Nava spaţială Voyager 1 a activat un radio care era indisponibil din 1981

Nava spaţială Voyager 1 a activat un radio care era indisponibil din 1981
📅 2024-11-25

Nava spaţială Voyager 1 este cel mai îndepărtat obiect creat de om, iar, aflându-se la aproape 25 de miliarde de kilometri distanţă, durează aproape 23 de ore pentru ca un mesaj să ajungă acolo – chiar şi la viteza luminii – şi alte 23 de ore pentru a primi un răspuns.

Pe 18 octombrie, Voyager 1 a ratat apelul programat pentru a transmite date către Pământ. Reţeaua Deep Space Network (DSN) a NASA a căutat semnalul şi, în cele din urmă, l-a găsit pe o bandă de frecvenţă uşor diferită. Se pare că activarea unui încălzitor la bord a declanşat sistemul de protecţie automată al Voyager 1. Dacă un instrument încearcă să consume prea multă energie, acest mecanism opreşte automat alte sisteme non-esenţiale pentru a conserva energia.

„Victima” a fost emiţătorul radio în bandă X, principala linie de comunicare a navei cu Pământul. Pentru a economisi energie, sistemul de protecţie a redus rata de transmitere a datelor şi a modificat semnalul din banda X.

DSN a reuşit să restabilească conexiunea, iar situaţia părea stabilă în timp ce echipa de zbor investiga problema. Totuşi, a doua zi, comunicaţiile s-au întrerupt complet.

NASA suspectează că emiţătorul în bandă X a declanşat de încă două ori sistemul de protecţie, ceea ce ar fi determinat nava să îl oprească complet. În locul acestuia, Voyager 1 ar fi trecut la emiţătorul în bandă S, care consumă mai puţină energie.

Emiţătorul în bandă S era însă şi mult mai slab, iar echipa se temea că semnalul acestuia nu mai poate fi detectat de la o distanţă atât de mare. Voyager 1 nu a mai folosit acest emiţător pentru a comunica cu Pământul din 1981, când nava se afla mult mai aproape de noi.

Inginerii DSN au reuşit însă să restabilească conexiunea cu acest instrument, trimiţând joi o comandă care a confirmat că acesta funcţionează în continuare. Echipa nu vrea să reactiveze emiţătorul în bandă X până nu identifică problema, dar investigaţiile continuă.

Potrivit experţilor, cea mai impresionantă parte a acestei poveşti este că încă se pot realiza astfel de diagnostice de la o distanţă atât de mare, dincolo de marginile sistemului solar, pe o tehnologie care are aproape 50 de ani. Totuşi, pe măsură ce sondele Voyager îmbătrânesc, întâmpină tot mai multe probleme tehnice.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri mediafax

Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Rezultate parţiale. Elena Lasconi, 19,17% - Marcel Ciolacu 19,15%. Aproape 2200 de voturi diferenţă. Marja se măreşte / Călin Georgescu, primul cu 22,95%

Nava spaţială Voyager 1 a activat un radio care era indisponibil din 1981

Vîlceanu: PNL trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat

Partidul Naţional Liberal „trebuie să-şi schimbe conducerea toată şi trebuie să plece de la guvernare imediat”, spune deputatul liberal Dan Vîlceanu.

Cercetări pentru împiedicarea dreptului la vot, după ce o pacientă din spital nu a putut vota

Zeci de milioane de dispozitive, aruncate anual la gunoi. Efectele creşterii AI accelerează procesul

Zeci de milioane de dispozitive sunt aruncate în fiecare an. Dezvoltarea tehnologiei cu inteligenţă artificială (AI) generativă accelerează procesul. Un studiu avertizează asupra unei posibile crize mondiale a deşeurilor.

Cel puţin 10 răniţi în urma unui atac rusesc asupra Harkovului

Un atac rusesc asupra oraşului Harkov din nord-estul Ucrainei a rănit cel puţin 10 persoane luni dimineaţă, a declarat primarul acestuia, Oleh Syniehubov, citat de The Guardian.

Nomofobia: o treime din oameni ar renunţa la sex mai degrabă decât la smartphone

Aproape jumătate dintre utilizatorii de smartphone-uri (46%) declară că nu pot trăi fără dispozitivele lor, iar 39% se simt inconfortabil în absenţa telefonului. Statisticile relevate de un articol publicat de Gitnux arată o creştere semnificativă a dependenţei de tehnologie. ...

RAR anunţă că sistemul de operare, afectat de o defecţiune, este în curs de repornire

Registrul Auto Român (RAR) a anunţat luni că sistemul de operare al instituţiei, afectat de o defecţiune în după-amiaza zilei de joi, este în curs de repornire şi că va deveni complet funcţional până la sfârşitul acestei zile.

Războiul din Ucraina, ziua 1006. Rusia se pregăteşte să pătrundă în sudul regiunii Doneţk, afirmă armata ucraineană / Consilierul pentru securitate al lui Trump cere încetarea escaladării în Ucraina

COMENTARIU Lelia Munteanu: Prezidenţialele din România, teatrul grotesc al războiului hibrid al ruşilor

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.