Premierul moldovean Dorin Recean a declarat că această situaţie reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale, sugerând că ar putea fi o strategie a Moscovei de a readuce forţele pro-ruse la putere în Moldova şi de a crea tensiuni la graniţa cu Ucraina, care se întinde pe 1.200 de kilometri, conform Reuters.
Criza a început în ziua de Anul Nou, când acordul de tranzit al gazelor ruseşti prin Ucraina a expirat, iar Kievul a refuzat să îl reînnoiască. Gazprom, gigantul energetic rus, a anunţat că va opri livrările către Moldova, invocând datorii neplătite de 709 milioane de dolari - o sumă pe care Chişinăul o contestă, susţinând că datoria reală este de doar 8,6 milioane de dolari.
Situaţia este deosebit de gravă în Transnistria, unde locuitorii au rămas fără apă caldă şi încălzire centrală, toate fabricile, cu excepţia producătorilor de alimente, şi-au oprit activitatea, au fost introduse întreruperi programate ale curentului electric între orele 18:00 şi 22:00, iar rezervele de gaz mai ajung pentru maximum 10 zile în nord şi 20 de zile în sud.
În timp ce Transnistria se zbate în criză, restul Moldovei şi-a asigurat independenţa energetică prin producţie proprie şi importuri din România. Guvernul de la Chişinău s-a oferit să ajute regiunea separatistă cu sisteme alternative de energie, generatoare şi ajutor umanitar, dar autorităţile transnistrene au refuzat, sperând că Rusia va relua livrările.
Şeful companiei naţionale de gaze Moldovagaz, Vadim Ceban, a dezvăluit că Transnistria a respins şi oferta de a primi sprijin pentru achiziţionarea de gaze din ţările europene, deşi Gazprom furniza anterior gaz în regiune fără să ceară plată.