naţional depăşeşte în prezent plafonul maxim impus la nivel european.

Dacă societăţile din afara UE vor avea în continuare obligaţii de înregistrare, raportare şi plată a TVA în România indiferent de plafon (în funcţie de operaţiunile realizate), societăţile din UE vor fi echivalate cu cele româneşti. Putem asista la o reducere a volumului înregistrărilor şi raportărilor TVA pentru societăţile mici şi mijlocii ale căror operaţiuni sunt inferioare plafonului din ţara noastră şi care generează o cifră de afaceri totală mai mică decât 100.000 de euro.

La rândul lor, pentru a beneficia de noua schemă, IMM-urile româneşti cu o cifră de afaceri totală mai mică decât 100.000 euro se vor raporta atât la plafonul aplicabil în România, cât şi la cel din statele unde au operaţiuni.

Revizuirea schemei de scutire pentru IMM-uri din ianuarie 2025 marchează o schimbare semnificativă în modul cum întreprinderile mici pot opera pe piaţa europeană, creând un context favorabil comerţului în interiorul UE. Totuşi, este important să subliniem că vorbim de o uniformizare parţială, ţinând cont că noile reguli implică particularităţi ce trebuie avute în vedere în fiecare stat membru.

Pe lângă oportunitatea asociată acestei scheme, nu putem ignora complexitatea adusă business-ului legată de urmărirea condiţiilor aplicabile, cu precădere pentru monitorizarea tranzacţiilor şi valorii acestora în fiecare stat membru. Având în vedere şi costul cu TVA (ne)deductibilă asociat, urmărim cu interes modul cum IMM-urile vor balansa aceste provocări cu obligaţiile ce derivă din regimului standard de TVA.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului

Un oficial politic Houthi spune că gruparea va continua să atace Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii, în ciuda intensificării atacurilor aeriene israeliene în Yemen, scrie BBC.

Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale

Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate

Bărbatul ucis vineri din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate în pădure, arată primele verificări ale poliţiştilor din Vrancea.

BVB: De la începutul anului, investitorii au un randament de 18% cu tot cu dividende

Bursa de Valori de la Bucureşti a încheiat penultima zi de tranzacţionare din 2024 în creştere şi cu tranzacţii – aşa cum era de aşteptat de altfel – cu mult sub media anului, scrie Ziarul Financiar.

Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat

Crin Antonescu, candidatul comun la alegerile prezidenţiale anunţat de PSD, PNL; UDMR şi grupul minorităţilor, a admis vineri că „poate nu există” pentru unii alegători, din cauza lipsei de activitate pe reţelele de socializare în ultimii ani.

Premieră în 2024 pentru arbitrajul românesc: Trei centrali în Liga Campionilor

2024 este primul an în care 3 arbitri români au condus meciuri în acelaşi sezon al Ligii Campionilor, cea mai importantă competiţie intercluburi de pe continent, faţă de niciunul în ediţia 2009-2010, arată vineri Federaţia Română de Fotbal.

Iluminarea vitrinelor şi iluminatul decorativ, interzise de la 1 ianuarie în Republica Moldova

Administratorii clădirilor publice şi ai unităţilor comerciale vor reduce iluminatul interior al clădirilor cu cel puţin 30%, vor deconecta vitrinele, iluminatul decorativ şi vor limita funcţionarea scărilor rulante, se arată într-o decizie adoptată vineri în Republica Moldova. ...

Bărbat biciuit într-o moschee din Malaysia pentru că a stat cu o femeie care nu îi este rudă

Casa Albă: Trupele nord-coreene de pe front se confruntă cu pierderi uriaşe

Schimbările climatice au adus un an de recorduri periculoase pentru planetă

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.