Ion Cristoiu: Presa care zbiară

Ion Cristoiu: Presa care zbiară
📅 2025-01-06

Am nimerit la Paris în toiul Grevei naţionale împotriva Legii reformei pensiilor. Din 5 decembrie 2019, transportul public la Paris e paralizat, iar transportul feroviar, în toată Franţa. Săptămînal se petrec două demonstraţii de protest, la care apar, în mod inevitabil, black bloc, violenţii anticapitalişti, corespondentul franţuzesc al huliganilor strînşi la noi în galerii. Jandarmii sînt la capătul nervilor. După vreun an de Gilets Jaunes au venit sindicatele. Timp de o săptămînă m-am uitat la televiziunile de ştiri. Toate concentrate pe Mouvement social, cum semnalează afişele din staţiile de metrou închise. N-am întîlnit o burtieră, o singură burtieră, tendenţioasă, expresie a ceea ce la noi se numeşte gazetărie civică, în realitate, gazetărie isterică. N-am văzut în săptămîna în care am fost la Paris nici un talk-show altfel decît echilibrat ca distribuire. Că în studiouri, fătucele de la partidul lui Macron, cu aerul lor ingenuu, de casieriţe de mall nimerite la o şedinţă a Consiliului de Securitate, erau călcate în picioare de trimişii sindicatelor, e o altă poveste. Important rămîne că moderatorii şi moderatoarele îşi păstrau neutralitatea cerută de profesia de ziarist, că nu interveneau isteric împotriva unui punct de vedere, gata să dea în cap cu poşeta interlocutorului.

De unde am moştenit noi, ziariştii români, fără s-o ştim boala presei activiste?

Cum de unde?

De la presa comunistă, dorită de Partid a fi militantă, mobilizatoare, educativă, formatoare, creatoare de emoţii care să îndemne la lupte.

E o concluzie pe care o trag din lectura presei de după 22 decembrie 1989. Presă în care duşmanul de clasă e acum Nicolae Ceauşescu, presă militantă în slujba noului regim, presă care zbiară, dă din mîini, indignată sau fericită, presă care nu informează, ci îndeamnă la luptă, cînd ea însăşi nu luptă.

Am vrut să desprind din Adevărul, din România liberă, din Tineretul liber, aşa zisele cotidiane centrale, atmosfera vremurilor de atunci, descrisă la rece, relatată cu obiectivitate de reporter. N-am găsit aşa ceva. Ca şi pe vremea Scînteii din lupta pentru cucerirea puterii, titlurile sînt incendiare, faptele sînt născocite, adjectivele abundă. Fiecare ziarist e un ţinător de steag, apărînd o baricadă, de pe care aruncă spre duşmanii poporului cu verbe ca şi cum ar da cu sticle incendiare. Cititorul nu e informat. Cititorul e îndemnat, provocat, emoţionat de titluri, de fotografii, de pamflete şi de balade asortate cu idile. Pe primul loc la această gazetărie de gazetă de perete de la Pompieri se află Tineretul liber. Dibui imediat cursa între foştii redactori ai Scînteii tineretului pentru a pune mîna pe şefii, acum c-a venit vremea schimbării. De-a dreptul greţos e lirismul amatoricesc al ziariştilor, care fac poezie stîngace, în genul celei cultivate de rubrica din 1947 a Scînteii, Talente din popor.

 

 

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublog.ro

 

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Interferenţa politică a lui Elon Musk în Europa este „îngrijorătoare”, spune premierul Norvegiei

Premierul norvegian, Jonas Gahr Støre, a declarat, luni, că i se pare „îngrijorător” că un miliardar proprietar de reţele sociale precum Elon Musk se implică în politica altor ţări, relatează Politico.

EXCLUSIV/ Gândurile lui Cristoiu, LIVE, de la ora 22.00, la Aleph News / Crin Antonescu îşi suspendă candidatura la prezidenţiale. A fost folosit? / Cine intră în Topul săptămânii

Papa îl numeşte pe criticul lui Trump arhiepiscop de Washington DC

Premierul Norvegiei afirmă că amestecul lui Elon Musk în politica ţărilor europene este „îngrijorător”

Premierul Norvegiei Jonas Gahr Støre a declarat luni că amestecul în politica unor ţări europene a unor miliardari precum Elon Musk este „îngrijorător”.

2025 va fi anul în care România ţinteşte 2500MW noi în sistemul energetic. Anunţul ministrului Energiei

2025 va fi anul în care România ţinteşte 2500MW noi în sistemul energetic, cu investiţii precum Iernut, Mintia, Răstoliţa, Năvodari şi proiectele private cofinanţate prin PNRR, spune, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Care este destinaţia europeană faimoasă unde sunt de patru ori mai mulţi turişti decât locuitori

Cu peste 108 milioane de nopţi de cazare înregistrate în 2024, Croaţia va avea încă un an record, iar creşterea numărului de sejururi în afara sezonului confirmă ambiţia ţării de a deveni o destinaţie turistică vizitată pe tot parcursul anului, potrivit Le Figaro Voyage.

Coreea de Sud: Anchetatorii solicită prelungirea mandatului de arestare a preşedintelui Yoon Suk Yeol

Un bărbat înarmat a încercat să se infiltreze în biroul premierului Belgiei

Ce este HMPV, virusul care se răspândeşte rapid în nordul Chinei? Cum se manifestă şi cum poate fi prevenit

Aglomeraţie pe Valea Prahovei, spre şi dinspre staţiunile montane. Recomandări pentru şoferi

Circulaţia rutieră se desfăşoară luni în condiţii de aglomeraţie pe Valea Prahovei, pe sensul de urcare către Braşov şi către Ploieşti.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.